Д

 

Профспілки, як відомо, мають захищати права працівників не тільки на гідну працю, гідну її оплату, а також права на соціальні послуги, здоров’я, відпочинок та інше, що дозволяє людині праці не тільки працювати, але і жити. І ці права закріплені в Конституції України та вітчизняному законодавстві.

 

Але, на жаль, після приватизації державних підприємств поширилася хибна тенденція, коли нові власники відмовляються від фінансування та утримання соціально культурних об`єктів, баз відпочинку, медицини, як «непотребу». Мало того, деякі представники роботодавців напряму пропонують скасувати норму щодо відрахування 0,3% від ФОП, які спрямовуються виключно на потреби працівників згідно затверджених ними ж умов колективного договору - оздоровлення працівників та іх дітей, фінансування спортивних та культурно масових заходів. При цьому їх не засмучує навіть той факт, що саме це є нормою законодавства України  

 

Що ж вони пропонують?  «Я особисто не проти, щоб роботодавці відраховували кошти для діяльності профспілок, хоча це і не поширена в світі практика, але це може бути з прибутку підприємства, а не перекладатися на все населення України», - зазначає один з представників СПО роботодавців. Той самий, що був в керівництві СПО роботодавців, який не суперечив скасуванню урядом Яценюка  санаторно-курортного лікування працівників за кошти соціального страхування. І ось зараз нова «креативна» пропозиція... Мало того, пропозиція представника роботодавців ще й підкріплюються абсурдним ствердженням, що ці гроші не тільки значно збільшують тарифи, але ще й підуть на утримання керівництва Профспілки ЖКГ.

 

Це нонсенс, бо прекрасно відому, у тому числі і автору пропозиції, що кошти йдуть не керівництву профспілки, а повністю залишаються на підприємстві, в установі і спрямовуються виключно на потреби працівників згідно затверджених ними ж умов колективного договору.

 

А тарифи зростають зовсім не від того, що мала частинка  від ФОП спрямована на життєво необхідні потреби працівників, а від того, що деякі власники підприємств дуже жадібні та ненажерливі у своєму намаганні збагатитися за рахунок працівників. Скажіть, а хіба справедливо до всього населення і працівників , коли витрати на супер високі зарплати топ- менеджерів, авто люкс-класу чи елітне облаштування бізнес офісів включаються в собівартість продукції, а отже в ціну для всіх споживачів ? Чому ж вони ж не покриваються за рахунок прибутків, як пропонує представник роботодавців для пересічних працівників? Невже не ясно, що  пропозиція пропозиція фінансування культурно масової і фізкультурно- оздоровчої роботи за рахунок прибутку фактично ставить трудові колективи в позу прохачів. Але вимагати від роботодавця виконання закону – це ж законне та логічне право працівників. Ви згодні?

 

Олексій Петруня