f 1

 

     В Запорізькій області відбулося засідання обласного координаційного комітету сприяння зайнятості населення. У заході взяли участь голова облдержадміністрації Костянтин Бриль, голова Запорізької обласної федерації роботодавців Петро Ванат, голова обласної ради профспілок Віктор Сластьон, представники профспілок, роботодавців, обласного центру зайнятості, ГУ ДФС та ГУ Держпраці.

     Учасниками було обговорено стан зареєстрованого ринку праці області, напрями розв’язання проблеми безробіття шляхом удосконалення комунікацій між учасниками ринку праці, а також  організацію роботи щодо легалізації зайнятості населення.

     Як повідомила директор обласного центру зайнятості Ірина Дуднік, за підсумками 2015 року рівень безробіття населення віком 15-70 років порівняно з 2014 роком зріс з  8,4 % до 9,7 %, тоді як по Україні він зменшився з 9,3% до 9,1%. Рівень зайнятості відповідно зменшився з 58,2% до 56,4%. Слід зазначити, що ці показники вперше за останні роки стали гірші, ніж середні по Україні.

     Крім того, у 2015 році чисельність осіб, застрахованих у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, зменшилася на 15,5 тисячі осіб і на 01.01.2016 склала 449,3 тисячі. Одночасно зменшилась і середньооблікова чисельність штатних працівників області на 24,3 тисячі осіб. Нині вона складає 384,4 тисячі.

     Проведений аналіз свідчить, що в середньому по області на одного працівника, застрахованого у системі державного соціального страхування, припадає 1,3 пенсіонера. На деяких територіях області навантаження на одного працюючого склало 3-4 пенсіонери.

     Крім того, різниця між чисельністю зайнятого населення та чисельністю працюючих, застрахованих у системі державного соціального страхування, свідчить про поширення «тіньової» зайнятості, рівень якої сягає 40%.

     Як зазначив голова облдержадміністрації Костянтин Бриль обговорюване питання на сьогодні є найбільш актуальним, оскільки такі працівники залишаються незахищеними у випадку хвороби, отримання травми на виробництві і, найголовніше, не матимуть змоги отримати пенсію. В умовах загострення політичної та економічної ситуації в державі стан ринку праці області змінився не на краще. Так, зменшилась кількість працюючих та наявних вакансій і відповідно зросла чисельність безробітних. У зв’язку з цим нам потрібно приділити увагу питанням детінізації робочих місць та заробітної платні, особливо у сферах сільського господарства, курортного відпочинку та транспортних перевезень. Для цього в регіоні розпочато перевірочні заходи на цих напрямках. Упевнений, що запоріжці розуміють обсяг проблем, пов’язаних із нелегальним заробітком, проте не завжди мають змогу вирішити проблему своїми силами. Відповідно наше завдання – допомогти їм у вирішенні цих питань.

  

fo 2

 

Запорізька обласна рада профспілок