DSCN81601

 

Цими днями у Брюсселі проходить засідання Генеральної ради Міжнародної конфедерації профспілок. Рада, зокрема підбила підсумки роботи в цьому році, запропонувала для обговорення   пріоритетні напрями діяльності Міжнародної конфедерації профспілок на 2015 рік, питання створення сталих робочих місць, запровадження мінімального рівня соціального захисту, співпраці з Міжнародною організацією праці, Глобального профспілкового партнерства, включення профспілкових пріоритетів до Програми розвитку ООН.                                                                   

Головна дискусія точиться навколо негативного впливу заходів жорсткої економії на соціально-економічну ситуацію у світі та наступу на права профспілок. У своїй доповіді Генеральний секретар МКП Шаран Барроу заявила про необхідність створення 100 мільйонів робочих місць та збільшення чисельності МКП до 200 мільйонів членів. Вона також повідомила про намагання МКП збільшити долю жінок у світовій робочій силі на 25% і на 5% кількість жінок-членів профспілок. Генеральний секретар Профспілкового консультативного комітету ОЕСР Джон Еванс навів результати досліджень, відповідно до яких зростання долі заробітної плати на 1% у глобальному ВВП призводить до зростання останнього на 5%. Представник Британського конгресу тред-юніонів підкреслив, що метою профспілок має бути не спасіння світової економіки через збільшення заробітної плати, що призведе до зростання попиту, а збільшення заробітної плати для забезпечення гідного рівня життя працівників. Загальний висновок – все більше людей починає розуміти, що неоліберальна модель розвитку світу остаточно скомпрометувала себе. Але профспілки не мають чекати поки всі це зрозуміють. Потрібно діяти, об’єднувати людей, перш за все, навколо ідеї створення гідних робочих місць, у тому числі для жінок та молоді.

 

DSCN81591

 

Голова ФПУ Григорій Осовий, який є членом Генеральної Ради МКП, у своєму виступі поінформував присутніх щодо соціально-економічної ситуації в Україні у зв’язку з анексією Росією Криму та конфліктом на сході України. Він підкреслив, що для стабільного розвитку Україні потрібні мир і політична стабільність, а також готовність Уряду проводити реформи в інтересах суспільства. На жаль, нинішні дії Уряду свідчать про продовження політики жорсткого наступу на соціально-економічні права трудящих. Голова ФПУ підкреслив, що виконуючи свій обов’язок, профспілки будуть протидіяти виходу України з кризи за рахунок трудящих. На порядку денному ФПУ, повідомив він, проведення з’їздів членських організацій ФПУ, перетворення її на дійсно європейське профспілкове об’єднання.

Учасники засідання поставили свої підписи під зверненням до Генерального секретаря ООН щодо необхідності повної заборони ядерної зброї до 2020 року.                                                                 

Генеральна рада продовжує свою роботу. Сьогодні має відбутися зустріч Голови ФПУ з керівництвом МКП, під час якої буде обговорюватися питання направлення місії МКП до України для ознайомлення на місці з соціально-економічною ситуацією в країні та надання допомоги українським профспілкам у їх боротьбі за соціальну справедливість.  

 

           Департамент міжнародної роботи апарату ФПУ