P1080904

 

З багатьох напрямків роботи Закарпатська обласна профспілкова організація працівників культури (голова – член Ради ФПУ Наталія Товтин) – серед лідерів галузевих профспілок нашого краю. Маючи єдину позицію з управлінням культури облдержадміністрації (начальник Юрій Глеба), діючи з ним на засадах соціального партнерства, галузева профспілка спрямовує   спільні зусилля на збільшення фінансування галузі, підвищення заробітної плати, здійснення доплат, надбавок, допомоги на оздоровлення, матеріальної допомоги для вирішення соціально – побутових питань членів профспілки. Про це йшлося в доповіді Наталії Товтин на ХХІІ-й обласній звітно – виборній профспілковій конференції, яка відбулася на базі навчального центру профспілок (директор Іван Олексик). Патріотичного забарвлення   профспілковому зібранню додав виступ членів галузевої профспілки – заслуженого академічного Закарпатського народного хору (художній керівник та головний диригент - заслужений працівник культури України, кавалер ордена княгині Ольги Наталія Петій – Потапчук), який на початку конференції виконав молитву про Україну та Гімн Федерації профспілок України.

У звітному періоді в галузі укладено колективну угоду між управлінням культури ОДА і обкомом профспілки, вдалося суттєво поліпшити колдоговірну роботу. Працівники закладів і установ культури 100 - відсотково охоплені колективними договорами, яких усього 151. Незважаючи на економічні труднощі, згідно колективних договорів на запровадження непередбачених соціальних пільг і гарантій працівникам галузі виплачено майже 300 тис. грн., на охорону праці спрямовано понад 160 тис. грн. Переважна більшість первинних профспілкових організацій отримують від роботодавців кошти на культурно – масову, фізкультурну та оздоровчу роботу.

В числі пріоритетів діяльності галузевої профспілки – також питання дотримання трудового законодавства, охорони праці, виплата іменних стипендій студентам Ужгородських коледжу культури та мистецтв і музичного училища ім. Д. Задора, проведення оглядів – конкурсів на кращу первинну профспілкову організацію, галузевих спартакіад, футбольного турніру серед команд засобів масової інформації до Дня журналіста тощо. Протягом 2010-2014 років з участю профспілки оздоровлено близько 800 дітей працівників галузей культури, на ці цілі з різних джерел фінансування використано понад 1,5 млн. грн. Обком профспілки спільно з обласним управлінням культури 22 роки поспіль організовують роботу унікального, єдиного на Україні літнього оздоровчого табору «Гармонія» для творчо обдарованих дітей (начальник Михайло Фендик), в якому відпочивають талановиті діти Закарпаття – переможці міжнародних, всеукраїнських та обласних конкурсів.

На жаль, не від добра з’явився ще один напрямок роботи профспілки – допомога Збройним Силам України, в тому числі батальйону територіальної оборони Закарпатської області. З цією метою профорганізації галузі перерахували на відповідний рахунок кошти у сумі понад 40 тис. грн. Було надано фінансову допомогу і воїнам – прикордонникам, які дислокувалися у Закарпатті і вирушили у зону проведення АТО. Допомогла профспілка і сім’ям героїв Майдану.

Позитивним моментом діяльності обласної галузевої профспілки є її участь, як членської організації у складі Профспілки працівників культури України, у законотворчій діяльності. Про це детально йдеться у спеціальному збірнику «Від конференції до конференції», розданому її делегатам.

У зв’язку з прийняттям Урядом низки непопулярних рішень, які можуть призвести до погіршення соціально – економічного становища працюючої людини, перед профспілкою стоїть надзвичайно складне завдання – відстоювати права та інтереси працівників галузей культури, не допустити значного зниження рівня їх соціального захисту. В цьому плані, як підкреслювалося на конференції, Голова ЦК профспілки працівників культури України Людмила Перелигіна, обґрунтувавши позицію профспілки, у своєму зверненні застерегла місцеві органи влади та самоврядування від прийняття рішень, якими, з метою економії коштів місцевих бюджетів, скасовуються виплати, передбачені державними соціальними гарантіями. Усі пропозиції, висловлені делегатами конференції в ході конструктивного обговорення існуючих проблем, шляхів їх вирішення, знайшли відображення у постанові конференції та Програмі дій Закарпатської обласної профспілкової організації працівників культури на 2015-2019 роки.

У роботі звітно – виборної конференції взяли участь і виступили голова Закарпатської облпрофради Іван Король, начальник управління культури обласної державної адміністрації Юрій Глеба, директор виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Ігор Сегляник.

Від імені ЦК профспілки працівників культури України Юрій Глеба вручив грамоти профспілки профактивістам Закарпаття за багаторічну активну громадську роботу.

 

На фото:

- Гімн Федерації профспілок України виконує заслужений академічний Закарпатський народний хор (зверху)

- виступає голова Закарпатського обкому профспілки працівників культури Наталія Товтин.

 

P1080919

 

- у президії звітно – виборної профспілкової конференції.

 

P1080939

 

- у конференц – залі - учасники конференції.

 

P1080922

 

- нагороду профспілки отримала Марія Гомонай (крайня праворуч).

 

P1080966

 

 

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної

роботи Закарпатської облпрофради