IMG 2336

Чимало спільно є в діяльності профспілок Дніпропетровської та Харківської областей. Тому дуже корисною стала нещодавня зустріч керівників двох профцентрів на Придніпров’ї.

Родзинкою цього візиту, безумовно, стало відвідання колегами легендарного ракетного гіганту – ДП «Виробниче об’єднання Південний машинобудівний завод ім. О.М.Максимова».

Гості віддали пошану та поклали квіти до пам’ятників двічі Героїв Соціалістичної Праці колишнього директора ПМЗ О.Максимова та генерального конструктора КБ «Південне» М.Янгеля, які, працюючи багато років в єдиній команді, зробили видатний внесок у зміцнення оборони країни.

Генеральний директор «Південмашу» С.Войт та голова профкому В.Васильєв ознайомили профспілковців двох областей з діяльністю трудового колективу та профорганізації.

IMG 2338

Здобутки машинобудівників відомі, але нині ситуація на підприємстві складна. Через відомі зовнішні причини воно втратило чимало важливих замовлень, люди працюють в режимі неповного робочого дня, є й затримки зарплати. Тому зараз великі сподівання заводчани покладають на державну підтримку про що, зокрема, його працівники нещодавно написали у своєму Зверненні до глави держави. І Президент України П.Порошенко, який побував тут днем раніше, запевнив південмашівців, що вже незабаром вони отримають державні замовлення на сучасну техніку, якої дуже потребує зараз українська армія. Пообіцяв глава держави сприяння і в створенні техніки для подальшого освоєння космосу в інтересах народного господарства.

Нові розробки (сучасні, наприклад, тактичні ракетні комплекси) партнер «Південмашу» - КБ «Південне» (про його роботу гостям теж розповіли) вже має і нещодавно вони демонструвалися у Києві на міжнародній аерокосмічній виставці «Авіасвіт-ХХІ»). Вони можуть зупинити будь-якого агресора, як було і колись, зокрема, після появи у СРСР створених тут потужних ракет, названих «Сатаною», котрі й зараз, через кілька десятиріч не в змозі буде зупинити жодна система протиракетної оборони. Ця майже 40-метрова махина, встановлена на території підприємства як пам’ять про колишні досягнення (гості сфотографувалися біля неї), й сьогодні вражає своїми габаритами.

Дуже важливо, що надходження нових замовлень дозволить стабілізувати й роботу численних українських суміжників, наприклад, того ж харківського «Хартрону», з яким дніпропетровці співпрацюють вже давно.

Пропонують також машинобудівники й нові моделі трактора та тролейбуса, легкомоторного літака, системи контролю за охороною кордону, обладнання для енергоатомпрому та багато іншого.

За великим рахунком, талановиті південмашівці здатні в короткий термін організувати виробництво будь-якої техніки. Тільки їх треба підтримати, чого, на жаль, за всі роки незалежності, не зроблено. Фактично, розповіли гостям, унікальне підприємство було відправлене у вільне плавання. Дніпропетровці, завдяки своїм якісним, екологічним та високоефективним ракетам, все ж загалом зуміли зайняти гідне місце на ринку надання космічних послуг. Вони плідно співпрацюють в рамках програми «Морський старт», ряду проектів з американськими компаніями, будівництві космодрому у Бразілії та ін. .

Як позитивний момент, відзначили харківчани й те, що, незважаючи на всі труднощі, керівництво і профком зуміли в цілому зберегти соціальну інфраструктуру – заклади культури, спорту, охорони здоров’я та відпочинку працівників та членів їхніх сімей.

Представники профспілок побажали працівникам унікального підприємства не втратити завойованих позицій.

IMG 2333

Зустріч керівників профспілок двох великих промислових регіонів, безумовно, буде сприяти вдосконаленню всіх напрямів роботи. Додатковий імпульс їй дало проведення заходів у рамках Всесвітнього дня дій за гідну працю та Міжнародного дня боротьби з бідністю.    Одним з них і стала зустріч з обміну досвідом роботи між профспілками Дніпропетровської та Харківської областей. Як і водиться, дніпропетровці зустрічали своїх колег хлібом-сіллю. Вони детально розповіли членам харківської делегації про свої напрацювання у діяльності по вдосконаленню захисної роботи, розвиток системи соціального діалогу. Як уже повідомлялось, в Будинку спілок відбувся міжобласний семінар з питань правозахисної роботи, в якому крім профспілок, взяли участь представники облдержадміністрації, інших державних органів, підсумком якого стало прийняття спільного Звернення до органів місцевої влади, об’єднань роботодавців та керівників підприємств.

Навіть зараз, у цей важкий час Дніпропетровський облпрофцентр знаходить спільну мову з керівництвом області та організацією роботодавців, що, зокрема, сприяє зростанню рівня зарплати трудящих (за цим показником область займає друге місце в країні). Активно включилися дніпропетровці й у надання допомоги українській армії. Є чимало цінних напрацювань і у харківчан.

Изображение 3002

Гості зі Слобожанщини ознайомились з досвідом роботи учбово-методичного центру облпрофоб’єднання. Вони побували також у одному з кращих закладів ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» - санаторії «Новомосковський».

В.Коврига,

зав. прес-центром Дніпропетровського облпрофоб’єднання