DSC06152

 

 

28 квітня 2016 року в Федерації профспілок області відбулася зустріч профспілкового активу Черкащини з керівництвом області та м. Черкаси.

Засідання проведено за участі представників обласного об’єднання роботодавців, керівників фондів соціального страхування, служби зайнятості, Пенсійного фонду України, Державної фіскальної служби, Держпраці, НСПП, голів обласних галузевих профоб’єднань та первинних профспілкових організацій, засобів масової інформації. Тематика зустрічі - «За гідне життя людини праці».

З інформацією про роботу профспілок області щодо захисту соціально-економічних прав працівників на підприємствах, установах, організаціях Черкащини виступив голова Федерації профспілок області Петро Шевченко.

Він відзначив, що 1 травня, як Міжнародний день солідарності трудящих, відзначається у світі з 1890 року у 143 країнах світу. У цей день трудівники заявляють про свої соціально – економічні права, забезпечення гідної праці та життя громадян, свободу та демократію.

Чергові владні зміни, військові дії на сході України, економічні та соціальні виплати, відсутність реагування на пропозиції, змусили Федерацію профспілок України 30 квітня 2015 року вступити в колективний трудовий спір з Урядом та роботодавцями.

Основні вимоги - підвищення соціальних стандартів (прожитковий мінімум, мінімальна заробітна плата, пенсії, стипендії), проведення  індексації грошових доходів населення, погашення заборгованості з виплати заробітної плати, забезпечення дієвого державного контролю у сфері трудових відносин, охорони праці, нелегальної зайнятості.

Вперше за часів Незалежності України відбувся Трудовий арбітраж. Профспілками проведено ряд протестних акцій щодо політики Уряду у аграрному секторі, видатків державного бюджету на професійно - технічну освіту, утримання та ремонт доріг, росту заборгованості з виплати заробітної плати.

Неефективна робота Уряду мала логічне завершення - відставку.

Профспілки відкриті до конструктивного діалогу з владою та роботодавцями щодо відновлення вітчизняного виробництва, створення нових робочих місць, справедливого розподілу результатів суспільної праці, поваги до людини, самореалізації молоді.

Сьогодні суспільство очікує на реалізацію державної політики, направленої на економічний розвиток держави, соціальну справедливість, завершення військових дій.

Чи справдяться сподівання  покаже час.

Зустріч профспілкового активу з керівниками облдержадміністрації, ради, міськвиконкому, соціальних партнерів напередодні Першотравня – це можливість привернути увагу до необхідності відновлення економічної діяльності, підвищення рівня заробітних плат, уникнення конфліктів при реформуванні секторів економіки, об’єднанні громад на Черкащині.

Голова Федерації профспілок області відмітив основні напрямки спільної роботи . Це:

  • Проблема зайнятості населення – у 2015 році чисельність працюючих

на підприємствах області скоротились на 5% порівняно з 2014 роком і становила менше 255 тис. осіб (580 тис. осіб економічно активного віку населення від 15–70 років), в умовах вимушеної неповної зайнятості перебувало понад 20 тис. працівників (9% штатної чисельності працюючих).

Протягом 1 кварталу 2016 року роботодавці повідомили центри зайнятості області про вивільнення 3049 працівників.

  • Рівень заробітної плати.

Середня заробітна плата за 2015 рік в області становила 3360 грн. (по Україні 4362 грн.), лютий 2016 рік 3666 грн. (4585 грн. – Україна).

  • Виробничий травматизм.

         Ріст кількості нещасних випадків на 39,7% (2014 р. - 73, 2015 р. – 102), чисельності травмованих на 44% (77 – 111), зі смертельними наслідками на 12,5% (8 – 9).

Голова обласної ради Олександр Вельбівець зазначив що, віддаючи належне профспілковим організаціям щодо захисту інтересів трудівників, життя вносить корективи і в діяльність органів влади, і в діяльність громадських організацій, якими є і профспілки. В умовах реформ, які започаткував і проводить уряд в державі, розвитку ринкових відносин, запровадження децентралізації та передачі низки повноважень місцевим органам влади, профспілки мають посилювати свій вплив у сфері соціальних гарантій як на працю, зайнятість громадян, на охорону праці, так і на достойну її оплату, виведення її з «тіні».

Голова обласної ради звернув увагу учасників зустрічі на вплив та роботу профспілкового активу з підприємствами приватних структур - в цьому секторі економіки нині трудиться чимало людей і які іноді не мають необхідного захисту. А ще – особливу увагу треба буде приділяти тим структурам, що будуть сформовані в об’єднаних територіальних громадах.

Як відзначив у своєму виступі міський голова Анатолій Бондаренко, міськвиконкомом приділяється увага відновленню діяльності комунальних підприємств  (саме вони працюють прозоро та сплачують податки у бюджет). У місті проводиться ремонт доріг, тротуарів, вивчається питання безкоштовного проїзду у міському транспорті дітям та студентам.

Голова обласної організації роботодавців Борис Райков відзначив позитивний діалог в області профспілок, роботодавців, влади щодо вирішення питань роботи підприємств, сплати податків.

Виступаючі в своїх промовах наголосили про необхідність удосконалення діалогу з роботодавцями, соціальними партнерами і органами влади та поширення колективно - договірної роботи на підприємствах малого та середнього бізнесу.  

З нагоди Міжнародного дня солідарності трудящих, грамотами облдержадміністрації, обласної ради, міськвиконкому, дипломами ФПО «За високу професійну майстерність» нагороджено ряд профспілкових активістів області.

 

Федерація профспілок Черкаської області

 

 

DSC06154

 

DSC06157