ILO

 

11 листопада Голова ФПУ, Голова Спільного представницького органу профспілок Григорій Осовий зустрівся з Національним координатором Міжнародної організації праці Сергієм Савчуком.

 

Під час зустрічі Григорій Осовий поінформував про позицію профспілок щодо проекту нового Трудового кодексу прийнятого у першому читанні, передав застереження і вимоги до законопроекту прийняті 9 листопада ц.р. на засіданні Спільного профспілкового органу.

У ході зустрічі Григорій Осовий, підкреслив, що профспілки одноголосно визначили свою позицію, що по-перше, новий Трудовий кодекс не повинен погіршувати або звужувати права працівників. По-друге, трудова конституція не повинна обмежувати права профспілок, які вони мають за чинним трудовим законодавством, законом про профспілки та іншими нормативно-правовими актами.

Завдяки комплексній попередній роботі профспілкам вдалося внести до цього законопроекту низку новацій, які базуються на засадах міжнародних трудових норм у сфері праці, практиках країн ЄС.

Разом з тим лідер українських профспілок, зазначив, що даний проект по ряду позицій не влаштовує профспілки. Це стосується як забезпечення прав працівників, так і повноважень самих профспілок у захисті прав працівників. Тому профспілки напрацювали понад 90 пропозицій до цього документу і пропонуватимуть народним депутатам, парламентським фракціям із якими співпрацюють профспілки подати їх як законодавчі пропозиції до 2-го читання.

Голова Спільного представницького органу профспілок поінформував Національного координатора МОП, що профспілки вимагають невідкладно направити проект нового Трудового кодексу для проведення експертизи МОП на відповідність міжнародним трудовим стандартам.

Також профспілки будуть звертатися до структур ЄС щодо оцінки законопроекту на відповідність нормам і директивам ЄС у сфері праці та у зв’язку з тим, що Україна підписала Угоду «Україна-ЄС» і повинна імплементувати трудові та соціальні норми ЄС до національного трудового законодавства.

Це повинно, як зазначив Григорій Осовий, убезпечити народних депутатів від прийняття норм Трудового кодексу, які б могли порушити права людини в сфері праці.

З іншого боку самі профспілки України будуть вимагати від депутатів, щоб норми нового Трудового кодексу не входили у протиріччя з правами людини, які визначені Конституцією України, і будуть докладати максимум зусиль і дій, щоб захистити права і повноваження самих профспілок у представництві і захисті працівників.

Заяву щодо позиції профспілок відносно проекту нового Трудового кодексу передано Голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману, голові профільного парламентського комітету для врахування при прийнятті рішень у ході роботи з підготовки документу до 2-го читання.

Профспілки вважають за необхідне, щоб проект нового Трудового кодексу було опубліковано і проведено широке громадське обговорення між першим і другим читанням протягом трьох місяців із залученням фахівців, науковців, представників громадськості, профспілок. І була б можливість врахувати думку сторін соціального діалогу та громадян.

У свою чергу Національний координатор МОП Сергій Савчук запевнив, що інформація Голови ФПУ, Голови Спільного представницького органу профспілок щодо позиції профспілок відносно законопроекту нового Трудового кодексу оперативно буде доведена до керівництва Міжнародної організації праці.

 

   Прес-центр ФПУ