DSC07270

 

З нагоди відзначення Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю 01 жовтня 2014 року у приміщенні Федерації профспілок Житомирської області відбувся обласний форум профспілок «За гідну працю та добробут людини».

 

У заході були брали численні представники профспілкового активу області, голови членських профспілкових організацій, представники влади: зокрема голова облдержадміністрації Сергій Машковський, голова обласної ради Віталій Француз, представники роботодавців, громадських організацій, ЗМІ.

 

Основним спільним завданням учасників було прийняття текстів звернень від імені 200 тисяч спілчан Житомирської області до місцевої влади, до Президента України та Верховної Ради України з приводу прийняття антиконституційних і антисоціальних законів, продовженням антисоціальних ініціатив уряду, утиску соціально-економічних і трудових прав людей праці. Робота форуму проходила у форматі «відкритого мікрофону».

 

У вступному слові голова Федерації профспілок Житомирської області Н.А. Паламарчук наголосила зокрема на готовності спілчан Житомирщини певний період знову «затягнути паски», проте підкреслила, що всі державні та економічні проблеми мають вирішуватись не за рахунок зубожіння населення, а за рахунок створення та збереження робочих місць, підвищення зарплат, прогресивного зростання економіки. Адже що стосується Житомирської області, то ситуація у населення вкрай важка: Ситуація на ринку праці є напруженою. Рівень безробіття населення віком 15-70 років за методологією МОП зріс з 9,4% у І півріччі 2013 року до 10,8% у І півріччі 2014 року і є найвищим в Україні (8,6%). Рівень безробіття населення працездатного віку також є найбільшим в державі – 11,8% і 9,0% відповідно. Навантаження безробітних на одне вільне робоче місце збільшилося з 5 до 7 осіб. Найгірша ситуація у Романівському районі, в якому навантаження зареєстрованих безробітних на одну вакансію становить 160 осіб. При середньому показнику бідності по Україні 24,5%, на Житомирщині він сягнув у 2013 році відмітки «надвисокого рівня бідності» – 38,7%. Для порівняння, у Рівненській області – найвищий показник по Україні – 46,1%, у м. Києві – 6,4%.

 

Рішуче проти запропонованого урядом проекту Закону про Держбюджет на 2015 рік та низки антисоціальних законопроектів висловився заступник голови Федерації профспілок України Кондрюк С.М. Влада має зрозуміти, що профспілки- це той стабілізатор, який необхідно використовувати у сфері праці на користь держави. Якщо влада це не зрозуміє, рішучі протестні акції неминучі. Зокрема, голос профспілок має почути Верховна Рада України, яка вже декілька разів переносила дату засідання, на якому планується прийняття Закону про держбюджет на 2015 рік, ймовірно – у пакеті з вже сумно відомими проектами законів „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо мінімальних розмірів оплати праці та відповідальності за порушення законодавства про працю”, яким дозволяється роботодавцю нараховувати працівнику за повністю виконану норму праці заробітну плату нижче мінімальної, запровадження положення, що мінімальна тарифна ставка (оклад) може дорівнювати 60 відсотків розміру мінімальної заробітної плати тощо, а також з проектом Закону України «Про удосконалення норм закону з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні». Даний законопроект містить низку антиконституційних і антисоціальних норм, а саме звужує зміст та обсяг прав працюючих, пенсіонерів, студентської та учнівської молоді, що є порушенням статті 22 Конституції України.

 

Про те, що європейський вибір України означає орієнтацію на основні цінності європейського суспільства – на Людину, на повагу до її гідності, висловилася президент МО «Євроклуб», доктор соціологічних наук, професор інституту соціології, психології та соціальних комунікацій Національного педагогічного університету ім. М. Драгоманова Дікова-Фаворська О.М. Станом на сьогодні велика частина виборців взагалі не іде голосувати або іде голосувати проти всіх. Це свідчить про недовіру до влади.

 

Про піднесено-патріотичні настрої молоді та важливість «не зрадити» молодь невиконаними обіцянками говорила заступник голови молодіжної ради ФПО, голова молодіжної ради обласної організації працівників охорони здоров’я України, Горай О.В.

 

Донесла рішучий протест проти реорганізації Житомирського державного експериментального протезно-ортопедичного підприємства Колесник С., голова первинної профспілкової організації. Внаслідок злиття з київським підприємством, яке є менш прибутковим, буде втрачено близько 70% висококваліфікованих працівників, кваліфікація яких – результат досвіду років. Тим більше, що таким чином податки від підприємства, головний офіс якого буде в Киві, сплачуватимуться не до місцевого бюджету Житомирщини.

 

Тверде «НІ!» новим урядовим ініціативам суворої економії за рахунок бюджетників заявила і організація працівників галузі освіти, від якої виступила голова первинної профспілкової організації ліцею № 24 м. Житомира Бикова І.В.

 

Про відсутність державної підтримки для тих підприємств, які втратили ринки збуту СНД, наголосила голова обласної організації профспілки працівників текстильної та легкої промисловості Гаврилюк Л.М.

 

Голова первинної профспілкової організації ПАТ «Біомедскло» Ненько С.І., який нагадав присутнім, що в Європі, до якої йде Україна, профспілки є силою, з якою рахуються і влада і роботодавці та закликав всіх до рішучих кроків у діалозі з можновладцями.

 

З боку соціальних партнерів ФПО виступила директор департаменту праці і соціального захисту населення облдержадміністрації Корінна Г.В. На її думку бурхливі соціальні протести коштують суспільству дуже дорого: всім сторонам соціального діалогу треба домовлятись цивілізовано. Так, вона підкреслила, що нелегальна зайнятість та нелегальна зарплата виводять з бюджету сім мільярдів гривень, і саме над цим необхідно працювати владі.

 

Антонюк Л.О., голова обласної Асоціації «Дзвони Чорнобиля» підкреслив проблеми корупції, зокрема що стосується медичного обслуговування населення в області.

 

Голова обласної ради Француз В.Й. вкотре висловив занепокоєння призупиненням процесу децентралізації влади, ігноруванням реальних потреб та реальних можливостей самих громад. Соціальний діалог та діалог центру та громад мають бути пріоритетом у внутрішній політиці держави.

 

У своєму виступі голова облдержадміністрації Машковський С.О. наголосив на тому, що керівництво області знає про всі проблеми, які зараз найбільше турбують професійні спілки. Він зазначив: «Наша головна мета – почути вас. Влада готова до діалогу з громадою Житомирщини. Саме це дозволить нам почути одне одного, усвідомити глибину всіх проблем та спільно знайти шляхи їх вирішення». Голова облдержадміністрації переконаний, що хоча економічна ситуація в державі є складною, але від цього не мають потерпати пересічні громадяни. В Україні треба запроваджувати європейський досвід, коли бізнес сплачує більше податків. Посадовець додав: «Сьогодні профспілки – це потужна сила. Ми готові підтримати ваші ініціативи та будемо відстоювати ваші права».

 

При підведенні підсумків форуму голова ФПО Паламарчук Н.А. зачитала текст звернення профспілок Житомирської області до Президента України, Верховної Ради, уряду та місцевої влади, який було ухвалено присутнім профспілковим активом.

 

Звернення профспілкового форуму Житомирської області до Президента України (завантажити у форматі Microsoft Word)

 

Федерація профспілок Житомирської області

 

 DSC07307

 

DSC07426

 

20141001 100521 resized