IMG 0764 123

За сприяння Фонду ім.Ф.Еберта та Групи прогресивних соціалістів і демократів у Європарламенті з 27 по 30 червня українська делегація представників неурядових організацій, зокрема профспілок, з робочою поїздкою відвідала м. Брюссель.

Від ФПУ до складу делегації увійшов заступник голови ФПУ Олександр Шубін.

Він розповів про насичену програму візиту, чисельні зустрічі, що відбулись з членами Європейського Парламенту, представниками Міжнародної та Європейської конфедерацій профспілок, профільних структурних підрозділів Еврокомісії, членами Європейського соціально-економічного комітету, Європейської служби зовнішніх справ, Групи підтримки ЄС для України, керівництвом науково-дослідних, експертних та громадських установ, інших робочих органів, задіяних у процесі забезпечення реалізації положень Угоди про асоціацію Україна-ЄС та створення всеосяжної зони вільної торгівлі.

Темою для перемовин став хід проведення в Україні реформ, спрямованих на реалізацію євроінтеграційних домовленостей, зокрема, в соціально-економічній, правовій сферах, питаннях сталого розвитку, боротьби з корупцією, охорони здоров’я, лібералізації торгівельної політики ЄС по відношенню до України тощо.

У ході зустрічей Олександр Шубін представив інформацію про позицію профспілок щодо соціально-економічного розвитку України в контексті сучасних безпекових викликів та реалізації євро інтеграційних реформ, поточні зміни у соціальній сфері, на ринку праці тощо. Окремо було репрезентовано позицію профспілок та дії ФПУ у зв’язку із рішенням Уряду про підвищення цін на газ для населення та зростання тарифів на послуги ЖКГ на фоні низького рівня доходів населення, пропозиції щодо компенсаційних заходів.

З боку представників європейського профспілкового руху була висловлена підтримка вимогам українських профспілок до Уряду щодо підвищення одночасно з ціною на газ рівня доходів населення для збереження належного рівня соціального захисту. Особливо зазначалося про необхідність підписання нової Генеральної угоди, як інструменту захисту інтересів трудящих від негативних наслідків реформ, які тягнуть за собою скорочення рівня доходів та згортання соціальних програм.

Член Європейського соціально-економічного комітету, представник Польщі Анджей Адамчик, який одночасно є співголовою Григорія Осового у платформі Україна-ЄС у бесіді з українською делегацією висловив думку про те, що допоки в Україні не буде проводитись ефективна боротьба з корупцією та впроваджуватись європейські стандарти демократії, зокрема і судова реформа, на належний, європейський рівень соціального діалогу годі розраховувати. У той же час, підвищення рівня соціального діалогу і забезпечення його ефективності стане індикатором успішності реалізацією Україною реформ на шляху до Євросоюзу.

Під час обговорення перспектив соціально-економічного розвитку України та євроінтеграції було акцентовано увагу на необхідності створення нових робочих місць з умовами гідної праці і зарплати, а також розробки за сприяння експертів МОТ та ЄС комплексу заходів, спрямованих на подолання безробіття і збільшення зарплати на підприємствах усіх форм власності. Також окремо було обговорено необхідність наближення лібералізації безвізового режиму, зокрема, у якості одного із стимулів для активізації процесу реформ та фактору подальшого зміцнення їх широкої підтримки серед українського населення.

Прес-центр ФПУ