IndustriALL 3

 

 

12–13 вересня у київському готелі «Турист» відбулася Субрегіональна зустріч членських організацій Глобального союзу IndustriALL країн СНД.

 

У цьому масштабному заході взяли участь представники таких членських організацій, як Республіканський комітет профспілки працівників нафтової та газової промисловості Азербайджану, Білоруська незалежна профспілка гірників, хіміків, нафтопереробників, енергетиків, транспортників, будівників та інших працівників, Білоруська профспілка працівників радіоелектронної промисловості, Білоруська профспілка працівників хімічної, гірничої та нафтової галузей промисловості, Вільна профспілка металістів (Білорусь), Вірменська республіканська галузева профспілка професійних організацій працівників промисловості, Профспілка металургійної, гірничої та хімічної промисловості Грузії, Профспілка працівників гірничо-металургійної промисловості Республіки Казахстан, Федерація профспілок машинобудування, приладобудування та професійної освіти Республіки Молдова, Федерація профспілок будівництва та промисловості будівельних матеріалів Республіки Молдова, Російська профспілка працівників авіаційної промисловості, Профспілка працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування Російської Федерації, Гірничо-металургійна профспілка Росії, Профспілка машинобудівників Російської Федерації, Профспілка працівників нафтової, газової галузей промисловості та будівництва Російської Федерації, Російська профспілка працівників радіоелектронної промисловості, Російська профспілка працівників суднобудування, Російська незалежна профспілка працівників вугільної промисловості, Громадське об’єднання «Всеросійська Електропроспілка», Профспілка авіабудівників України, Профспілка працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України, Профспілка працівників атомної енергетики та промисловості України, Незалежна профспілка гірників України, Профспілка працівників машинобудування та металообробки України, Профспілка трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України; Профспілка працівників нафтової та газової промисловості України, Профспілка працівників оборонної промисловості України, Профспілка працівників радіоелектроніки та машинобудування України, Профспілка працівників вугільної промисловості України, Профспілка працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України, Профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, а також представники Глобального союзу IndustriALL Global Union та Регіонального бюро Глобального союзу IndustriALL для країн СНД.

Під час проведення заходу учасники порушили й обговорили такі актуальні теми, як особливості ведення соціального діалогу в сучасних умовах, стійка промислова політика, заслухали звіт про діяльність Регіонального офісу Глобального союзу IndustriALL та пропозиції членських організацій про посилення ефективності дій у регіоні, а також обговорили план підготовки до дня колективних дій проти нестандартної зайнятості.

Глобальний союз IndustriALL Global Union представляє інтереси 50 мільйонів працівників в усьому світі, зайнятих у видобувній, виробничій і переробній галузях промисловості. Сталий розвиток цих галузей у майбутньому, так само як і планети, на якій ми живемо, залежить від стратегічних рішень урядів. Профспілкам належить ключова роль у роботі з урядами та діловими колами щодо забезпечення досягнення профспілкових цілей щодо створення робочих місць, визнання прав людини й захисту довкілля в процесі прийняття таких рішень. Тому Глобальний союз починає амбітну програму роботи з членськими організаціями з розроблення та реалізації стійкої промислової політики.

Заступник Голови Федерації професійних спілок України Сергій Кондрюк, відкриваючи Субрегіональну зустріч, зазначив: «У своїй роботі у сфері колективно-договірних відносин, закріплення базових можливостей профспілок на законодавчому рівні ми часто стикаємося з тим, що нам кажуть: «Погляньте, у Росії цього немає, Білорусія від цього давно відмовилася». Тому, гадаю, настав час вироблення консолідованих платформ. Наприклад, платформа профспілок щодо застосування аутстафінгу або солідарна платформа профспілок СНД стосовно трудового законодавства загалом. Наразі на рівні Федерації профспілок України розробляється низка ініціатив, а ФПУ бере участь у конкретних процесах, які вплинуть на життя членів профспілок усередині країни та за її межами. Наприклад, щодо теми аутсорсингу та аутстафінгу. На превеликий жаль, Україна, стала полігоном випробовування закріплення цієї проблеми у законодавстві, зокрема у Законі України «Про зайнятість населення». З іншої сторони, Україна, знову ж таки завдяки профспілкам та особливо профспілці трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості, зуміла такою мірою обмежити можливість використання аутстафінгу, що його практична реалізація стала вкрай проблематичною. Тож ми готові поділитися досвідом, особливо у контексті розроблення нового законодавства. Федерація профспілок ініціювала розроблення нового закону про колективно-договірні відносини із, так би мовити, високим коефіцієнтом корисної дії. Також спільно із шведськими колегами ми готуємо нову модель вирішення колективно-трудових спорів. В Україні з часів проголошення незалежності досі не прийнято нове трудове законодавство. Тому, напевно, було б цікаво виробити спільну платформу щодо того, якими мають бути основні гарантії у сфері праці. Наразі ми беремо участь у формуванні нової податкової політики, насамперед щодо оподаткування трудових доходів. Ми готові поділитися напрацюваннями та виробити більш-менш єдину платформу з базових питань, що допоможуть нам вирішувати проблеми сьогодні і, що найголовніше, уникнути їх у майбутньому».

Під час обговорення питання особливостей ведення соціального діалогу в сучасних умовах виступив генеральний секретар Глобального союзу IndustriALL Юркі Райан.

Голова Профспілки працівників автомобільного та сільськогосподарського машинобудування України Василь Дудник поінформував присутніх про особливості ведення соціального діалогу в Україні, роботу Національної тристоронньої соціально-економічної ради, консультативно-дорадчих органів, що діють при органах виконавчої влади – Громадських рад, а також про особливості ведення колективних переговорів та укладення Генеральної та галузевих угод, колективних договорів на підприємствах. Він, зокрема, наголосив: «Соціальна спрямованість характерна для України. На законодавчому рівні у нас чудове забезпечення соціального діалогу, краще й бути не може, але це все лише декларативно, на словах. Ні роботодавці, ні держава не хочуть брати на себе конкретні зобов’язання, які треба виконувати та за які слід відповідати».

Щодо питання стійкої промислової політики доповідав Дженні Холдкрофт, Глобальний союз IndustriALL, Женева. Зокрема, він зазначив, що стійкість визначається як задоволення потреб сьогодення, не обмежуючи здатність прийдешніх поколінь задовольняти свої потреби в майбутньому. Такий підхід має на увазі здорове довкілля, здорову економіку та здорове суспільство, що мають міцну основу та підтримуються завдяки ефективному глобальному управлінню. Стійка промислова політика має формувати здорову економіку та якісну зайнятість (достойну, безпечну працю з виплатою заробітної плати), при цьому максимально знижувати негативний вплив на довкілля та діяти в інтересах суспільства в цілому. Стійка промислова політика не передбачає створення умов для процвітання компаній за рахунок працівників, суспільства та довколишнього середовища. Йдеться про створення умов, за яких компанії зможуть працювати, забезпечуючи стійкий внесок у розвиток суспільства.

Після того відбулася дискусія щодо стійкої промислової політики, обговорювалася додаткова інформація із низки ключових проблем, які необхідно враховувати під час розгляду цього питання. Субрегіональна зустріч членських організацій Глобального союзу – іще один крок до єдиного розуміння пріоритетів для країн СНД.

 

ЦИТАТА: Сергій КОНДРЮК, заступник Голови ФПУ: «Настав час вироблення консолідованих платформ. Ми готові поділитися напрацюваннями та виробити більш-менш єдину платформу із базових питань, що допоможуть нам вирішувати проблеми сьогодні і, що найголовніше, уникнути їх у майбутньому».

 

"Профспілкові вісті"

 

IndustriALL 2

 

IndustriALL

 

IndustriALL 1