22 1 20141015 1883757503

 

Актуальність запровадження в Україні галузевої стандартизації у сфері оплати праці обумовлена, перш за все, відсутністю прямого зв’язку заробітної плати з необхідними витратами енергії і групами фізичної активності працівників, рівнем складності праці та кваліфікації працівника.

Чинним законодавством України встановлюється розмір мінімальної соціальної гарантії – мінімальної заробітної плати та не передбачається застосування галузевих ставок мінімальної заробітної плати, хоча подібне регулювання використовує третина розвинених країн і понад 50% держав Азії та Латинської Америки. Такий принцип оплати праці діє на рівні законодавства і в Республіці Казахстан.

З метою запровадження мінімальних гарантій заробітної плати за галузевою ознакою в небюджетній сфері фахівцями Федерації профспілок України за участю представників членських організацій напрацьовано проекти:

- Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці»;

- постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження показників підвищувальних галузевих коефіцієнтів для визначення тарифних ставок робітників першого розряду за галузями економіки небюджетної сфери»;

- показників підвищувальних галузевих коефіцієнтів (додаються).

Ухвалення запропонованих проектів документів сприятиме зростанню рівня заробітної плати в промисловості, що, в свою чергу, дасть поштовх для її зростання у бюджетній сфері. Таке комплексне вирішення численних проблем українського працівника дозволить забезпечити збалансованість і виваженість усіх складових нової системи оплати праці і ефективність механізму її реалізації.

 

У разі наявності зауважень та пропозицій просимо направляти їх на електронну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Надання пропозицій буде актуальним до 20 січня 2015 року.

 

Додатки:

 

З А К О Н   У К Р А Ї Н И "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці"

 

 

Порівняльна таблиця до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці»

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо порядку встановлення мінімальних гарантій в оплаті праці»

 

 

Постанова КМУ "Про затвердження показників підвищувальних галузевих коефіцієнтів

для визначення тарифних ставок робітників першого розряду за галузями економіки небюджетної сфери"

 

 

Показники підвищувальних галузевих коефіцієнтів для визначення тарифних ставок робітників першого розряду за галузями економіки небюджетної сфери

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА до проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження показників підвищувальних галузевих коефіцієнтів для визначення тарифних ставок робітників першого розряду за галузями економіки небюджетної сфери»

 

 

 

Департамент виробничої політики та

колективно-договірного регулювання