minsocpol

Відбулась робоча зустріч Голови ФПУ Григорія Осового з Міністром соціальної політики України Павлом Розенком.

Голова ФПУ привітав Міністра з призначенням на високу державну посаду і зазначив, що Міністерство соціальної політики завжди було і залишається найближчим партнером ФПУ у вирішенні питань соціальної політики, пенсійного забезпечення, соціального страхування тощо.

Враховуючи досвід попередньої роботи новопризначеного міністра, який двічі протягом кількох років обіймав посаду першого заступника Міністра праці і соціальної політики, а з 2012 року був заступником голови парламентського Комітету з питань соціальної політики та праці, – він має можливість швидко і ефективно включитись до роботи у тій непростій ситуації, що склалась на сьогодні, - вважає Г.В.Осовий

Під час зустрічі Голова ФПУ зосередив увагу Міністра на складному економічному становищі, в якому опинилася більшість трудових колективів, у зв’язку із черговими намірами Уряду застосовувати жорсткі заходи бюджетної економії, що приведе до подальшого зниження життєвого рівня працівників, позбавить їх гарантованих доплат і надбавок, індексації зарплат і пенсій, тоді як інфляція має тенденцію до стрімкого зростання.

Міністр у свою чергу повідомив, що ці питання зараз опрацьовуються Урядом, і очолюване ним відомство буде вживати всіх заходів для мінімізації соціальних ризиків.

Г.В.Осовий як керівник СПО профспілок поінформував П.В.Розенка про те, що профспілки не підтримали проект нового Трудового Кодексу в редакції, запропонованій Міністерством при попередньому керівництві. Він запропонував створити мобільну робочу групу з представників усіх трьох сторін соціального партнерства, щоб проаналізувати законопроекти, які розроблялися останнім часом і, враховуючи їх актуальність, на консенсусних засадах сформувати узгоджений проект Трудового кодексу.

Голова ФПУ акцентував на необхідності включення до нової «трудової Конституції» базових принципів сучасного міжнародного трудового законодавства, а також підкреслив необхідність врахування позиції профспілок стосовно створення надійного підґрунтя для забезпечення в подальшому ефективного захисту трудових прав і гарантій найманих працівників.

Ще одна з тем, якої торкнулись співрозмовники, - реформування системи загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Профспілковий лідер нагадав, що протест проти спроб несправедливого використання коштів Фондів соцстраху, бюджети яких формуються виключно за рахунок внесків застрахованих осіб, викликав восени ц.р. багатотисячну акцію протесту членів профспілок. Міністр зауважив, що відповідний законопроект, розроблений на той час Урядом і внесений до ВР, все ж був відкликаний.

Разом з тим він зазначив, що з метою забезпечення прозорості і ефективності діяльності фондів соціального страхування Уряд має намір ініціювати об’єднання двох з них – фонду з тимчасової втрати працездатності і фонду від нещасних випадків на виробництві. На їх основі пропонується створити новий - фонд медичного страхування. Сторони погодилися, що процес злиття двох зазначених структур можна проводити після проведення аудиту їхньої діяльності та за умови збереження діючої тристоронньої системи управління фондом, а також усіх соціальних гарантій, вже наданих застрахованим особам.

Учасники зустрічі обговорили питання відновлення діяльності Національної тристоронньої соціально-економічної Ради, що може відбутися вже наступного тижня, - відразу після формування складу урядової сторони НТСЕР.

Голова ФПУ запросив Міністра соціальної політики взяти участь у засіданні Президії ФПУ, яке планується провести наприкінці грудня ц.р., на що отримав попередню згоду та підтвердження намірів Міністерства вести діалог з профспілками на всіх рівнях.

Інформаційно-аналітичний центр ФПУ