20150610 110230 001

 

 

10 червня 2015 

У Палаці Націй у Женеві проходить 104-й сесія вищого керівного органу Міжнародної конференції праці (МОП), головою якої обрано державного секретаря Міністерства добробуту Латвії Іеву Яунземе.

 

Делегати продовжують обговорення доповіді Генерального директора МБП Гая Райдера «Ініціатива сторіччя, що стосується майбутнього сфери праці», а також доповіді Голови Адміністративної ради МОП Аполінаріо Жорже Коррейя (Ангола), який  представив звіт про діяльність Адмінради у 2014-15 рр.

 

2015-06-10 10.44.29 resized

 

 

Сьогодні перед делегатами Конференції виступив Голова ФПУ Григорій Осовий, який очолює делегацію українських трудящих.

Несправедливість, зазначив він, посилаючись на доповідь Генерального директора МБТ Гая Райдера, є однією з причин нестабільності в багатьох країнах. Це стосується і України, яка стала на шлях кардинального оновлення всіх сфер суспільного життя, але все ще не може вийти із затяжної фінансово-економічної кризи. Становище ускладняється військовими діями на Сході країни, які, за словами Міністра фінансів України,  обходяться в 5-7 млн доларів щоденно. І це створює «надзвичайний тиск» на економіку, соціальну сферу, а також на ринок праці.

 

2015-06-10 11.04.33

 

Зростає безробіття, з 26 мільйонів людей працездатного віку постійно зайняті тільки близько 9 мільйонів. Лише за останній рік втрачено більше одного мільйона робочих місць. Заходи уряду по легалізації зайнятості, незважаючи на преференції, надані бізнесу за внеском на соціальне страхування працівників, поки не принесли очікуваних результатів. Як і раніше без оформлення трудових відносин працює практично кожен четвертий.

Тільки внаслідок девальвації національної грошової одиниці мінімальна зарплата як основна державна соціальна гарантія знизилася більш ніж в 2 рази, до приблизно 50 доларів США за місячну норму робочого часу. Близько третини всіх працюючих знаходяться за межею бідності.

Зважаючи на відсутність належної реакції на вимоги працівників, Спільний представницький орган об'єднань профспілок був змушений вступити у колективний трудовий спір з Урядом та Спільним представницьким органом роботодавців на національному рівні. Реальним шансом для всіх сторін соціального діалогу щодо упередження конфлікту  стало б взяття партнерами відповідних зобов'язань у новій Генеральній угоді, переговори якраз у стані завершення.

Днями у своєму Посланні Парламенту Президент України Петро Порошенко вказав на необхідність наближення строків перегляду соціальних гарантій, фактично погодившись з позицією профспілок.

Ми згодні, що на ринку праці необхідні кардинальні структурні зміни, але за умови, що головним завданням при цьому стане створення якісних робочих місць із гідною заробітною платою.

Голова ФПУ подякував Міжнародній організації праці, яка відгукнулася на звернення і надає технічну допомогу Україні щодо встановлення мінімальних рівнів соціального захисту. Саме МОП, а не Міжнародний валютний фонд, який в обмін на кредити виставляє неприйнятні умови для трудящих, по праву повинна цим займатися.

Враховуючи масштаби і глибину проблем у соціально-трудовій сфері, Голова ФПУ звернувся з проханням до МОП надати також допомогу і в питаннях прийняття нового Трудового кодексу, реформи соціального страхування, розблокування заборони Уряду на доступ інспекторів праці до робочих місць.

 Наприкінці свого виступу профспілковий очільник закликав  країни –члени МОП до 100 річчя Організації  ратифікувати усі її основоположні конвенції.  (Повний виступ Голови ФПУ також розміщений на сайті ФПУ).

Члени делегації трудящих України продовжують працювати у роботі всіх чотирьох комітетів Конференції:

•по застосуванню Конвенцій і Рекомендацій;

• малих та середніх підприємства і створення гідної і продуктивної зайнятості (загальна дискусія);

•переходу від неформальної до формальної економіки;
• періодичній дискусії щодо стратегічної задачі соціального захисту (охорона праці) у рамках механізму реалізації Декларації МОП 2008 про соціальну справедливість з метою справедливої
​​глобалізації.

 

2015-06-09 16.27.33

 

 

      Вчора відбулася  зустріч з Генеральним директором Міжнародного бюро праці Гаєм Райдером з членами офіційної тристоронньої делегації України. Під  час зустрічі, Голова ФПУ підняв низку найбільш болючих соціально-трудових питань для трудящих України, а також її профспілкового руху. Адже Гай Райдер неодноразово бував в Україні саме на запрошення ФПУ і добре знайомий з Головою ФПУ.

 

2015-06-09 16.24.47

 

       Генеральний директор, у свою чергу,  повідомив, що Україна знаходиться в центрі уваги МОП, і МОП буде їй надавати усю необхідну допомогу, зокрема з ратифікації Конвенції «Про мінімальні соціальні стандарти» тощо. За його словами, у вересні цього року до України прибуде багатодисциплінарна місія МОП, щоб безпосередньо на місці  ознайомитися зі станом справ з метою надання конкретної допомоги соціальним партнерам.

 

20150609 164213 

 

Міжнародна конференція праці продовжить свою роботу до 13 червня 2014 року.

 

 

 

Департамент міжнародних зв’язків ФПУ