19

 

 

З метою захисту соціально-економічних прав працівників та членів їх сімей та підвищення рівня реальних трудових доходів до рівня стандартів ЄС Президією ФПУ (постанова № П–9–6 від 22.06.2017) та СПО об’єднань профспілок (рішення № 39-2 від 10.07.2017) схвалені проекти законів України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оплати праці та здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення виконавчими органами міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад)» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту працівника у випадку затримки виплати заробітної плати».

Зазначені законодавчі ініціативи профспілок надіслані народному депутату України, представнику ФПУ у Верховній Раді України Капліну С.М. та народному депутату України, представнику ФПУ від фракції політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» Івченку В.Є. для внесення на розгляд Парламенту.

 

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо оплати праці та здійснення контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення виконавчими органами міських рад міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад)» зареєстрований у Верховній Раді України народним депутатом Капліним С.М. 17 липня 2017 року за реєстраційним № 6731 (http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62306).

 

Прийняття зазначеного законопроекту дозволить запровадити передові принципи встановлення і коригування мінімальної заробітної плати та інших мінімальних гарантій в оплаті праці з урахуванням рекомендацій Міжнародної організації праці та Європарламенту, а також підвищити їх розміри до достатнього для забезпечення основних потреб працівника рівня.

 

 

Департамент захисту соціально-економічних прав