ОСВ7 

 

29 січня 2016 року біля Кабінету міністрів України та Верховної ради України зібрались із протестом більше тисячі викладачів, майстрів виробничого навчання, членів батьківських та профспілкових комітетів з усієї України. Люди чекали відповіді від урядовців і парламентарів, що їм робити в ситуації, коли вже місяць не виплачують зарплати та стипендії, не забезпечують харчуванням дітей-сиріт та погрожують відключити постачання тепла, води та електроенергії у зв’язку з несплаченою заборгованістю.

Що ж привело сотні людей під стіни парламенту та виступило підставою до термінового скликання наради?

Причиною виступило наступне:

Після прийняття Закону України “Про державний бюджет України на 2016 рік” та пов’язаного з ним Закону “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” видатки на фінансування підготовки робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах були передані з державного до місцевих бюджетів. Також Кабінету Міністрів України були визначені завдання забезпечити передачу з державної у комунальну власність відповідних установ, закладів та організацій професійно-технічної освіти.Одночасно була скасована Субвенція на підготовку робітничих кадрів з державного бюджету, яка у 2015 році становила близько шести мільярдів гривень.

При цьому передбачалось, що фінансування видатків на підготовку робітничих кадрів здійснюватиметься за рахунок зростання доходів загального фонду місцевих бюджетів.

За даними Мінфіну передано для подальшого фінансування до місцевих бюджетів 755 професійно – технічних навчальних закладів, з яких до обласних бюджетів передано 336 закладів, а до бюджетів міст обласного значення – 419 закладів.Всього обсяг фінансування професійно-технічної освіти з місцевих бюджетів складатиме 5,8 млрд. грн., з яких, за даними Мінфіну, на сьогодні вже передбачено рішеннями відповідних місцевих рад 3,9 млрд. грн. Не затверджено виділення коштів по 25 містам обласного значення.

Масова акція протесту привертала значну увагу парламентарів. До учасників акції протесту виходили і спілкувались депутати С. Каплін, А. Геращенко, В. Парасюк, А. Кужель, Л. Гриневич, О. Співаковський. Енергія, яка передалась від протестувальників депутатам, почала находити свій прояв у рішеннях Парламенту.

В цей час у конференц-залі Верховної Ради України відбулась Всеукраїнська нарада з проблем та ризиків подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти в контексті прийняття Закону України “Про державний бюджет України на 2016 рік” .

Представники професійно – технічної освіти у своїхвиступах один за одним говорили про те, що місцеві бюджети не спроможні забезпечити фінансування професійних навчальних закладів, оскільки передбачуваний рівень їх доходів просто не дозволить цього зробити. Місцеві ради міст низки областей категорично заперечують можливість відволікання власних доходів, які надійдуть до бюджетів міст обласного значення, та спрямування їх на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних навчальних закладах. Переважна більшість місцевих рад планує і має в наявності кошти на професійно-технічну освіту на період 1-3 місяці, сподіваючись на повернення субвенції з державного бюджету. Існує велика загроза збільшення уже наявного дефіциту коштів у місцевих бюджетах. Це призведе до закриття професійно-технічних навчальних закладів, їх нераціонального перепрофілювання, відчуження приміщень, земельних ділянок, а також скорочення робочих місць для педагогічних працівників.

Виступаючі зауважували, що прийняті зміни законодавства можуть призвести до руйнації системи профтехосвіти на місцях, значно знизиться підготовка робітничих кадрів з малопрестижних та гостродефіцитних професій, у яких є потреба в інших регіонах.

Крім того, професійно-технічні навчальні заклади виконують значні соціальні функції. Із 174 тис. учнів ПТНЗ 29 відсотків осіб потребують соціального захисту (діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування; мають одного з батьків; з сімей, що потрапили в складні життєві обставини, з малозабезпечених сімей; з фізичними та/або розумовими вадами).

Ставиться під загрозу доступність професійно-технічної освіти особами, які приїхали на навчання з інших областей і міст, що позбавить їх конституційного права на професійне навчання відповідно до їх покликань, інтересів і здібностей.

Єдиною пропозицією щодо врегулюванні існуючої проблеми з точки зору делегатів, які прибули на нараду було повернення фінансування професійно-технічної освіти за рахунок субвенції з державного бюджету.

Люди же на вулиці вимагали рішення і допомоги. Як їм повернутись додому, і чи отримають вони зарплату за січень, учні - стипендії, а навчальні заклади - можливість оплатити комунальні послуги.

Комітет парламенту запропонував вирішення цієї проблеми.

Так, народними депутатами України, як тими, що входять до складу Комітету, так і представниками інших фракцій, яким небайдужа доля професійно-технічної освіти, було підготовлено та зареєстровано два законопроекти - “Про внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” (реєстраційний номер 3830-3 від 29.01.2016 року) та “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (реєстраційний номер 3831-2 від 29.01.2016)

Зміст цих законів зводиться до наступного:

1. Фінансування професійно-технічних навчальних закладів з місцевих бюджетів здійснюватиметься з двох рівнів(3,9 млрд.грн.):

Перший рівень – обласний бюджет;

Другий рівень - обласні центри.

2. Передбачено можливість часткового фінансування ПТНЗ на надання загальної середньої освіти за рахунок освітньої субвенції (1 млрд. грн.).

3. Повернення субвенції на підтримку підготовки робітничих кадрів(1 млрд.грн. зі стабілізаційного фонду).

4. Вводиться норма, відповідно до якої після передачі в комунальну власність вивільнене майно ПТНЗ може використовуватись тільки для освітньої діяльності. У випадку передачі його в оренду отримані кошти мають надходити тільки до освітнього бюджету.

Прийняття цих законів, розгляд яких має відбутись на наступному тижні, на думку Комітету, надасть можливість оперативно вирішити існуючу кризову ситуацію. І вже після цього провести ґрунтовний аналіз моделі фінансування професійно - технічної освіти та знайти виважене та вірне рішення, реалізація якого надасть можливість не лише зберегти, але й сприяти ефективному її розвитку.

 

Прес-центр ФПУ

Профспілка працівників будівництва і промисловості будівельних матеріалів України

 

ОСВ6

 

ОСВ

 

 ОСВ2

 

ОСВ3

 

ОСВ5