СТРАХ

 

Голова Профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна звернулась до В.о. Голови ФПУ Сергія Кондрюка з листом, у якому Профспілка працівників культури України висловлює глибоку стурбованість спробами Міністерства фінансів України обмежити права застрахованих осіб та їх представників у сфері соціального страхування шляхом включення, починаючи з 2015 року, коштів фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування до Державного бюджету України.

«Сьогодні, на державному рівні соціальне страхування виступає як важлива складова соціальної політики, - наголошується у листі. - В системі соціального захисту воно виконує функцію захисту людини від випадків, які виникають раптово під впливом певних обставин – страхових ризиків. Конституція України (стаття 46) закріпила право громадян на соціальне забезпечення у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом. Необхідні захисні функції держава здійснює через відповідні фонди соціального страхування, наділені правовою самостійністю і незалежністю від уряду, парламенту та інститутів державного управління».

Крім здійснення зазначених функцій, зазначено у зверненні, держава на засадах соціального партнерства бере участь в управлінні фондами соціального страхування, а також здійснює нагляд і контроль за цією системою, тобто має більш ніж достатньо повноважень. При цьому, головним завданням держави у питаннях реформування системи соцстраху, на нашу думку, повинно бути вдосконалення правової бази, на якій грунтуються відносини між страховиком і застрахованим, а також наповнення фондів соціального страхування за рахунок підвищення заробітних плат застрахованих осіб та розширення зайнятості.

«Замість виконання цих завдань, фахівці Мінфіну дістали з шухляди свої застарілі напрацювання щодо наповнення державного бюджету за рахунок вкрай спорожнілого останнім часом гаманця людини праці і пропонують встановити одноосібний контроль з боку держави за коштами страхових фондів, - підкреслюється у листі. - Це не тільки викликає обурення профспілок, а й є грубим порушенням діючого законодавства. Адже, кошти цільових фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування належать застрахованим особам та відповідно до статті 14 «Основ законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування» не включаються до складу Державного бюджету України.
Крім того, представники платників страхових внесків наділені законним правом участі в управлінні цими фондами. Статтями 15 та 16 цього ж закону визначено, що управління страховими фондами здійснюється на паритетній основі державою та представниками суб'єктів соціального страхування, а до складу Наглядових рад зазначених фондів входять у рівній кількості представники від застрахованих громадян, роботодавців та держави.

Більш того, говориться далі, чинним міжнародним законодавством, яке відповідно до статті 9 Конституції України є частиною національного законодавства України, зокрема ратифікованою Україною Конвенцією МОП № 87 про свободу асоціації та захист права на організацію, державою з метою забезпечення та захисту інтересів працівників та роботодавців надано гарантії щодо права їх доступу до органів управління та нагляду фондів соціального страхування, а сама «державна влада утримується від будь-якого втручання, здатного обмежити це право або перешкодити його законному здійсненню».

«Вважаємо, що фінансові ресурси соціального страхування однозначно повинні бути відокремлені від коштів Державного бюджету, - зазначено у листі. - Покращення фінансового стану держбюджету за рахунок коштів фондів соціального страхування розцінюємо як активний наступ на законні права застрахованих осіб. При всьому розумінні вкрай важкої політичної та економічної ситуації в Україні, подібний крок з боку влади повністю унеможливлює сприйняття трудящими, які з кожним днем біднішають, чергових дій уряду по незаконному, з порушенням діючого українського та міжнародного законодавства, наповненню державної казни.
Враховуючи викладене, Профспілка працівників культури України висловлює категоричну незгоду з діями Міністерства фінансів, які матимуть згубні наслідки для стабілізації наявної в державі ситуації та в подальшому не сприятимуть розвитку незалежної демократичної України.
В зв'язку з цим, просимо підтримати нашу позицію Федерацією профспілок України та Спільним представницьким органом репрезентативних всеукраїнських профспілок та профспілкових об'єднань. Зі свого боку, Профспілка спрямувала аналогічне звернення вищим органам виконавчої влади».

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ