Изображение 6908

Цього року відзначається 110-річчя зародження профспілкового руху Придніпров’я. І для всіх поколінь профактивістів Першотравень завжди був найголовнішим святом праці і боротьби за права трудящих.

Не став виключенням і наш час. 28 квітня, напередодні Дня міжнародної солідарності трудящих, в дніпропетровському Будинку спілок відбулися організовані Обласним об’єднанням профспілок збори представників трудових колективів під гаслом «Працюючій людині – гідний рівень життя!». Його учасники висловили занепокоєння складною соціально-економічною ситуацією в країні та відсутністю конкретних дій влади для подолання політичної та економічної кризи.

Внаслідок відсутності реальних реформ, зазначалось у доповіді голови облпрофоб’єднання Віталія Дубіля, відбувається подальше падіння економіки, занепад промисловості, збільшення зарплатних боргів, скорочення робочих місць та поширення безробіття, стрімке зростання цін і тарифів на соціально значущі товари та житлово-комунальні послуги для населення.

До ще більшого соціального загострення може призвести передсвятковий «подарунок» нового уряду щодо газових тарифів. Це рішення Кабміну прийняте без жодних консультацій з профспілками, викликало обурення трудящих, які вимагають від профорганів відповідної реакції.

В цих складних умовах облпрофцентр та його членські організації роблять все можливе для посилення соціального захисту трудящих, забезпечення їх роботою, гідними зарплатою та умовами праці.

Зокрема, завдяки дії Регіональної угоди, постійній співпраці з органами влади та роботодавцями вдається забезпечувати зростання номінальної заробітної плати (за її рівнем область входить у трійку провідних регіонів України), регулювання на ринку праці щодо зменшення неповної зайнятості та недопущення масового вивільнення працівників.

Однак через інфляційні процеси відбувається різке падіння реальної зарплати, існує й значна заборгованість з її виплати. Тому профспілки домоглися зараз підписання з Федерацією організацій роботодавців звернення до керівників підприємств і профорганізацій щодо необхідності підвищення рівня оплати праці. (І цього відкритого листа напередодні свята було обнародувано у газеті профспілок області «Позиция» та засобах масової інформації, роздано учасникам зборів у Будинку спілок).

Изображение 6922

Профспілки висловили сподівання, що роботодавці не на словах, а на ділі виявлять свою соціальну відповідальність. В цілому вони знаходять з ними спільну мову у вирішенні питань стабілізації роботи підприємств і збереження трудових колективів.

Проте, на жаль, як, зокрема, заявив на зборах голова обкому профспілки будівельників Іван Сова, на підприємстві «Проскоресурси» (це унікальне виробництво цінної будівельної сировини каоліну в сел. Просяне) через значну заборгованість із зарплати (8 млн. грн.) та небажання керівництва її повертати профспілковий комітет зараз вступив з адміністрацією у трудовий конфлікт.

Изображение 6892

Принципову позицію у відстоюванні права трудящих на своєчасне отримання заробленого виявив і обком профспілки автомобілістів і дорожників (голова – Андрій Берчук). Завдяки пікетуванню Кабміну, активним діям обкому, у ці дні працівники «Облавтодору» нарешті почали отримувати заборговану протягом 5 місяців зарплату (більше 10 млн.грн.).

Про свої досягнення та проблеми також говорили на зборах гірничий робітник, голова дільничного профкому шахти «Тернівська» Ігор Цеменко, вчитель СШ № 2 м. Дніпропетровськ Тетяна Плужник, голова цехкому профспілки «Південмашу» Тимур Головков, голова профкому Нижньодніпровської нафтобази ПАТ «Дніпронафтопродукт» Тетяна Кіріченко та голова Межівського райкому профспілки працівників АПК Олександр Яременко.

Изображение 6886

Учасники зборів ухвалили Резолюцію з вимогами до Президента України, Кабінету Міністрів, Верховної Ради, облдержадміністрації, облради, роботодавців та профспілкових організацій.

Федерації профспілок України запропоновано висловити офіційну позицію 6 мільйонів членів профспілок з приводу рішення уряду щодо газу та терміново ініціювати проведення засідання Національної тристоронньої соціально-економічної ради щодо необхідності прийняття упереджу вальних заходів з підвищення соціальних стандартів відповідно до зростання цін і тарифів.

Изображение 6898

Віктор Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського обласного об'єднання профспілок