ЕС

26 квітня 2016 року в Міжнародному центрі культури і мистецтв профспілок відбулось засідання Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС. Вів засідання Голова УС ПГС, Голова ФПУ  Григорій Осовий.

Представництво ПГС сформовано на нових засадах з делегуванням до складу платформи трьох представників від профспілок, трьох — від роботодавців, і трьох представників громадянського суспільства, які мають проводити моніторинг реалізації Угоди про Асоціацію між Україною та Європейським Союзом, надавати оцінку щодо стану виконання Угоди, а також власні бачення та пропозиції Раді Асоціації. Одне з пріоритетних завдань УС ПГС також у співпраці із паритетною стороною у країнах ЄС, яку представляє Європейський соціально-економічний комітет.

Згідно тексту Угоди ПГС Україна - ЄС «складається з представників громадянського суспільства України, з однієї сторони, і членів Європейського економічного і соціального комітету (ЄЕСК), з іншої сторони, як форум для проведення ними засідань та обміну думками».

Під час проведення першого в цьому році засідання Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС, яке проходило 11 лютого в м. Брюсель, координатори сторін Національної Платформи обрали Голову ФПУ Григорія Осового очільником УС ПГС на наступні 10 місяців.

Додамо, що до складу Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС входять представники від профспілок, роботодавців та громадянського суспільства, всього 15 осіб. Профспілки в цьому органі представляють такі всеукраїнські профоб’єднання як Федерація профспілок України, Конфедерація вільних профспілок України та Федерація профспілок працівників малого та середнього підприємництва. Варто зазначити, що обрання Головою УС ПГС саме представника профспілок свідчить про важливу роль, яку відіграють профспілки у процесі становлення в Україні громадянського суспільства.

Виходячи з того, що ПГС створена з метою забезпечення належної ролі громадськості у процесі виконання Угоди про асоціацію України з ЄС, профспілки здійснюють моніторинг стану імплементації Угоди та сприяють її реалізації у питаннях зайнятості, проведення соціальної політики, забезпечення гендерної рівності, охорони праці і здоров’я та ін.

Нагадуємо, Григорій Осовий виступив з ініціативою щодо проведення наступного засідання Платформи ГС в Києві восени ц.р., коли мине два роки після підписання Угоди про Асоціацію Україна-ЄС. «Ми маємо провести Конференцію з умовною назвою «Два роки: два кроки на шляху до євроінтеграції» за участі представників усіх органів Асоціації: Ради асоціації, Комітету асоціації та Парламентського комітету асоціації, а також запросити наших закордонних партнерів - членів Європейського економічного і соціального комітету», - зазначив Григорій Осовий, На його переконання, саме профспілки як потужна громадська інституція можуть виступити ефективними комунікаторами між суспільством і владою у вирішенні важливих соціально-економічних питань та реалізації державної соціальної політики.

«Нам потрібно виробити конкретний план дій, визначитися з датою проведення стратегічної зустрічі з нашими європейськими партнерами, -  сказав, відкриваючи засідання, Голова  УС ПГС Григорій Осовий. – Але ми маємо не тільки сформувати план заходів, ми маємо перевести ці плани у плоскість реальних дій».

Під час засідання відбулося обговорення процедурних питань, пов’язаних із організацією діяльності української частини ПГС, затверджено План діяльності УС ПГС на 2016 рік, теми пріоритетних доповідей, Регламент УС ПГС, а також обговорено механізми взаємодії громадянського суспільства з органами влади в питаннях реалізації Угоди про Асоціацію за підсумками зустрічі заступників міністрів з питань європейської інтеграції з представниками УС ПГС. Серед пріоритетних завдань, які були запропоновані Робочими группами, «Регулювання ринків праці в Україні та ЄС: спільні риси та відмінності. Адаптація українського трудового законодавства до законодавства ЄС»,  «Екологічна складова Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: як зробити процес імплементації максимально ефективним для України», «Зона вільної торгівлі: початок виконання, вплив на соціально-економічний розвиток. Перспективи та виклики для учасників», «Реформа юстиції та стан адаптації нашого законодавства до законодавства ЄС у сфері свобод, юстиції та прав людини», «Крим і кримські татари в контексті окупації і анексії Криму»,  «Реформа державного управління в Україні», «Розвиток областей України в контексті децентралізації та виконання Угоди про Асоціацію», «Антидискримінаційне законодавство: права вразливих груп в контексті виконання Угоди про Асоціацію», «Співпраця України та ЄС у сфері безпеки на виконання положень Угоди про Асоціацію» та інші.

Також порушувалось питання стосовно реалій вступу України до зони вільної торгівлі та виходу вітчизняних підприємств на європейські ринки, що потребує для них необхідної адаптації.

Дискусія була жвавою, зацікавленою, іноді навіть гострою. Це не дивно – бо справа ця для українського громадянського суспільства нова. Треба ще засвоювати демократичні процедури європейського зразка, вчитися знаходити компроміси та порозуміння з принципових питань євроінтеграції.

Прес-центр ФПУ

ЕС1