ds9l6h85 123

 

15 вересня 2016 року у Міжнародний день демократії в Українському національному інформаційному агентстві УКРІНФОРМ відбулася відкрита дискусія «Демократія одним кліком: рік електронних петицій в Україні».

            У заході взяли участь посадовці Адміністрації Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Київської міської ради, НГО-активісти та представники Democracy Reporting International Ukraine (DRI) (організація зі створення демократії), фахівець правової та технічної інспекції ФПУ, ініціатори та автори петицій до Президента/ВРУ/Кабміну/Київміськради.

            Як зазначив у вступному слові один з організаторів заходу, представник DRI Богдан Нагайло «Петиція – це один з нових для українців способів демократії і необхідно створити умови, щоб демократія в країні була справжня, а не показова».

           

            Довідково: Відповідно до ст.. 23-1 Закону України «Про внесення змін до Закону України "Про звернення громадян" щодо електронного звернення та електронної петиції» від 02.07.2015 № 577-VIII , громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

            Електронна петиція, адресована відповідно Президенту України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, розглядається за умови збору на її підтримку не менш як 25000 підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

           

            Під час заходу були обговорені наступні питання: Чому успішна е-петиція не обов’язково передбачає прийняття рішення, що задовольняє її вимоги? Що відбувається після того, як е-петиція набере необхідну кількість підписів? Які ризики несе в собі е-петиція? Яке значення мають ГО для консолідації громадян з метою підтримки їхніх інтересів? Що ми можемо навчитись із закордонного досвіду електронної демократії? Після обговорення найболючіших питань, ініціатори та автори петицій поділились своїм досвідом, що буде корисний для подальшого використання.

            У своєму виступі Дмитро Шимків, заступник глави Адміністрації Президента України з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ розповів, що на сайті зареєстровано 700 тисяч користувачів, 25 тис. 953 петиції. Сайт відвідало понад 6,3 млн осіб, з яких 85% - українці. Опрацьовано 40 петицій, які набрали 25 тис. голосів, 38 петицій отримали відповідь Президента, а дві петиції зараз у розробці.       

            Сайт Верховної Ради України щодо е-петиції запрацював другим і, у порівнянні з сайтом Адміністрації Президента України, не є таким популярним, однак багато петицій, що реєструються на сайті Президента України, перенаправляються саме до Верховної Ради України.

            29 серпня 2016 року запрацював сайт Кабінету Міністрів України, на якому повинні реєструватись петиції, які мають опрацьовуватись саме у КМУ відповідно до належності.   На сьогодні, проблемою залишається велика кількість петицій, які мають компетенцію Верховної Ради, Кабінету Міністрів або інших органів виконавчої влади, а громадяни їх реєструють на сайті Президента України і тому з АПУ із зауваженнями Президента вони перенаправляється у відповідні органи для подальшого опрацювання. У зв’язку з чим це викликає негативне ставлення частини громадян до цього нововведення і частково зменшує значення цього інструменту демократії.

            Дмитро Лубкін, представник громадської організація «Мій голос» висловив думку про необхідність створення єдиного ресурсу щодо петицій та повідомив про створення організації, яка буде здійснювати супроводження всіх етапів щодо реєстрації е-петицій, моніторинг за голосуванням і контроль їх подальшого опрацювання у відповідних органах. Старт першого проекту заплановано на 27 вересня.

            Своїм досвідом при використанні права на подання електронного звернення поділилась автор однієї з успішних е-петиції Діана Довгань – ініціатор петиції «Місце технікумів та коледжів в системі освіти України». Як повідомила Д.Довгань, свою петиції вона зареєструвала на сайті Президента України. Незважаючи на деякі технічні проблеми з самою реєстрацією петиції, її перенаправленням за належністю до Верховної Ради України, однак головним є те, що результатом цієї петиції є розроблений законопроект, що враховує пропозиції її ініціаторів. Для успішності у поданні е-петиції, повідомила авторка є роз’яснювальна робота серед громадськості про її важливість та процедуру реєстрації для голосування за неї. Однак, на цьому зупинятись не варто. Е-петиції - це один з інструментів впливу на суспільство для привернення уваги громадськості до обговорення та вирішення проблеми.

            Під час відео звернення автор е-петиції до Верховної Ради України щодо найскорішого розгляду законопроекту «Про професійну освіту» Голда Виноградська розповіла, що результатом розгляду її петиції було запрошення на засідання Комітету Верховної Ради України, її обговорення і виявлення занепокоєння з цього приводу.

            Як поінформував заступник керівника Апарату Верховної Ради Микола Шевчук, у Верховній Раді мають намір взятися за удосконалення закону про звернення громадян.

            У Комітеті Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин сформовано робочу групу, яка найближчим часом візьметься за удосконалення ухваленого 2 липня 2015 року закону про звернення громадян, який став поштовхом запровадження в Україні електронної демократії та практики е-петицій.

            Громадська організація, яка аналізувала е-петиції, що надходять до Верховної Ради, Кабінету Міністрів або інших органів виконавчої влади, згадала е-петицію з назвою «Відновити попередню редакцію Списків №1 та №2, затверджену Кабінетом Міністрів 16.01.2003 №36 автора (ініціатора): Близнюка Володимира Вікторовича, яка була лідером за кількістю голосів серед е-петицій, зареєстрованих у літній період, однак на сьогодні вона не має достатньо голосів на свою підтримку, станом на час проведення аналізу вона набрала лише 5727 голосів.

 

Як зазначено на сайті Президента України https://petition.president.gov.ua/petition/27417

 

на сьогодні на її підтримку є 7358 голосів з 25000 необхідних.

 

Статус: Триває збір підписів.

 

Залишилося 45 днів

 

Тому, шановні спілчани, активно підтримуємо і голосуємо за петицію нашого колеги Близнюка В.В.

                                                           

 

                                                                       Правова та технічна інспекція праці профспілок