1223361741 ekoterm-chel 2 02

 

Зима – відповідальна пора, насамперед, для комунальників. Про підготовку до холодної пори року йшлося на засіданні президії міського комітету прорфспілки працівників житлово-комунального господарства, зокрема, ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”. Як впливає на ці профспілка розповідає її голова Ярослав Павлюк.                    

       -Що напрацьовано і робиться зараз по використанню альтернативних видів палива, враховуючи нинішню складну ситуацію із забезпеченням газу.

         -Хочу зазначити про повну готовність житлово-комунального господарства до опалювального сезону. Вже проведено як технічні, так і організаційні заходи. Зокрема, здійснені пробні пуски котелень, укладено угоди з газо- та енергопостачальними підприємствами та організаціями по забезпеченню електроенергією та газом.

         Безумовно, до цього процесу залучаються профспілки В м.івано-Франківську та селах приміської зони нині налічується 38 котелень і 39 центральних теплових пунктів. У зв”язку з тим, що практично половинв цих котелень фізично та морально застаріли, проведено їх модернізацію та ремонт обладнання. Здійснено автоматизацію 15 котелень та 20 теплових пунктів, замінено майже 2 км теплових мереж.Загалом у ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго” за власні кошти виконані роботи на суму понад 6 млн.грн.

         Що стосується альтернативних видів палива, які сприяють енергозбереженню, наразі маємо 2 котельні на твердому паливі – по вул.Юності та в с.Крихівці При наявності достатньої кількості сільгоспвідходів та енергетичних культур, які вирощуються в області, маємо можливість перевести окремі котельні на ці джерела енергії. Адже тоді затрати на опалення будуть у 2,5 рази дешевші, ніж при використанні газу. Проте ряд котелень знаходяться у щільно забудованих житлових масивах. Тому екологічно небезпечно впроваджувати повсюдно такі новації.

         -Які кошти виділені для комунальників в осінньо-зимовий період 2014-2015 років?

          Готуючись до осінньо-зимового сезону наші комунальні підприємства освоїли коштів на суму 13 млн.грн. Закуплено 13 одиниць спецтехніки на суму понад 60 тис.грн. Ця техніка буде використана, зокрема, в нештатних погодних ситуаціях, скажімо, коли місто замете снігом. Придбано 365 т. піску, яким будуть підсипати вулиці під час обледеніння.

         -Ярославе Івановичу, чи матимуть можливість громадяни обласного центру встановлювати засоби індивідуального обігріву житлових помешкань у багатоквартирних будинках?

       -Нагадаю, що Уряд разом з Ощадним банком України запровадив широку програму кредитування на придбання котлів, що дозволить скоротити споживання газу. Тепер мешканець зможе купити енергоефективний котел з компенсацією її 20-відсоткової вартості. За рішенням міськвиконкому, перехід на індивідуальне опалення здійснюватиметься в усьому будинку, а не в окремих під”їздах та квартирах, як було раніше.

         -Як сприймають працівники галузі підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, адже “ціновий вантаж” стосується також їх сімей?

       Звичайно, реакція негативна. Невисока зарплата та пенсії, зростання цін на товари першої необхідності викликає справедливе невдоволення у людей. Намагання уряду пришвидшити процес впровадження європейських стандартів має відповідати європейським зарплатам у наших гаманцях. Тому на підвищення наших дій спрямована спільна постанова обласної галузевої профорганізації та міського комітету профспілки ЖКГ. Пропонуємо взяти участь у формуванні місцевих бюджетів, розробці цільових програм розвитку житлово-комунального господарства.домогтися від органів місцевого самоврядування прозорих розрахунків за виконані роботи, наданні послуг та встановленні економічно обгрунтованих тарифів.

         -Що можете сказати про умови праці людей вашої галузі?

         -Цього року проведені поточні ремонти побутових приміщен, працівники забезпечені спецодягом та спецвзуттям, в тому числі зимовим, інструментами та індивідуальними засобами захисту. Відповідно постійно діючими комісіями проводиться трьох ступеневий контроль з охорони праці. Виявлені порушення оперативно усуваються. Спільними зусиллями господарників та профспілкових організацій дбаємо про те, щоб мешканці міста змогли пережити зиму у задовільних побутових умовах.

 

                                                                           Прес-служба Ради профспілок Івано-Франківської області