fpu2020 02 2

Шановні колеги!

 

Рік, що минає, - це ювілейний рік , Федерації профспілок виповнилося 30 років.

Так, він був нелегким для нас усіх. Пандемія коронавірусу загострила багато соціально-економічних проблем. Не зважаючи на карантин, Федерація профспілок України ні на мить не припиняла роботу щодо вирішення нагальних питань соціально-економічного захисту трудящих, членів профспілок. Профактивісти виходили на акції протесу по всій Україні проти прийняття антипрофспілкового,  ліберального трудового законодавства,

До вашої уваги пропонується ТОП-12 важливих подій профспілкового життя 2020 року, в яких брали активну участь ФПУ, її членські організації ФПУ, профспілкові активісти та спілчани.

 

*****

 fpu2020 03 2

16 січня  - у зв'язку з просуванням урядових законопроектів, які погіршують права і гарантії працюючих та позбавляють профспілки права на їх представництво й захист у Києві зібралось Всеукраїнське профспілкове віче на захист конституційних трудових і соціально-економічних прав працівників та діяльності профспілок.

офспілкових організацій з усієї України, яких делегували 7 млн. членів професійних спілок, керівники всеукраїнських профспілок і територіальних профоб'єднань члени Ради ФПУ, голови первинних профспілкових організацій, профактив з усіх областей України.

fpu2020 05

Представники трудових колективів підприємств, установ і організацій  всіх сфер економіки країни вимагають від керівництва держави зупинити процеси законодавчого руйнування трудового законодавства і трудових прав, що намічено у законопроекті «Про працю» № 2708, законопроектах щодо змін у діяльності професійних спілок (№ 2681) та системи загальнообов’язкового державного соціального страхування (№ 2275).

fpu2020 06

fpu2020 07

fpu2020 08

*****

 

29 січня - Федерація профспілок України звернулася до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом про визнання незаконними дії Кабінету Міністрів України в частині порушення Урядом визначених законами та Генугодою на 2019-2021 роки  процедур оприлюднення і погодження із СПО об’єднань профспілок проекту Закону України «Про працю».

fpu2020 11

А вже 30 січняУкраїною прокотилася «Хвиля гніву» профспілокпроти ухваленого Урядом законопроекту про працю.

Учасники акції - профактивісти в усіх обласних центрах, представники всеукраїнських профспілок та обласних профоб’єднань, трудових колективів, громадських організацій, небайдужі громадяни, які приєднались до акції, рішуче висловили  «НІ» проєкту Закону України «Про працю» (реєстр. № 2708) та низці законопроектів, що у супереч Конституції України та міжнародним актам руйнують трудові гарантії українських працівників. 

fpu2020 48

5 лютогопроведено профспілковий пікет Комітету Верховної Ради  України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів у Києві, де розглядається законопроекту про працю, антипрофспілковий законопроект та інші законодавчі зміни, спрямовані на знищення соціально-економічного захисту працівників.

fpu2020 42

*****

14 лютогоу ФПУ відбулась Конференція «Про роль профспілок у захисті людини праці. Дотримання прав і гарантій діяльності профспілок у сучасних умовах», що відбулась у Києві, порушила проблеми, які на сьогодні є найбільш актуальними для профспілок та усього українського суспільства.

У ній взяли участь народні депутати України, науковці, провідні експерти, профактивісти, голови первинок, керівники членських організацій ФПУ тощо. Учасники були одностайними у думці, що в умовах глибинних соціально-економічних трансформацій, що переживає наразі Україна профспілки є тією силою, яка здатна захистити людей праці та соціально вразливі верстви населення.

fpu2020 13

fpu2020 14

fpu2020 15

*****

25-27 лютого візит до Києва Місії європейських профспілок у рамках проведення Глобального дня дій на підтримку українських профспілок, до чого закликала Міжнародна конфедерація профспілок.

Керівники Європейської конфедерації профспілок - Пан’європейської регіональної ради Міжнародної конфедерації профспілок, що відвідали Україну складі Місії, поінформували про результати своєї роботи в Україні керівників МКП та ЄКП, а також національні органи влади, МОП та ЄС. 

fpu2020 19

МКП звернулась із закликом надіслати протестні листи до українського Уряду Президента і парламенту, на який відгукнулися понад 100 національних та міжнародних профцентрів і організацій з усього світу. Проведено Глобальний день дій на підтримку українських профспілок під гаслом «Руки геть від українських профспілок!»

fpu2020 20

26 лютого профспілки України провели пікетування Уряду під гаслом: «За справедливу трудову реформу!». Під час акції свою позицію висловив Лукка Вісантіні, керівник місії Міжнародної Конфедерації профспілок у Києві.

fpu2020 22

*****

2 червня МКП звернулась до Президента України та Голови українського парламенту з приводу антипрофспілкового законопроекту №2681. А 30 червня – ФПУ, її членські організації провели у м. Києві та регіонах України попереджувальні акції протесту з вимогою недопущення розгляду Верховною Радою України проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо окремих питань професійних спілок)» № 2681.

fpu2020 24

fpu2020 25

fpu2020 26

fpu2020 27

*****

У серпні ФПУ розгорнула широку інформаційну кампанію, щоб домогтися від влади підвищення мінімальної заробітної плати до 5000 грн., зазначивши, що бізнесу потрібно готуватися до неминучого підвищення рівня мінімальної зарплати в майбутньому. ФПУ домоглася, що з 1 вересня було встановлено новий рівень міні малки, базовий посадовий оклад за ЄТС – до 2225 грн. На 2021 рік мінімальну зарплату встановлено у розмірі, що перевищує фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб, - з 1 січня – 6000 грн, з 1 грудня – 6500 грн.

ФПУ, її членських організацій активізували дії щодо вирішення проблеми заборгованості з виплати заробітної плати. Профспілки домоглися від Урядової сторони створення Міжвідомчої робочої групи з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), перше засідання якої відбулося 17 грудня ц.р.

*****

fpu2020 29

В умовах поширення пандемії, пов'язаної з COVID-19за ініціативою ФПУ: 

- підвищено рівень оплати праці та соціального захисту медичних працівників (зокрема, встановлено додаткову доплату до 300 % заробітної плати та доплату з 1 вересня до 31 грудня 2020 р. медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я комунальної форми власності та закладів охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міністерства охорони здоров’я), соціальних (доплата до 100 % заробітної плати) та інших працівників, які задіяні у протидії коронавірусу та обслуговуванні населення в період карантину;

- виплачено одноразову грошову допомогу (1000 грн.) окремим вразливим категоріям населення та встановлено щомісячну допомогу на дітей фізичним особам – підприємцям І та ІІ групи;

- підвищено мінімальний розмір допомоги по безробіттю та встановлено призначення безробітним допомоги з 1-го дня реєстрації в службі зайнятості, впроваджено надання допомоги по частковому безробіттю (у разі зупинення/скорочення діяльності роботодавця).

fpu2020 31

*****

  Профспілками не допущено демонтування існуючої системи державних соціальних стандартів і гарантій, вибудуваної за роки незалежності України, зміни методології та звуження сфери застосування прожиткового мінімуму, що негативно позначилося б на рівні соціального захисту населення. 

Їм вдалось не допустити прийняття 21 липня Верховною Радою України законопроекту №2275 щодо скасування паритетності управління у Фонді соціального страхування України, законодавчо відновити 3 листопада фінансування для потерпілих внаслідок нещасного випадку на виробництві (членів їх сімей) низки страхових витрат на реабілітаційну, медичну та соціальну допомогу, а також ліквідувати довготривалу заборгованість Фонду соціального страхування перед застрахованими особами, що досягла майже 2 млрд. грн.     

  *****

fpu2020 33

2020 рік – рік проведення звітно-виборної кампанії в членських організаціях ФПУ.Президія ФПУ надала рекомендації щодо її проведення  в умовах епідемії короновірусної хвороби COVID-19, відповідно до яких були внесені зміни до Статутів профорганізацій. З’їзди всеукраїнських профспілок і звітно-виборні конференції територіальних профоб’єднань  проходили із використанням сучасних можливостей  електронного зв’язку (програм ZOOM, Skype) і прийняття з їх допомогою рішень виборного органу або ж прийняття таких рішень методом опитувального голосування з їх письмовим підтвердженням і підписами учасників.

fpu2020 34

fpu2020 35

*****

19 жовтня - Президія ФПУ ухвалила Звернення до членів профспілок і виборних органів профспілок з нагоди місцевих виборів, призначених на 25 жовтня 2020 року. У якому звернулася до всіх із проханням підтримати профспілкових кандидатів на місцевих виборах. За підсумками голосування депутатами обласних, районних, міських, селищних та сільських рад обрано 438 представників профспілок. На базі Навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області створено Інститут громадянської освіти та праці – ICEL. Одним з пріоритетів діяльності якого є просвітницька діяльність щодо популяризації профспілкового руху.

fpu2020 37*****

Починаючи з жовтня тиск влади на ФПУ посилився у зв’язку з принциповою позицією ФПУ, щодо трудового законодавства. Розпочався новий широкомасштабний наступ на права працівників і профспілок,  відкриті кримінальні провадження, накладено арешт на власність ФПУ.

fpu2020 39

ФПУ розпочала широку інформаційну кампанію і 23 грудня ц.р. «Апеляційний суд задовільнив в повному обсязі апеляційні скарги Федерації профспілок України та ПрАТ «Укрпрофоздоровниця»! Арешт знято з понад 16 об’єктів, що належать профспілкам (Будинок профспілок, Жовтневий палац, готелі та санаторії)».

fpu2020 40

*****

Федерація профспілок України, її членські організації завершують 2020 рік активною боротьбою за права працівників і профспілок. 3 і 4 грудня ФПУ, її членські організації вийшли на акцію протесту і провели мітинг під парламентом у Києві, висунувши вимоги до влади. Цю акцію підтримала вся Україна. В обласних центрах спілчани вийшли на пікети перед будівлею ОДА, на центральні площі, провели флешмоби, де висунули справедливі вимоги профспілчан, які в умовах відвертого тиску з боку центральної влади не полишають боротьби за права людини праці.

fpu2020 43

fpu2020 46

fpu2020 45

fpu2020 44

Наступного року на профспілковий рух очікує дуже багато викликів і загроз, суспільних трансформацій. Подолати їх можна лише, якщо будемо діяти спільно.

fpu2020 49

fpu2020 47

fpu2020 50

Прес-центр ФПУ