СПО

 

   З ініціативою про можливість проведення круглого столу за участю керівників національних об’єднань профспілок виступив Голова СПО об’єднань репрезентативних профспілок, Голова ФПУ Григорій Осовий під час зсідання СПО, що відбулось 8 грудня.

 

СПО1

 

   Григорій Осовий проінформував про те, що протягом останнього часу лідери окремих національних профспілкових об’єднань піднімають питання щодо консолідації профспілкового руху шляхом створення профспілкової сторони відповідно до статті 4 Закону України «Про соціальний діалог в Україні». На його думку, круглий стіл може бути проведено спочатку для з’ясування можливості співпраці з іншими профспілками. «Предмет номер один – це Трудовий кодекс, - зазначив профспілковий лідер. – Відсутність нашої координації вже приводить у цей сфері, як і в багатьох інших питаннях, до негативних наслідків. Ми спільно маємо сказати своє слово і щодо соціального страхування. Не тільки сказати, а спільно відстоювати право людей на соціальне страхування. Необхідність діалогу між національними об’єднаннями профспілок диктується і тим, що деякі з них вже намагаються використовувати як інструмент тиску на Федерацію профспілок України, її членські організації. Тому ми маємо шукати шляхи до порозуміння, компромісу, спільних дій для захисту прав та інтересів людини праці».

 

СПО2

 

Після гострої, жвавої дискусії члени СПО ухвалили відповідне рішення. У ньому, зокрема, говориться: «Провести круглий стіл за участю національних профоб’єднань, на якому обговорити солідарні дії при проведенні реформ трудового законодавства, загальнообов’язкового державного соціального страхування, подальшого розвитку соціального діалогу та захисту профспілкових прав в сучасних умовах».

Секретаріату СПО доручено організувати роботу з інформування національних профоб’єднань, які Державною реєстраційною службою України внесені до Реєстру професійних спілок та їх об’єднань, про проведення круглого столу.

СПО також обговорило питання «Про ініціювання колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк». Про поточну ситуацію та перспективи в цьому питанні проінформував Перший заступник Голови СПО, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк.

 

СПО3

 

У його доповіді, виступах членів СПО зазначалось, що з метою забезпечення виконання чинної Генеральної угоди СПО об'єднань профспілок неодноразово висловлював застереження Кабінету Міністрів України та СПО сторони роботодавців щодо незабезпечення реалізації цілої низки зобов'язань за Генеральною угодою на 2010-2012 роки і пропонував, як вихід із ситуації, компромісні рішення, однак ці дії не дали очікуваного результату.

Для вироблення консолідованої позиції та спільних дій профспілок на засіданні СПО об'єднань профспілок 4 вересня 2014 року було розглянуто питання щодо ініціювання колективного трудового спору стосовно встановлення нових соціально-економічних умов праці, виконання положень Генеральної угоди на 2010-2012 роки, невиконання вимог законодавства про працю та рекомендовано профоб'єднанням - суб'єктам Угоди про утворення СПО об'єднань профспілок розглянути на засіданнях своїх виборних органів пропозиції ФПУ з метою визначення позиції стосовно вступу в колективний трудовий спір (конфлікт).

Однак, наголошувалось у виступах, ініціатива Федерації профспілок України щодо висунення Вимог СПО об'єднань профспілок до Кабінету Міністрів України та Сторони роботодавців на національному рівні з метою вступу у колективний трудовий спір не знайшла повної підтримки серед членів СПО об'єднань профспілок. В той же час, в рамках відзначення Міжнародного дня дій за гідну працю СПО об'єднань профспілок схвалив Вимоги профспілок до Кабінету Міністрів України з питань захисту соціально-трудових і профспілкових прав та інтересів працівників, які були підтримані учасниками Всеукраїнського форуму профспілок «За гідну працю і добробут людини» та вручені 15 жовтня ц.р. під час попереджувальною акції профспілок.

 

СПО4

 

За ініціативою Глави Адміністрації Президента України, Прем'єр-міністром України дано доручення розглянути висунуті Вимоги на засіданні Національної тристоронньої соціально-економічної ради з метою вироблення взаємоприйнятних рішень.

Для врегулювання вищезазначених питань та на виконання рішень СПО об'єднань профспілок від 11 липня 2014 року Робочою комісією об'єднань профспілок, за безпосередньої участі членів СПО, підготовлено проект Генеральної угоди на 2015-2017 роки.

З цього питання СПО вирішило взяти до відома інформацію керівника Робочої комісії Сергія Кондрюка про проведену Робочою комісією об'єднань профспілок роботу з підготовки проекту Генеральної угоди на новий строк, взяти за основу запропонований проект Генеральної угоди на 2015-2017 роки, затвердити оновлений склад Робочої комісії об'єднань профспілок для ведення переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк та здійснення контролю за її виконанням та склад постійних замісників членів Робочої комісії об'єднань профспілок, керівництву СПО об'єднань профспілок звернутися до Спільного представницького органу сторони роботодавців на національному рівні та новосформованого Кабінету Міністрів України, з ініціативою про початок колективних переговорів з укладення Генеральної угоди на новий строк.

 

СПО5

Під час засідання СПО було також розглянуто питання «Про організацію спільної роботи над проектом Трудового кодексу» (доповідав заступник Голови ФПУ Сергій Українець), «Про законодавчі пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо дій з ліквідації заборгованості із заробітної плати (перший заступник Голови СПО Сергій Кондрюк), «Про вдосконалення пільг та незадовільний стан перерахування субвенцій з Державного бюджету на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян» (Голова профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України Олег Хмарний) та інші.

 

СПО6

 

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ