КУЛ

 

В рамках соціального партнерства, за результатами ІІІ-го Пленуму ЦК Профспілки працівників культури України, на якому було підбито підсумки роботи Профспілки за період з вересня 2015 по жовтень 2016 року, 08 листопада ц.р. в Міністерстві культури України, напередодні Всеукраїнського дня культури та аматорів народного мистецтва, відбулася робоча зустріч представників Профспілки з Міністром культури України Є.М. Нищуком з обговорення проблемних питань сфери культури.

Від профспілкової сторони у зазначеному заході взяли участь Голова Профспілки працівників культури України Л.Ф. Перелигіна, заступник Голови Профспілки Г.М. Гайдук, Голова Київської міської організації Профспілки Л.В. Колодко, Голова Вінницької обласної організації Профспілки Т.І. Побережна, які закцентували увагу Міністра на недопустимості, в умовах проведення реформи децентралізації та створення спроможних об’єднаних територіальних громад, закриття закладів культури та звуження передбачених на державному рівні трудових прав і соціальних гарантій працівників галузі.

Профспілковці констатували, що сьогодні, в зв’язку з бюджетною децентралізацією, значна кількість закладів культури, особливо у сільській місцевості, примусово ліквідується. Так, певні керівники органів місцевого самоврядування приймають в підпорядкування приміщення бібліотек, а їх працівників відправляють на біржу праці. І це тільки початок. При повній децентралізації, коли ресурсна база місцевих бюджетів в умовах соціально-економічного стану держави може бути обмежена, заклади культури в створених територіальних громадах опиняться під загрозою знищення. Адже, голови новостворених громад не рахуються ані з думкою обласних управлінь культури, ані з думкою Міністерства культури, посилаючись на те, що на законодавчому рівні не передбачений взаємозв’язок між регіональними та центральними органами влади з ряду питань, здійснення яких необхідне для забезпечення саме державного регулювання розвитку культури. Тобто, вплив Міністерства культури на культурну політику регіону, на сьогодні, носити здебільше рекомендаційний характер.

 

КУЛ1

 

Виходячи з зазначеного, Головою Профспілки Перелигіною Л.Ф. було наголошено на необхідності негайного розроблення змін до ЗУ «Про культуру» та ЗУ «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою законодавчого забезпечення взаємозв’язку між регіональними та центральними органами влади з питань розвитку культури.

Крім того, було внесено пропозиції: терміново розробити та затвердити на державному рівні мінімальні соціальні стандарти в галузі культури, які будуть діяти при повній децентралізації; запровадити виділення з державного бюджету в перехідний період реформи децентралізації культурної субвенції задля уникнення повного знищення закладів культури; розробити та затвердити урядові постанови «Про нормативне забезпечення клубними закладами» та «Про нормативне забезпечення позашкільними навчальними закладами» з врахуванням вимог децентралізації та створення об’єднаних територіальних громад з визначенням жорстких критеріїв для можливості закриття цих закладів без прив’язки до наявності чи відсутності фінансового ресурсу та інші.

Особливу увагу Головою Профспілки Перелигіною Л.Ф. під час зустрічі з Міністром культури було приділено впровадженню у сфері культури контрактної форми трудового договору на виконання норм Закону України від 28.01.2016 року № 955-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження контрактної форми роботи у сфері культури та конкурсної процедури призначення керівників державних та комунальних закладів культури» та комплексу болючих для працівників культури питань, які виникають під час практичного застосування ряду норм закону, які протирічать як національному, так і міжнародному законодавству у сфері трудових відносин.

 

КУЛ2

 

Представники Профспілки наголосили на необхідності прийняття постанови Кабінету Міністрів України з затвердженням чіткого переліку посад професійних творчих працівників (художньо-артистичного персоналу), з якими запроваджується контракт; необхідності офіційних розʼяснень з боку Мінкультури щодо затвердженої наказом Міністерства культури від 2.08.2016 № 624 Форми контракту, до якої роботодавці на власний розсуд вносять умови, що суперечать законодавству, а іноді й здоровому глузду та ін.

Голова Профспілки Перелигіна Л.Ф., посилаючись на пропозиції учасників ІІІ-го Пленуму ЦК Профспілки, звернулася з проханням до Міністра культури України Нищука Є.М. створити спільну робочу комісію з проблемних питань.

Зі свого боку, Міністром, як керівником відомства та професійним актором було висловлено підтримку профспілкових ініціатив та надано запевнення стосовно зусиль Мінкультури в напрямку мінімізації негативного впливу закону про контракти на соціальні права працівників культури.

Наостанок, профспілковці подякували за конструктивну зустріч, привітали очільника відомства і працівників апарату Міністерства з професійним святом та висловили запевнення, що Профспілка й надалі буде надійним соціальним партнером Міністерства культури у виробленні й реалізації соціально-економічної політики галузі.

 

Профспілка працівників культури України

Прес-центр ФПУ