1418978231 1418303644 04163508fpu-foto

 

Профспілки критично оцінюють проект закону № 2983 «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», прийнятий ВР України у першому читанні.

 

Прийняття ВР даного законопроекту у першому читанні викликало різке невдоволення профспілкових організацій, оскільки документом вводяться значні обмеження реєстрації профспілок, його норми втручаються в порядок створення і організації діяльності профспілок, порушуються засади внутрішньої демократії.

- У разі схвалення даного законопроекту ним буде впроваджено зміни до чинного законодавства, що регулює діяльність профспілок, і є несумісним з відповідними міжнародними трудовими стандартами та правовими зобов'язаннями України, - про це зазначив у своєму коментарі заступник Голови ФПУ Сергій Українець.

Зокрема, відповідно до закону, профспілки для здійснення своєї діяльності будуть змушені проходити систему державної реєстрації, отримуючи дозвіл від органів державної влади, а не повідомляти про неї як це робиться сьогодні. Це порушення статті 2 Конвенції МОП № 87 «Про свободу асоціації та захист права на організацію», згідно з якою працівники «мають право створювати на свій вибір організації без попереднього на те дозволу, а також право вступати в такі організації».

На думку С.Українця, автори законопроекту упустили той факт, що професійні спілки – це особливий вид громадських об’єднань, діяльність яких захищена Конвенціями МОП та вітчизняним законодавством, а також не взято до уваги рішення Конституційного суду від 18 жовтня 2000 року, яким визнано, що висування додаткових вимог по реєстрації профспілок рівнозначно вимозі про попередній дозвіл на утворення профспілки. Конвенція МОП встановлює, що дозвіл на діяльність профспілки не потрібен, - профспілки визначають свою діяльність на основі статуту і нині діючий закон про професійні спілки чітко встановлює, що профспілка набуває статусу юридичної особи з моменту схвалення нею Статуту.

Тобто передбачені законопроектом № 2983 обмеження будуть ускладнювати процес надбання профспілкою права юридичної особи, обмежувати можливість профспілок вести колективні переговори і укладати колективні договори, тому що без статусу юридичної особи це неможливо, – наголосив заступник Голови ФПУ.

Існують також інші суперечливі моменти законопроекту, в тому числі вимоги надавати різнопланову і надмірну інформацію про засновників профспілок, а також він акцентував на тому, що зазначений законопроект було включено до порядку денного Верховної Ради України і прийнято у першому читанні 14 липня цього року без попередніх консультацій та обговорення з громадськістю і профспілками.

Враховуючи такі обставини 30 липня відбулась нарада СПО об’єднань профспілок, на якій було створено робочу групу з опрацювання пропозицій та змін до законопроекту.

31 липня відбулось засідання робочої групи, яка напрацювала свої пропозиції для парламентських комітетів, де законопроект готується до другого читання.

Нагадаємо, що попередньо пропозиції профспілок з категоричним протестом проти ухвалення такого законопроекту вже направлені до Голови ВР, Уповноваженого з прав людини, Національного координатора МОП в Україні. Позицію профспілок підтримано МКП, голова якої Ш.Барроу звернулась до Мінсоцполітики та Голови ВР, а також надіслано звернення до МОП з пропозицією дати оцінку цим законодавчим новаціям на предмет їх відповідності Конвенціям МОП.

 

Прес-центр ФПУ