15055812 1226196944105526 5597259797825595359 n

У зв’язку із закінченням повноважень поточного складу УС ПГС 12 червня ц.р. у готелі «Турист» відбулося зібрання представників всеукраїнських об'єднань профспілок для виборів членів УС ПГС від профспілок на новий термін.

Участь у Зібранні взяли 68 делегатів - представників п’яти національних профоб’єднань: Федерації профспілок України, Конфедерації вільних профспілок України, Федерації незалежних профспілок України, Всеукраїнського Альянсу профспілок та Федерації професійних спілок працівників малого та середнього підприємництва України.

Учасники Зібрання затвердили Регламент виборів, розроблений напередодні Ініціативною групою, заслухали інформацію про діяльність УС ПГС та підготовку до Асамблеї УС ПГС, яка відбудеться 19 червня ц.р. За результатами відкритого голосування членами УС ПГС на новий термін було обрано Голову ФПУ Осового Григорія Васильовича, голову КВПУ Волинця Михайла Яковича та голову Федерації профспілок малого та середнього бізнесу Роя В'ячеслава Євгеновича.

Завершиться формування нового складу УС ПГС на Асамблеї Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС виборами трьох представників від громадських організацій та координаторів шести робочих груп.

Учасники профспілкового Зібрання також рекомендували підтримати кандидатуру голови Профспілки працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України Василя Андреєва на посаду координатора робочої групи №4 «Зайнятість, соціальна політика, рівні можливості та здоров’я».

Нагадуємо, що відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, підписаної у березні 2014 року, з метою інформування представників громадянського суспільства про хід виконання Угоди та врахування їхнього внеску в реалізацію Угоди створено Платформу громадянського суспільства Україна-ЄС. Вона складається з представників громадянського суспільства України, з одного боку, і членів Європейського економічного і соціального комітету, з іншого боку, і є форумом для проведення зустрічей та обміну думками.

Внаслідок тривалих переговорів у 2015 році вдалося домовитися про паритетне представництво різних секторів у складі Української сторони платформи – по три представника від профспілок, роботодавців та громадського сторін, плюс шість координаторів робочих груп з терміном повноважень 2,5 роки. Ці квоти були закріплені у Регламенті Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, що був остаточно затверджений у 2016 році.

Протягом періоду, що минув, члени УС ПГС від профспілок взяли участь у 5 спільних засіданнях ПГС, 11 засіданнях УС ПГС, двох засіданнях Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, численних зустрічах з головами Представництва ЄС в Україні, єврокомісарами, віце-прем’єр-міністром з питань європейської інтеграції, міністрами, керівництвом Верховної Ради України, тощо.

З лютого 2016 по лютий 2017 року Голова ФПУ Осовий Г.В. очолював Українську сторону Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Вперше увагу громадянського суспільства вдалося привернути до проблематики трудових відносин в Україні. На засіданнях Платформи за безпосередньої активної участі представників профспілок були прийняті Спільні декларації, що містять конкретні рекомендації, у тому числі і з соціально-економічних та трудових питань, стосовно виконання Угоди про асоціацію, а також підготовлено та презентовано доповіді «Регулювання ринків праці в Україні та ЄС: спільні риси та відмінності. Адаптація українського трудового законодавства до законодавства ЄС» та «Роль заробітної плати у зниженні рівня бідності та її вплив на трудову міграцію», які надіслано до найвищих посадових осіб України та ЄС. Завдяки наполяганню членів УС ПГС від профспілок була досягнута домовленість про включення питання дотримання прав профспілок в Україні до порядку денного наступного засідання Платформи громадянського суспільства, яке відбудеться у листопаді 2018 року у Києві.

Інформація про участь представників профспілок у роботі УС ПГС регулярно розміщувалася на сайтах відповідних профоб’єднань.

На фото: під час двосторонньго засідання Платформи громадянського суспільства Україна – ЄС (ПГС) 8-9 листопада 2016 р. у Києві співголови Платформи Г.Осовий, Голова Федерації профспілок України, та А.Йонушка, член Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК), І. Климпуш-Цинцадзе, Віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України

Департамент міжнародних зв’язків

апарату ФПУ