Райнин-2

 

Напередодні Дня міжнародної солідарності трудящих відбулася робоча зустріч профспілкового активу Харківської області із головою обласної державної адміністрації Ігорем Райніним.

 

"У нас є нормальний діалог", - підкреслив керівник області, відкриваючи зустріч.

В ході зустрічі заступник голови ХОДА Михайло Черняк відзначив, що в Харківській області налагоджено взаємодію між владою, об'єднаннями профспілок і роботодавців. Він також зазначив, що на Харківщині повністю переглянуто підходи до стратегічного управління розвитком регіону.

 

Райнин

 

Михайло Черняк повідомив, що в області за минулий рік на 17,6% зросла середньомісячна зарплата - до 3697 грн, за січень-лютий 2016 року - на 26,4% (до 3893 грн).

«На 12% (більше 10 тисяч осіб) зменшилася кількість працівників, які отримують зарплату нижче за мінімальну. Створено більше 25 тисяч нових робочих місць. За два місяці цього року - 4 тисячі», - розповів Михайло Черняк.

Він також нагадав, що 14 березня ХОДА, профспілки і роботодавці області підписали угоду про співпрацю, яка буде діяти з 2016 по 2018 рік.

 

Райнин-1

 

«Ми вважаємо, що тільки послідовне і наполегливе виконання зобов'язань цієї угоди зможе забезпечити ефективну роботу підприємств і організацій області та не допустити виникнення негативних процесів, які розвиваються в трудовій сфері, - зазначив у всоєму виступі Голова Об'єднання профспілок Харківської області Сергій Тесленко. - А проблем дійсно багато. Це і рівень заробітної плати, адже третина працівників області отримують зарплату на рівні 2,5 тис. грн, що приблизно дорівнює прожитковому мінімуму - не тому, що встановлений законодавчо, а "реальному", який розраховують навіть не профспілки, а фахівці Міністерства соціальної політики. А за нашими розрахунками вартість споживчого кошика для однієї людини обчислюється 5 тисячами 952 гривнями та перевищує середню заробітну плату в області майже на 2 тис. грн. Ще не викорінено і таке ганебне явище, як борги по ній (195 млн. грн., збільшення з початку року на 20%), Актуальні також проблеми умов праці: адже не секрет, що деякі роботодавці, які надають в умовах фінансово-економічної кризи робочі місця, видають себе мало не благодійниками, мало піклуючись про самі умови, в яких доводиться працювати працівникам. Дуже важливою проблемою залишається зайнятість, стабільність роботи підприємств. Нас також турбує питання виконання бюджету. Важким випробуванням для більшості жителів області стало нестримне зростання цін на товари і послуги. Тобто, це весь комплекс питань, які впливають на соціально-економічну захищеність трудящих і членів їх сімей".

 

Райнин-4

 

Ігор Райнін звернувся до керівників профспілок з пропозицією інформувати про факти неоформлених працівників і виплати «зарплати в конвертах».

«Я гарантую вам, що відповідні підрозділи будуть на це реагувати. Так, є нюанси: людей ставлять перед вибором - або такі умови, або не працюєш. Але, якщо ми дрібними кроками не будемо рухатися в цьому напрямку, то соціальні права працівників не будуть захищені. Ми тут повинні бути всі разом», - зазначив керівник облдержадміністрації.

В ході зустрічі також обговорили проблемні питання щодо зайнятості, стабільності роботи підприємств, соціально-економічної захищеності працівників.

Представники профспілок відзначили, що в регіоні налагоджений соціальний діалог, який допомагає не тільки піднімати питання, але і вирішувати їх.

 

Райнин-3

 

В обговоренні взяли участь Альона Благовещенська, голова обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України; Василь Канунніков, голова первинної профспілкової організації ДП завод «Електроважмаш»; Ніна Байбакова, голова обласної профспілкової організації працівників агропромислового комплексу України; Михайло Ронін, голова Харківської галузевої ради Профспілки працівників космічного та загального машинобудування України; Лідія Дулуб, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України; Алла Макеєва, голова обласної організації Профспілки працівників автотранспорту та шляхового господарства України; Олександр Вашурін, голова первинної профспілкової організації Філії «Теплоелектроцентраль» ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія».

Говорячи про ситуацію в сфері промисловості регіону, голова ХОДА нагадав, що буде порушувати питання про створення програми розвитку промислового комплексу перед урядом.

«Повинна бути програма, де будуть вказані конкретні проекти з імпортозаміщення, щодо диверсифікації ринків, проекти, де підприємства будуть бачити свій рівень державної підтримки, особливо це стосується стратегічних галузей. Промисловий комплекс України повинен розвиватися за певним алгоритмом, а не хаотично», - зазначив голова ХОДА.

 

Райнин-8

 

Також в ході зустрічі обговорили питання компенсації пільгового проїзду та проблеми працівників аграрного сектору.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голова ХОДА зазначив: «Коли позиція профспілкової організації конструктивна, навіть якщо вона для нас десь у чомусь не комфортна, ми завжди готові йти назустріч, чути і враховувати ваші побажання в своїй роботі. У нас є хороші приклади співпраці і з низкою інших профспілкових організацій, які на перше місце ставлять не якісь особисті амбіції, а захист прав людей. Я хочу, щоб всі розуміли, що профспілкові організації - це частина системи державного управління в широкому сенсі цього поняття. Не як частина системи виконавчої влади, а як частина системи держави. Це - моя особиста позиція. І життя таких індустріальних великих регіонів, як Харківська область, без профспілок уявити собі не можна».

 

Об'єднання профспілок Харківської області