IMG 1078

Актуальні питання соціально-економічного захисту людини праці, підвищення якості та ефективності виконання прийнятих рішень обговорили 29 липня учасники засідання Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні. Вів засідання Голова СПО, Голова ФПУ Ю.М.Кулик.

У вступному слові Ю.М.Кулик наголосив на тому, що зараз склалась непроста ситуація щодо підписання Генеральної угоди на новий строк.  Це пов’язано, перш за все, з розбіжностями по деяким принциповим питанням оплати праці. Як сказав Голова ФПУ, профспілки будуть і надалі активно відстоювати законні права та інтереси працівників, пропонувати нові шляхи досягнення із соціальними партнерами компромісу щодо вирішення актуальних питань. При цьому, підкреслив він, головна мета дій профспілок – соціально-економічний захист людини праці.

СПО об’єднань профспілок вирішив доручити Голові СПО об’єднань профспілок ініціювати перед керівниками сторін соціального діалогу проведення консультативної наради у термін до 15 вересня 2013 року стосовно можливості укладення Генеральної угоди на 2013-2015 роки, а також  поінформувати НСПП стосовно ситуації щодо укладення Генеральної угоди на новий строк та можливого сприяння з врегулювання розбіжностей.

Було також вирішено схвалити план  заходів  СПО об’єднань профспілок з проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи стосовно укладення Генеральної угоди на новий строк, рекомендувати всеукраїнським профоб’єднанням – суб’єктам СПО об’єднань профспілок довести зміст інформації про результати колективних переговорів до первинних ланок профспілки та членів профспілок, провести інформаційно-роз’яснювальну кампанію на основі схваленого плану заходів, а керівникам профоб’єднань поінформувати про проведену роботу в членських організаціях до 5 вересня 2013 року.

З інформацією «Про позицію СПО об’єднань профспілок стосовно шляхів удосконалення методики розрахунку прожиткового мінімуму» на засіданні виступив заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови ФПУ С.М.Кондрюк.

При обговоренні цього питання наголошувалось, що нинішня практика застосування прожиткового мінімуму все більше негативно впливає на рівень та якість життя громадян, занижує рівень державних соціальних гарантій, породжує дезорієнтацію в соціальній політиці загалом, й у забезпеченні доходів населення зокрема. Прожитковий мінімум орієнтується на мінімально допустимі розміри споживання найбільш незахищених верств населення, не забезпечує нормального відтворення робочої сили і залишається суто розрахунковим показником.

З метою визначення консолідованої позиції щодо вдосконалення розрахунку прожиткового мінімуму, СПО об’єднань профспілок вирішив схвалити, що принциповою позицією профспілок у процесі переходу до нового порядку формування прожиткового мінімуму з використанням структурного підходу є визначення величини прожиткового мінімуму в середньому на одну особу, виходячи з того, що в структурі прожиткового мінімуму витрати на продукти харчування мають становити не більше 50 відсотків з поетапним доведенням до 40-45 відсотків. При цьому керівництву СПО було доручено створити робочу групу СПО об’єднань профспілок з напрацювання законодавчих ініціатив щодо вдосконалення методики формування прожиткового мінімуму, а також звернутись до Міністерства соціальної політики України з низкою пропозицій щодо вдосконалення методики визначення прожиткового мінімуму та формування Державного бюджету на 2015 рік на нових соціальних стандартах.

Жваву дискусію викликало обговорення інформації голови Профспілки працівників зв’язку України М.М.Стародуба щодо питань «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо перегляду діючих Граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку» та «Про позицію СПО об’єднань профспілок щодо перегляду діючих тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних видань за передплатою». Більшістю голосів СПО об’єднань профспілок вирішив: погодитися з пропозицією Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, стосовно підвищення граничних тарифів на універсальні послуги поштового зв’язку з 1 вересня 2013 року на 15%  та погодити проект наказу Міністерства інфраструктури України «Про затвердження тарифів на приймання та доставку вітчизняних періодичних друкованих видань за передплатою»  за умови виконання УДППЗ «Укрпошта» наступних вимог:
    - не проводити скорочення штатної чисельності працівників з ініціативи адміністрації;
    - за рахунок коштів, отриманих від запропонованого зростання тарифів, додатково підвищити рівень заробітної плати працівників понад 8,3%, закладених у проекті фінансового плану УДППЗ «Укрпошта» на 2013 рік;- зупинити практику запровадження у галузі неповного робочого часу за рішенням адміністрації;
    - включити зазначені вимоги профспілок до Галузевої угоди та колективних договорів УДППЗ «Укрпошта».

Під час засідання було також заслухано інформації «Про Порядок роботи з проектами актів законодавства, які надійшли на розгляд СПО об’єднань профспілок (нова редакція)» та «Про стан виконання рішень СПО об’єднань профспілок за перше півріччя 2013 року», з якими виступила керівник Секретаріату СПО об’єднань профспілок  Г.В.Колосюк.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ

IMG 1080