Круглий стіл

З нагоди Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з  бідністю, які щорічно відмічаються у жовтні місяці, та на виконання Постанови Виконкому Об'єднання профспілок Харківської області профспілки Харківщини 3 жовтня обговорили питання не задекларованої праці на засіданні Круглого столу. До участі були запрошені керівники структурних підрозділів облдержадміністрацій та територіальних органів, які безпосередньо займаються цими питаннями. Відкриваючи засідання заступник Голови ОПХО С. Волков зазначив, що не задекларована праця це соціальне явище, яке надає значний негативний вплив на розвиток економіки країни. Вона не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику, а створює недобросовісну конкуренцію відносно тих суб'єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов'язань по сплаті податків, охорони праці та соціального забезпечення працівників. Крім того, не задекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

До обговорення такого важливого та проблемного питання були запрошені Петренко О.М., заступник начальника Територіальної Державної інспекції з питань праці у Харківській області; Зятева Т.В. перший заступник начальника головного управління Пенсійного фонду в Харківській області, Даценко В. Ю. заступник начальника управління - начальник відділу контрольно-перевірочної роботи фізичних осіб управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління Державної податкової служби в Харківській області; Печура Т.М., заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації; Родик Б. В., заступник виконавчого директора Об'єднання організацій роботодавців Харківської області «Граніт»; Бородавка А. І., директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Луганській і Харківській областях; Лайков С. М. начальник відділення НСПП в Харківській області; Ключка А.І., начальник відділу соціально-трудових відносин управління праці та соціальних питань Департаменту праці та соціальної політики Харківської міської ради, які проінформували про дії щодо скорочення тіньової економіки та легалізації трудових відносин. Під час фахового та емоційного обговорення обласні профспілкові лідери галузевих профспілок висловили своє негативне відношення до державної політики у сфері формування соціальних стандартів, продовження практики прийняття нормативно-правових актів в сфери соціально-трудових відносин без обговорення з соціальними партнерами та необхідності розробки комплексної стратегії легалізації трудових відносин. Високий рівень тінізації економіки вкрай негативно впливає на імідж країни, її конкурентоспроможність, ефективність структурних і інституційних реформ. В обговоренні взяли участь Татаринцева М.І., Пластун Л.В., Плющенко А.П., Успенська Л.Г., Таран І.М.

За результатами обговорення одноголосно прийняті Рекомендації Круглого столу, як будуть направлені Сторонам соціального діалогу на національному, регіональному та місцевому рівнях. (Додаються.)

Рекомендації Круглого столу

БОРОТЬБА З НЕ ЗАДЕКЛАРОВАНОЮ ПРАЦЕЮ В УКРАЇНІ:
ПОЗИЦІЯ ПРОФСПІЛОК

Незадекларована праця це соціальне явище, яке надає значний негативний вплив на розвиток економіки країни, рівень соціального захисту населення та є підґрунтям криміналізації в сфері трудових відносин. Незадекларована праця не тільки обмежує можливості держави проводити сучасну соціальну політику, вона створює недобросовісну конкуренцію відносно тих суб'єктів господарювання, які повністю забезпечують виконання зобов'язань по сплаті податків, охорони праці та соціального забезпечення працівників. Крім того, незадекларована праця дає роботодавцям необмежені можливості тиску на працівників.

Учасники Круглого столу наголошують - державна політика у сфері легалізації трудових відносин має бути спрямована на покращення життєвого рівня працівників, забезпечення гідних умов та оплати праці, запобігання нещасним випадкам і професійним захворюванням.

Учасники Круглого столу вважають за необхідне рекомендувати усім Сторонам соціального діалогу на національному, регіональному та місцевому рівнях вживати усі можливі заходи щодо:

- донесення до роботодавців та визнання принципу, що функціонування підприємств у тіньовому секторі ринку, застосування не задекларованої праці є такими, що несуть загрозу розвитку суспільства та інтересам держави;

- обов’язкового виконання ст. 43 Конституції України, ст. 115 КЗпП України,
ст. 15 Закону України «Про оплату праці», Конвенції МОП № 95 «Про захист заробітної плати» та інші;

- залучення до розробки комплексної стратегії легалізації трудових відносин представників міжнародних організацій, спеціалізованих на протидії нелегальному господарюванню, та громадянського суспільства;

- створення умов для реалізації конституційних прав працівників на працю, професійний розвиток, збереження висококваліфікованих кадрів у всіх галузях економіки;

- підвищення вартості робочої сили; виконання в повному обсязі норм Генеральної, галузевих, територіальної угод та колективних договорів в частині забезпечення гідних умов і своєчасної оплати праці на підприємствах, установах та організаціях області;

- широкого залучення засобів громадських комунікацій для висвітлення негативних наслідків тіньової зайнятості з метою створення атмосфери нетерпимості, стійкої імунізації свідомості працівників, підвищення рівня поінформованості громадськості про хід розкриття злочинів у тіньовому секторі економіки та використання не задекларованої праці працівників;

- недопущення прийняття ліберального до роботодавця Трудового Кодексу України, який буде дискримінувати найманого працівника.

- забезпечення стабільності, прозорості та однозначності норм законодавства у сфері оподаткування та валютного регулювання, покращання інвестиційного та підприємницького клімату.

НІ НЕЗАДЕКЛАРОВАНІЙ ПРАЦІ В УКРАЇНІ

Рекомендації прийняті одноголосно 3 жовтня 2019 року, м. Харків