IMG 6775

 

Відбулася робоча зустріч Голови ФПУ Григорія ОСОВОГО з директором програми Центру солідарності АФП-КВП в Україні та Білорусі Тристаном МАСАТОМ.

 

У зустрічі також взяли участь Тетяна Солодовник, співробітник Центру солідарності АФП-КВП в Україні та Білорусі, Василь Шилов, керівник департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ, Юрій Работа, керівник інформаційно-аналітичного центру ФПУ, В’ячеслав Майборода, завідувач відділу департаменту міжнародної роботи апарату ФПУ.

Під час зустрічі голова ФПУ Григорій Осовий поінформував гостя про найбільш важливі та актуальні питання, які доводиться вирішувати профспілкам в умовах складної економічної ситуації в країні щодо захисту соціально-економічних прав та інтересів працівників.

Зокрема, мова йшла про погіршення економічних показників економічної діяльності в державі, порушення конституційних прав працівників, а саме, «замороження» заробітної плати та соціальних гарантій, зростання заборгованості з виплати заробітної плати, скорочення робочих місць, оподаткування пенсій, що призвело до справедливого обурення трудящих, яке об’єктивно призвело до ініціювання профспілками вступу до колективного трудового спору з Урядом і роботодавцями.

 

IMG 6785

 

Звуження прав працівників, бездіяльність Уряду та його свідома політика спрямована на падіння життєвого рівня працівників і членів їх сімей змусила СПО профспілок звернутися зі скаргою до Міжнародної організації праці, а до Верховної Ради України подати законопроект про додатковий соціальний захист працівників щодо невиплати заробітної плати.

Щодо відновлення санаторно-курортного оздоровлення працівників Голова ФПУ зазначив, що, нажаль рішення парламенту, що було прийнято наприкінці 2014 року про скасування фінансування цієї роботи, приймалося не виважено, без обговорення з громадськістю і профспілками. Працівники, які є застрахованими особами обурені, що влада без їхньої згоди і проведення відповідних консультацій вирішила таким чином це питання за них.

Ще одне питання, яке стало предметом обговорення на зустрічі про те, що Глава держави видав Указ згідно з яким Уряд має підготувати і подати на розгляд парламенту законопроект про майно громадських організацій, а фактично відібрати його у профспілок. Григорій Осовий відзначив, що профспілкове майно є колективною власністю профспілок і постійно використовується трудящими та членами їх сімей. Здавалося б в умовах економічного спаду в Україні влада мала б бути задоволеною стабільно працюючими оздоровчим і туристським комплексами профспілок із яких вона, до речі, щорічно отримує 500 млн. грн. податків, але Рада національної безпеки і оборони поставила питання про передачу профспілкових оздоровниць Міністерству оборони України. У цій ситуації незрозуміло навіщо забирати у мільйонів трудящих, інвалідів, пенсіонерів стабільно працюючий майновий комплекс, де зараз проходять повноцінну реабілітацію воїни постраждалі в АТО за рахунок профспілок, а не державного бюджету, і надалі ця робота буде проводитися на належному рівні. У профспілкових санаторіях також розміщується велика кількість переміщених осіб і військовослужбовців.

 

IMG 6793

 

Федерація профспілок України виступає за співпрацю з органами державної влади і управління в питаннях оздоровлення військовослужбовців постраждавши в АТО на умовах державно-приватного партнерства, такі пропозиції неодноразово вносились ФПУ на найвищому загальнодержавному рівні, - підкреслив Григорій Осовий. Але найбільше занепокоєння сьогодні викликає законопроект, підготовлений Міністерством економіки України, який пропонує забрати все майно профспілок у загальнодержавну власність. Такий підхід, - наголосив Голова ФПУ, - входить у протиріччя з положеннями Конституції України порушуючи право приватної власності членів профспілок на своє майно. Це також підриває і довіру закордонних інвесторів до правової системи України.

Значні складності у діяльності майнових об’єктів ФПУ, особливо в регіонах, створює судова гілка влади через яку державні органи і окремі ділки від бізнесу намагаються заволодіти привабливими профспілковими активами. Члени профспілок розцінюють такі дії, як тиск на профспілки, що активно виступають на захист працівників в умовах поглиблення економічної кризи в державі та рішення про вступ до колективного трудового спору з Кабінетом Міністрів України, щоб «приборкати» профспілки.

 

IMG 6808

 

Ми з розумінням ставимося до діяльності Уряду, в умовах, коли країні загрожує зовнішня агресія, ми входимо в положення держави, але ми не можемо погодитися, щоб весь час заручником у цій ситуації ставали працівники, пенсіонери і студенти, 30 відсотків працівників сьогодні є працюючим бідняками. Ми як профспілки не можемо з цим погодитися, - наголосив Григорій Осовий.

Сторони також зупинилися на питаннях щодо укладення нової Генеральної угоди, вирішення проблемних питань, які виникли у ході переговорного процесу з роботодавцями і урядовою стороною. Щодо формування Національної платформи у рамках реалізації угоди «Україна-ЄС». Г.В. Осовий поінформував Тристана Масата про підсумки роботи установчої конференції, під час якої було досягнуто компроміс з питань формування представництва по формулі: із 26 представників сформовано Національну платформу, в рамках якої діятиме Рада, в яку увійшли 5-ть представників від профспілок і 5-ть представників від роботодавців, які користуватимуться рівними правами з іншими членами цієї інституції до листопада ц.р., далі буде інша конфігурація, яка передбачає рівне представництво по формулі 3+3+3 – від профспілок, роботодавців і громадських організацій, які визначає кожна із сторін, і ще 6-ть представників (з яких 1 від профспілок і 1 від роботодавців) буде обрано на Форумі, що проводитиметься Національною платформою. Він також зазначив, що Європейський соціально-економічний комітет наполягав на формулі 5+5+5, але ми вважаємо попередню як здоровий компроміс. Вже зараз профспілки патронують 102 позиції з 400, які записані в угоді «Україна-ЄС», в робочих групах з міністерствами, підготовці законопроектів, експертній роботі тощо.

 

IMG 6772

 

Окремо Голова ФПУ зупинився на питаннях внутрішньоспілкової роботи, поінформувавши профспілкового колегу про те, що в лавах ФПУ за підсумками 2014 року ми не дорахувалися майже 1 млн. членів, що напряму пов’язано з втратою окупованого Росією Криму та частини областей Донецької і Луганської областей, де функціонували найбільші профспілкові організації. Все це спонукає діяти оперативно щодо економії профспілкових бюджетних коштів і водночас спонукає до пошуків нових можливостей через проектну роботу, зокрема, з Фондом ім. Ф.Еберта, запровадження освітнього проекту з Данською профспілкою 3 F та ін.

Директор програми Центру солідарності АФП-КВП в Україні та Білорусі Тристан МАСАТ висловив підтримку пропозицій ФПУ щодо проектної співпраці у питаннях організації і проведення освітніх програм для профспілкових активістів і членів профспілок.

 

       Інформаційно-аналітичний центр ФПУ