А3 09 

15 січня по всій Україні прокотилися протести проти здирницького підвищення тарифів на комунальні послуги. Це була потужна всеукраїнська акція, активну участь у якій взяли територіальні профспілкові обєднання, профспілкові активісти в регіонах країни.  Люди рішуче продемонстрували владі, що будуть протестувати проти грабіжницького підвищення цін і тарифів, протистояти будь-яким спробам порушити законні права, погіршити стан людини праці.

А у тому, що таке порушення має місце, ми с вами вже переконалися, отримавши платіжки за послуги ЖКХ. І це тільки початок тарифного свавілля. 

Судіть самі. Уряд Шмигаля на догоду олігархам, які контролюють енергетичний ринок країни, надумав поліпшити і без того непогане матеріально-фінансове становище цих самих олігархів за рахунок простих громадян. З 1 січня ц.р. Уряд підвищив ціни на газ, комунальні послуги, скасував пільги на споживання електроенергії. Як реакція на антисоціальні дії влади по всій України люди вийшли на вулиці з вимогою зниження тарифів за комірне. Більшість громадян у ситуації епідемії, чергового локдауну, закриття підприємств та зниження власних доходів просто не в змозі оплачувати за новою ціною газ і  тарифи ЖКГ.

Позиція профспілок – незмінна: дії уряду – антисоціальні, антигуманні, антинародні. І це було підтверджено на засіданні Президії Федерації профспілок України 14 січня. Державна цінова політика в енергетичному секторі має бути узгоджена з політикою у сфері доходів та оплатою праці. Не можна перекладати на людські плечі невирішені проблеми економіки та господарювання в країні, які мають компетентно і ефективно розв’язувати урядовці.   Федерація профспілок України рішуче виступає проти зростання цін і тарифів на послуги ЖКГ у ситуації епідемії, чергового локдауну, закриття підприємств, зростання безробіття тощо. І вимагає від влади зупинити безконтрольне зростання комуналки для населення, переглянути необґрунтовані ціни і тарифи.  

Злякавшись народного гніву, прийдешніх масових виступів, бунтів і страйків, влада сипле брехливими обіцянками та намагається будь-якими заходами загальмувати протестний рух. Але це можливо тільки за однією умовою – почати нарешті справжній конструктивний і дієвий соціальний діалог по лінії влада – роботодавці – профспілки. Саме це пропонує, на цьому наполягає Федерація профспілок України.

ФПУ, її членські організації в чергове звернулись до Президента України і Уряду з вимогою зупинити безконтрольне зростання оплати комуналки для населення та переглянути необґрунтовані ціни і тарифи.Невідкладно скасувати рішення, які привели до підвищення цін і тарифів. Верховній Раді, Антимонопольному комітету, НКРЕ, депутатським фракціям направлені конкретні пропозиції щодо здешевлення ціни на газ і комунальні послуги та підвищення доходів населення.

Профорганізаціям рекомендовано долучитися до протестних акцій громадських організацій на місцях, які виникли шляхом самоорганізації громадян, з своїми вимогами. Територіальним осередкам ФПУ доручено ініціювати проведення засідань територіальних тристоронніх соціально-економічних рад з метою вирішення питання стабілізації ситуації з тарифами на регіональному рівні.

Добре, якщо влада прислухається до вимог профспілок, людей праці. А якщо ні? Як діяти нам всім далі? Президія ФПУ на цій випадок теж має позицію, план дій. У разі не реагування влади на пропозиції профспілок 1 лютого 2021 року буде прийнято рішення про подальші протестні дії профспілок.

І тільки так. Як писав наш Кобзар, борітеся – поборете, вам Бог помагає!

Олексій Петруня

Прес-центр ФПУ