thumbnail-20130126182855n 

 

На пленарному засіданні парламенту 5 листопада прийнято проект нового Трудового кодексу в першому читанні. 

 

Профспілки, що входять до складу Спільного представницького органу, мають єдину позицію стосовно того, що новий ТК, який прийде на заміну старому законодавству, не повинен погіршити існуючі трудові права працівників.

Про це заявив Голова ФПУ Григорій Осовий.

Однак він наголосив, що у тактиці своїх дій профспілки демонструють різні підходи, наприклад, Конфедерація вільних профспілок України пропонує зберегти чинний КЗпП (ухвалений ще у 1970-х роках), і вважає, що зараз реформування трудового законодавства не на часі.

Інші чотири національні профоб’єднання, що входять до складу СПО об'єднань профспілок, вважають за доцільне брати участь у роботі над новим ТК на всіх етапах, починаючи з періоду його розробки, з метою недопущення погіршення правової захищеності працівника при реформуванні трудового законодавства.

Голова ФПУ підкреслив, що реформа трудових відносин передбачена не тільки коаліційною угодою, але й програмою, яку впроваджує Уряд. Проект нового ТК вже розроблено і навіть внесено до сесійної зали парламенту, тому профспілки не повинні бути осторонь від ухвалення таких доленосних для мільйонів трудівників рішень, і більшість з найчисельніших профспілкових об’єднань сьогодні вирішили діяти за принципом: приймай участь у процесі, або програєш.

Лідер профспілкового руху наголосив, що той проект ТК, який прийнятий у 1-му читанні, вже включає низку профспілкових пропозицій. Проте, профспілки мають ще близько 90 зауважень та пропозицій до цього документу, які будуть передані народним депутатам на етапі підготовки остаточної редакції ТК до 2-го читання.

Наступний аргумент щодо участі профспілок у роботі над новою трудовою Конституцією полягає в тому, що за словами Голови ФПУ, профільний Комітет Верховної Ради України, який опрацьовує проект ТК, після ухвалення його у 1-му читанні, обов’язково направить цей законопроект на експертизу Міжнародної організації праці. Саме ця авторитетна організація надасть висновок стосовно відповідальності оновленого українського трудового законодавства міжнародним нормам у сфері трудових прав та відносин. Якщо деякі стандарти будуть порушені, їх буде конче виправлено.

Також, за наполяганням профспілок, досягнуто домовленості про необхідність проведення широкого громадського обговорення проекту нового ТК та його всебічної фахової експертизи за участю правовиків, спеціалістів у сфері трудового права і зарплати, науковців, профспілковців тощо.

Вже за підсумками громадського обговорення і фахової експертизи буде сформовано робочу групу, до якої увійдуть представники народних депутатів, роботодавців, профспілок, Уряду. Ця група має підготувати законопроект до 2-го читання.

Голова ФПУ Григорій Осовий заявив, що у разі, якщо остаточна редакція нового ТК буде містити норми, які тим чи іншим чином погіршать правовий захист працівника або порушать права профспілок, чи на етапі його підготовки до 2-го читання будуть проігноровані процедури проведення громадського обговорення та фахової експертизи зазначеного законопроекту, профспілки консолідуються та виступлять проти прийняття нового ТК в 2-му читанні.

 

 

Прес-служба ФПУ