ОСА2

Актуальні питання соціально-економічної ситуації в Україні та ролі профспілок у захисті законних прав та інтересів працівників обговорено під час зустрічі Голови СПО об’єднання профспілок, Голови Федерації профспілок України Григорія Осового з представниками місії Міжнародної організації праці, яка відбулась 8 грудня.

У зустрічі взяли участь заступник Голови ФПУ Сергій Українець, керівники департаментів та управлінь апарату ФПУ Василь Шилов, Людмила Остапенко, Володимир Максимчук, Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, представники місії МОП старший спеціаліст з питань соціального забезпечення Групи технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОп для країн Центральної та Східної Європи Кенічі Хіросе та експерт МОП з питань соціального забезпечення Кшиштоф Хагемайєр.

Ця технічна місія прибула до України у відповідь на запит Міністерства соціальної політики до Генерального директора МОП та відповідні звернення соціальних партнерів.

Серед запланованих зустрічей місії – у Міністерстві соцполітики, профільному Комітеті Верховної Ради для детального вивчення потреб України у сфері соціального забезпечення у світлі поточних викликів і представлення пропозицій щодо технічної допомоги мультидисципланарній місії МОП, запланованій на початок 2015 року.

Григорій Осовий проінформував гостей про діяльність Федерації профспілок України, її членських організацій, висловив побажання, щоб МОП більш активно захищав права та інтереси людини праці в умовах, коли МВФ вимагає за фінансову допомогу від Уряду України здійснювати непопулярну антисоціальну економічну політику.

ОСА1

За останній час, наголосив профспілковий лідер, доходи населення України скоротилися в 3 рази, зросла тіньова економіка, що призвело до абсурдної ситуації, коли на 13,5 пенсіонерів зараз тільки 10 мільйонів легальних працівників, які сплачують податки.

Григорій Осовий запитав гостей: «Чому МОП не висловлює свій протест у тих випадках, коли МВФ втручається у внутрішню соціальну політику країни. Це має бути прерогатива соціальних партнерів. На зустрічі з роботодавцями та урядовцями запитайте їх про таке. Зараз, за словами роботодавців, вони дають «на відкат» чиновникам від 120 до 180 млрд. доларів. Завдяки цим грошам можна було б збільшити зарплату працівникам на 20 відсотків. Чи готові роботодавці та урядовці це зробити?»

ОСА

Учасники зустрічі висловили сподівання, що вони стануть регулярними і результативними.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ