ПЕНС 

  У Федерації профспілок України відбулася фахова зустріч представників всеукраїнських профспілок щодо пенсійного забезпечення за вислугу років.

  Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій» від 03.10.2017 р. №2148 скасовані пенсії за вислугу років (крім артистів театрів та інших театрально-видовищних підприємств і колективів).

  Правом на пенсію за вислугу років збережено тільки тим особам, які на день набрання чинності Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо підвищення пенсій», тобто 11 жовтня 2017 року, мають вислугу років та стаж, необхідний для призначення пенсії за вислугу років, передбачений статтями 52, 54 і 55 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

  При цьому, як зазначалося представниками всеукраїнських профспілок, умови праці працівників, які користувалися правом на пенсію за вислугу років до 11.10.2017 р., не змінилися. На робочих місцях таких працівників, як і раніше, присутні фактори, які призводять до втрати професійної придатності до настання пенсійного віку. 

  Нині Мінсоцполітики за участю інших міністерств і відомств напрацьовуються законодавчі пропозиції щодо запровадження професійної пенсійної системи.

  Вирішено провести найближчим часом робочу зустріч за участі представників Мінсоцполітики, Пенсійного фонду та інших зацікавлених відомств для обговорення питань, пов’язаних із запровадженням професійної пенсійної системи, зокрема щодо категорій працівників, на яких поширюватиметься відповідний закон, включення до них осіб, які раніше користувалися правом на пенсію за вислугу років.

 

 

Управління соціального страхування

і пенсійного забезпечення ФПУ

 

ПЕНС1

 

ПЕНС2

 

ПЕНС3