f513119e09a726ab1b2e645fa37d4fe6

 

15 грудня відбулось четверте засідання робочої групи Верховної Ради України, створеної парламентським Комітетом з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення для опрацювання проекту Трудового кодексу України до другого читання.

 

У ході засідання розглянуто пропозицію від народних депутатів стосовно надання роботодавцю права встановлювати додаткові вимоги до ділових якостей працівників при прийнятті їх на роботу. Невідповідальність кандидата таким якостям може стати підставою для відмови у прийнятті його на посаду.

Профспілки виступили категорично проти такої дискримінації та переконали членів робочої групи в тому, що вимоги до професійних і ділових якостей мають встановлюватись виключно законодавством. І ці вимоги мають бути для всіх основних видів робіт універсальними. Цю пропозицію було підтримано як і наступну - Мінсоцполітики стосовно того, що вимоги до працівників, які встановлюються професійно-кваліфікаційними характеристиками, є для роботодавця обов’язковими, а не рекомендаційними, як це було передбачено у проекті ТК.

Професійно-кваліфікаційні характеристики, які затверджуються органами влади, мають бути не орієнтиром для роботодавця, а обов’язковими для врахування, коли людина приймається на роботу.

Також було підтримано пропозицію народних депутатів, відповідно до якої забороняється необґрунтована відмова людині у прийомі її на роботу, коли це не стосується безпосередньо рівня кваліфікації, або професійної підготовки. Відтепер на вимогу особи, якій відмовлено у прийнятті на роботу, роботодавець зобов’язаний письмово повідомити кандидата про причину такої відмови, і це має бути передбачено у законодавстві.

- Таке рішення дуже важливе, тому що працівникові таким чином надається право захистити себе, наприклад, у суді, якщо буде доведено, що відмова роботодавця була безпідставною, - зауважив заступник Голови ФПУ Сергій Українець, який брав участь у засіданні робочої групи і представляв позицію профспілок.

Представники профспілок виявилися в меншості, коли наполягали на вилученні зі ст. 30 проекту ТК застосування технічних засобів для контролю за виконання працівником своїх обов’язків. Їх підтримала лише частинна науковців, але редакція самої статті була пом’якшена і сформульована таким чином:

«роботодавець в праві контролювати виконання працівником своїх трудових обов’язків, у тому числі у випадках, визначених законом, з використанням технічних засобів».

- Але й на таке профспілки не погодились і будуть й надалі працювати над скасуванням такої норми у законодавстві – прокоментував С.Українець.

Робочою групою була без змін прийнята профспілкова редакція частини першої ст. 31 проекту ТК, яка дає визначення поняттю «трудові відносини».

Адже, як і пропонували профспілки, у законодавстві відтепер закріплено, що «Трудові відносини – це відносини між працівником і роботодавцем, відповідно до яких працівник за винагороду особисто виконує визначену роботодавцем роботу (трудову функцію) під його керівництвом та контролем з дотриманням правилам внутрішнього розпорядку».

 

PM864image004

 

- Це означає, що якщо у трудових відносин є законодавче визначення, то їх не можна підмінити так званими сурогатними формами таких відносин, як то цивільно-правові відносини, або статус суб’єкта підприємницької діяльності, - сказав заступник Голови ФПУ, - це робиться для того, щоб у разі необхідності, можна було би уникнути захисної дії трудового законодавства по відношенню до працівників, - пояснив він.

Наступне засідання Робочої групи розпочнеться з розгляду ст. 31 проекту ТК, якою розпочинається 2-а книга проекту ТК. Її назва «Виникнення та припинення трудових відносин». Друга книга включає 88 статей, що регулюватимуть такі норми:

-         виникнення трудових відносин,

-         прийняття на роботу,

-         зміна умов трудового договору,

-         призупинення трудових відносин,

-         відсторонення від роботи,

-         розірвання трудового договору,

-         порядок звільнення працівників,

-         розрахунок та виплати при звільненні тощо.

 

Прес-центр ФПУ