бирчак

13 липня в приміщенні бібліотеки Івано-Франківського національного медичного університету відбулося засідання Пленуму обласної організації Профспілки працівників охорони здоров’я України. Після вимушеного кількарічного спілкування в дистанційному форматі була змога зустрітися очно, обговорити важливі проблеми.

 

Розпочалося зібрання хвилиною мовчання за тих, хто віддав своє життя на захист України у розв’язаній росією війні (серед них і дев’ять бойових медиків з Прикарпаття), та за всіх загиблих військових, цивільних внаслідок вторгнення росії.

З доповіддю «Про роботу обласної ради профспілки в умовах функціонування комунальних некомерційних підприємств та воєнного стану» виступила голова обласної галузевої Профспілки Наталія Бирчак.

В останні роки довелося працювати у складних умовах, викликаних пандемією коронавірусу, а з 24 лютого 2022 року – московсько-української війни. Наталія Василівна детально розповіла про внесок галузевої Профспілки у підтримку Збройних сил України та тероборони: 6 млн. 580 тис. грн. від спілчан області, в тому числі 750 тис. грн. з бюджету обласної ради галузевої Профспілки. Майже всі колективи медичних закладів долучаються до волонтерства, передано на передову понад сто автомобілів, а також бронежилети, прилади нічного бачення, дрони, медикаменти, продукти, засоби гігієни, інші потрібні речі. Допомогли також колегам з Херсонщини після підриву рашистами Каховської ГЕС.

Проводиться систематичний моніторинг виплати заробітної плати та контроль за дотриманням трудових, соціально-економічних прав та інтересів спілчан (зайнятість, надання відпусток) в умовах воєнного стану.

пленум

Особлива увага в доповіді приділена реформуванню системи охорони здоров’я. Галузева Профспілка виступила проти законопроєкту щодо перетворення державних, комунальних підприємств на господарські товариства, головною метою яких мало би бути отримання прибутку, що порушує конституційні норми і зводить нанівець медичну реформу. Не погоджується Профспілка і з законопроєктом про самоврядування у сфері охорони здоров’я України. У виступі очільниці обласної галузевої Профспілки йшлося і про виклики, пов’язані з інфраструктурним етапом медичної реформи.

У свою чергу про створення спроможної мережі охорони здоров’я Прикарпаття інформував в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної держадміністрації Володимир Дзьомбак. Він зазначив, що основною метою формування спроможної мережі є забезпечення територіальної доступності до якісної медичної та реабілітаційної допомоги, які гарантує Програма медичних гарантій, а також раціональне використання ресурсів задля розвитку лікарень області. За новим підходом мережу закладів охорони здоров'я в області об'єднають в один госпітальний округ. Передбачається 10 кластерів, дві надкластерні лікарні (ОКЛ і ОДКЛ), 5 вузькопрофільних закладів, 14 загальних лікарень. Триває процес об’єднання інфекційної лікарні з фтизіопульмонологічним і дерматовенерологічним центрами і 4 психіатричних закладів в один. 11 закладів охорони здоров’я знаходяться поза спроможною мережею.

Як наголосив Володимир Дзьомбак, важливо, що така реформа не передбачає закриття лікарень, оптимізацій чи скорочень медичних працівників, але «заклад має бути перспективним, і тут багато залежить від менеджерських здібностей керівника». Лікарні, які не включено до спроможної мережі, можуть продовжувати укладати договори з Національною службою здоров’я України.

 

Детальніше:

http://www.rpo.if.ua/index.php?act=page&id=2882

 

Рада профспілок Івано-Франківської області