DSC06251

Півроку без зарплатні і без роботи – колектив хімічного флагмана Луганщини вдруге приїхав до свого парламентського профспілкового представника за підтримкою. Цього разу заводчани повернулися додому і до колег з першою гарною звісткою за довгий час – їм почали повертати борги. За кілька годин після зустрічі люди отримали довгоочікувані смски про поповнення рахунків, які давно пустували.

Представник Федерації профспілок у Парламенті Сергій Каплін влаштував зустріч профспілчан «Сєвєродонецького «Азоту» та представником керуючої компанії "OSTCHEM". Після переговорів з колективом та Представництвом ФПУ в Парламенті, на рахунки «Азоту» в зарплатний фонд «OSTCHEM» майже одразу перевів 30 мільйонів на виплату. Загальний борг перед працівниками - 130 мільйонів.

Сергій Каплін запросив заводчан, профспілковців та роботодавців до Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, щоб спільно шукати виходи з кризової ситуації на «Сєвєродонецькому «Азоті».

«Завод на межі соціального вибуху - через простої і затримки зарплати звідси йдуть по 10-20 працівників щодня. Але люди не здаються», - розповів голова Федерації профспілок Луганської області Валерій Черниш.

Хіміки розповіли і про реальну загрозу екологічної катастрофи через знеструмлення заводу.

DSC06100 765

«Якщо найближчим часом на знеструмлене підприємство "Сєвєродонецький "Азот" не подадуть електрику, а отже вони не зможуть належним чином зберігати хімікати - може грянути екологічна біда. Під загрозою отруєння 600 квадратних кілометрів Донбасу! Місцева влада, енергетики, а також Президент та Прем’єр мають звернути увагу на цю небезпеку. В Росії в 1987 році була допущена така аварія, яка мала катастрофічні наслідки. Нам треба зробити все, щоб цього не сталося», - закликав Представник Профспілок Сергій Каплін.

Після комітетського засідання він влаштував представникам колективу та профспілок зустріч з Першим віце-прем’єр-міністром Степаном Кубівим, щоби поставити ситуацію на урядовий контроль.

«Перший віце-прем’єр дав доручення всім причетним міністерствам і відомствам, щоб вирішити ситуацію з енергопостачанням «Азоту». Також ми підняли питання чергового траншу з Аграрного фонду. Галузі життєво необхідна підтримка - зниження мит на ввізні добрива свого часу і стали каталізатором критичної ситуації в хіміндустрії. Ринок заполонили російська селітра і аміак, вироблені на в 5 разів дешевшому газі, а українські підприємства лишились із дорогою сировиною і без замовлень. Крім того, три українські "Азоти" чекають свого газу. 345 мільйонів кубів, оплачених, але арештованих, які могли б на рік завантажити заводи. Нам уже в межах тристоронньої співпраці в рамках Генеральної угоди вдалося разом із Степаном Кубівим запустити в роботу Черкаський завод "Азот". На черзі рівненське підприємство і запуск цехів у Сєвєродонецьку! Буде робота - доб'ємося і зарплат!», - заявив Представник ФПУ у Верховній Раді Сергій Каплін.

DSC06119

Наступного тижня парламентський профспілковий омбудсмен планує відвідати Сєвєродонецький «Азот», щоб на місці напрацювати подальший план порятунку підприємства.

DSC06289