атб1

Сучасні технології стають в нагоді у проведенні значної кількості профспілкових навчань. Але є категорія активу, щодо якої вкрай потрібен очний формат. Робота її вимагає прикладних навичок і вона настільки відповідальна, що супроводжується обов’язковими регулярними перевірками знань. Йдеться про представників ПМГУ з питань охорони праці. Перебуваючи у трудових коллективах підприємств ГМК, вони здійснюють контроль за додержанням правил безпеки безпосередньо на виробничих майданчиках.

25-27 листопада Центральна рада ПМГУ, попри всі складнощі, пов’язані із пандемією коронавірусу, запросила їх на чергове навчання. Группа з 18 людей, додержуючить всіх правил карантину, зібралася на базі Зонального навчально-методичного центру профспілок у місті Дніпрі, щоб послухати досить різнопланову лекційну программу, обговорити актуальні питання охорони праці, здати профільний іспит та отримати посвідчення, що дають право здійснювати профспілковий контроль, у тому числі брати участь у розслідуваннях нещасних випадків на виробництві та проведенні атестації робочих місць.

Із представниками Профспілки з питань охорони праці приїхав поспілкуватися перший заступник голови ПМГУ В.Гавриленко. Він розповів про ситуацію у галузі та профспілковому русі України, окреслив коло проблем, які зараз стоять на порядку денному нашої Профспілки, відмітивши, що всі вони ускладнилися у зв’язку із корона-кризою. Також перед ними виступила начальник Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області О.Бондаренко з інформацією про взаємодію Держслужби і профспілок у частині проведення перевірок дотримання роботодавцями вимог законодавства у сферах промислової безпеки, охорони та гігієни праці.

Тематичні заняття для навчальної групи вели технічний інспектор праці ПМГУ А.Тертишний («Застосування на практиці вимог Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві»); завідувачка відділенням профілактики поліклінічного відділення Дніпропетровської лікарні на залізничному транспорті філії «Центр охорони здоров’я» АТ «Укрзалізниця» Н.Василевицька («Гігієна праці. Медичні огляди. Профілактика професійних захворювань. Надання першої допомоги потерпілим у разі нещасного випадку»); головний технічний інспектор праці Дніпропетровського обласного об’єднання профспілок П.Довганенко («Законодавство про охорону праці»); старший викладач кафедри безпеки життєдіяльності Дніпровського національного університету залізничного транспорту В.Лоза («Атестація робочих місць за умовами праці та порядок її проведення. Безпека праці в галузі. Електробезпека. Пожежна безпека. Вибухонебезпека виробництв і вибухозахист»); заступник голови Дніпропетровской обласної організації ПМГУ А.Чайка («Управління ризиками в системі менеджмента гігієни та безпеки праці на підприємстві»); головний технічний інспектор праці ПМГУ В.Білик («Колективний договір – ефективний інструмент захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів членів профспілки»).

Також программою семінару традиційно був передбачений час для вільного спілкування та обміну практичним досвідом роботи. Після підбиття підсумків навчання учасники здали іспити. Впоратися із не самими простими питаннями квитків та отримати посвідчення вдалося всім.

 Профспілка металургів та гірників України