IMG 5622

 

 

         В рамках реалізації Програми Гідної праці МОП для України на 2016-2019 роки та Проекту МОП «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної заробітної плати та рівного винагородження» 23 травня 2019 року відбулася презентація Глобальної доповіді МОП «Заробітна плата у світі в 2018-2019 роках. Що ховається за гендерними розривами в оплаті праці?», яку провели Маріко Оучі, спеціаліст з питань умов праці та гендерної рівності МОП (Будапешт), Дінг Ксу, спеціаліст з питань заробітної плати/економіст МОП (Женева).

         У заході взяли участь Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, Урядовий уповноважений з питань гендерної політики Катерина Левченко, представники Мінсоцполітики, Державної служби статистики, представники Федерації профспілок України, роботодавців, громадські організації.

 

IMG 5585

 

         На початку заходу з вітальним словом від Федерації профспілок України виступив заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, який висловив вдячність представникам МОП за відкриття в Україні такого важливого для людей праці проекту МОП «Оплата праці в Україні: технічна допомога задля подолання заборгованості із заробітної плати, встановлення мінімальної зарплати та рівного винагородження», в якому знайшли відображення профспілкові аргументи стосовно наявності цілого ряду проблем в оплаті праці, а також поінформував учасників заходу про профспілкову позицію та конкретні дії профспілок щодо вирішення питання гендерного розриву, зокрема в оплаті праці.

         За результатами презентації відбулась жвава дискусія щодо нерівності в оплаті праці, взаємозв’язку динаміки середньої заробітної плати та продуктивності праці, а також причин гендерного розриву в оплаті праці у таких аспектах, як освіта і підготовка; досвід роботи; професійна категорія; тривалість робочого часу; рівень охоплення підприємств і галузей профспілковою діяльністю.    

         Разом з тим, учасники заходу обговорили можливості та готовність України приєднатися до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (ЕРІС).

 

P90523-095523

 

         EPIC – це ініціатива, заснована зацікавленими сторонами з метою зменшити гендерний розрив у оплаті праці та втілити принцип рівної оплати за рівноцінну працю в реальність у всіх країнах і галузях. Коаліцією передбачається чіткий розподіл відповідальності щодо забезпечення виконання зобов’язань з питань рівності в оплаті праці Урядом, профспілками, приватним сектором, науковими колами та громадянським суспільством.       При цьому, Уряд країни-учасника повинен відповідати щонайменше шістьом чітко визначеним критеріям.

         Результатом обговорення, за участі представників ФПУ, стало підтвердження відповідності національного законодавства, політики та практики України 7 критеріям, що дають право на приєднання до Міжнародної коаліції за рівну оплату праці (ЕРІС).

 

 апррЯрлык.lnk

 

Департамент з питань бюджету та оплати праці