DSC01915

Кіровоградський обком профспілки працівників освіти і науки України та обласна організація Аграрної партії підписали Угоду про співпрацю. Обидві структури, які сповідують принципи соціального захисту працюючих, давно знаходять точки перетинання. Наприклад, серед доброчинників, які посприяли проведенню традиційного зльоту молодих вчителів Кіровоградщини, голова обкому профспілки освітян Світлана Скалько назвала обласну організацію Аграрної партії і висловила надію на порозуміння у вирішенні багатьох освітянських питань, адже аграрії починаються із дитячого садка і школи. Так складається життя, що не можна працювати відособлено – результат досягається при поєднанні зусиль.

За словами голови обласної організації Аграрної партії Сергія Таровика, сільське господарство і освіта завжди йдуть поруч. Сільські території, в т.ч. вчителі, уже відчувають підтримку партії, зокрема місцевих фермерів. Чимало проблем приносять реформи, зокрема створення освітніх округів, тому вважає, партійний лідер, треба пліч-о-пліч відстоювати позиції, які об’єднують аграріїв і освітян, виходячи з аксіоми: немає школи – немає села. Спільні проблеми, які торкаються малокомплектних шкіл, створення НВК, підвезення учнів, доріг – словом, поле діяльності широке. І аграрії, і обком профспілки проти бюрократичного підходу до їх вирішення, тож планують разом шукати вихід, як кажуть, з прив’язкою до кожного району. Можна назвати чимало прикладів, коли фермери рятують від закриття сільські школи, знаходять можливість відремонтувати дороги. Тепер у них є союзник в особі обкому профспілки.

Першою ластівкою співпраці став ще до підписання Угоди спільний проект з оптимізації Мар’ївської школи Компаніївського району. Експертом питання виступив заступник голови обкому профспілки Сергій Петров. Обидві сторони зацікавлені у тому, щоб реорганізація шкільної мережі була логічно вибудувана і пройшла безболісно для освітян і учнів.

Голова ФПО Максим Баланенко підкреслив: профспілкову діяльність важко уявити без партнерів і однодумців. «Ця позиція, що профспілки – поза партіями, застаріла. Нам потрібно тісно співпрацювати з тими політичними силами, у яких ідеї і мотивація співзвучні з профспілковими. У нас соціальний захист спілчан, у них – соціальний захист населення. З цими партіями нам по дорозі, тоді наш подвійний голос почують не тільки на місцях, а й на рівні держави.

Марія Іванова