БАКУ

 

Конфедерація профспілок Азербайджану фінансово підтримає відродження Будинку профспілок України, - про це заявив Голова КПА Саттар Суліддін огли Мехбалієв під час виїзного засідання Виконкому Загальної конфедерації профспілок (ЗКП), що відбулось у столиці Азербайджану місті Баку. Це повідомлення було сприйнято Головою Федерації профспілок України Григорієм Осовим з подякою за профспілкову солідарність і розуміння того становища, у якому опинилися ФПУ и її членські організації в результаті пожежі у своєму будинку на Майдані Незалежності.

 

Під час засідання Виконкому ЗКП Григорій Осовий проінформував його учасників про ситуацію, пов’язану з відродженням Будинку профспілок. Він зазначив, що майже три місяці у столиці України тривали акції протесту. В епіцентрі усіх подій опинився Будинок спілок, який знаходиться на Майдані Незалежності у самому центрі міста. У ніч з 18 на 19 лютого 2014 року під час штурму Будинку силовими структурами він був підпалений і протягом майже доби, на яку прийшовся пік протистояння сторін, вигорів вщент. Втрачено все: документи, меблі, офісне обладнання, оргтехніка та засоби зв’язку. Тільки під час пожежі загинуло майна ФПУ у вигляді обладнання робочих місць на суму понад 3 млн. гривень.. Взагалі втрати майна Будинку профспілок - ще 12 млн. Палац «Жовтневий» в насідок тривалого перебування там мітингувальників зазнав збитків майже на 10 млн. гривень.

Голова ФПУ підкреслив: Будинок спілок був побудований у 1980 році винятково за кошти Укрпрофради, правонаступником якої є Федерація профспілок України, як адміністративно-офісна будівля для апарату національного профцентру та його членських організацій, які сьогодні об’єднують понад 7 мільйонів членів. Тут було розміщено апарати Федерації профспілок України, 30 галузевих профспілок, що входять до ФПУ, Київської обласної та міської рад профспілок. Сьогодні вони розташовані в тимчасових приміщеннях у різних районах міста. ФПУ та її членські організації усіляко намагаються налагодити повноцінну діяльність, однак цьому заважає розміщення працівників у різних куточках міста, відсутність засобів зв’язку, офісного обладнання, оргтехніки та висока орендна плата. З метою збору коштів для відновлення Будинку спілок ФПУ розгорнула благодійний проект, у рамках якого заснувала Благодійний фонд «Відродження Будинку профспілок». На його рахунок вже перераховують кошти українські профспілки, закордоні та міжнародні профспілкові організації та об’єднання, юридичні особи і окремі громадяни. .  

Учасники засідання також отримали інформаційні матеріали стосовно нинішнього стану Будинку профспілок, відеоматеріали про перебіг подій на Майдані під час Революції гідності. Було також розповсюджено листівки щодо діяльності Благодійного фонду «Відродження Будинку профспілок». З боку колег – представників національних профспілкових об’єднань пролунали запевнення щодо фінансової підтримки відродження Будинку профспілок на Майдані Незалежності.

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ