burlaka

 

 

Голова Івано-Франківської обласної ради профспілки працівників харчової та переробної промисловості Надія Бурлака: «Профспілка не може бути сильною без фінансів та активності спілчан».

 

28 жовтня (по п’яти роках від часу попередньої) відбулася звітно-виборна конференція  Івано-Франківської обласної організації профспілки працівників харчової та переробної промисловості, що є організаційною ланкою Профспілки працівників агропромислового комплексу України. З доповіддю про пріоритети діяльності, про тенденції і сьогочасні виклики, досягнення і втрати за звітний період виступила голова обласної ради профспілки Надія Бурлака, незмінний її лідер вже понад 20-років.

Харизматична, з почуттям гумору п. Бурлака, відмовилася від традиційної для доповіді протокольної статистики, натомість вела діалог про це живою мовою, емоційними враженнями, конкретикою аналізу тих чи інших подій.

 «Промисловість працювала неритмічно, сезонно, а від цього залежала зайнятість, оплата праці, виконання умов колективних договорів, забезпечення людей соціальними пільгами. Не дивлячись на ріст мінімальної і реальної зарплати, наші члени профспілки не стали заможнішими. Високі темпи інфляції, ріст цін на комунальні та інші послуги значно випереджають реальні доходи, – зазначила доповідач, додавши, що 40% від фонду оплати праці в країні виплачується неофіційно, без сплати податків. Майже кожен третій працює без оформлення, нелегально. Через це бюджет країни та соціальні фонди терплять мільярдні збитки. А увесь тягар таких платежів лягає на плечі найманих працівників, які не можуть забезпечити себе та сім’ю і заробити хоча б на мінімальну пенсію». Тож серед пріоритетів діяльності у звітному періоді Н.Бурлака назвала намагання  утримувати досягнутий рівень соціальних стандартів для членів профспілки. «Налагоджено перегляд колдоговорів працівниками облради профспілки перед їх обговоренням в колективах на предмет відповідності законодавству України та  Галузевим нормам. В основному вдалося запобігти прийняттю колдоговорів, які погіршували становище працівників. Однак, наразі не вдалося вирішити ці проблеми на ВТКФ «Ласощі» і ПАТ «Івано-Франківський м’ясокомбінат», також не вдалося досягти рівня оплати праці згідно Галузевої угоди на молочних підприємствах області.

Недостатня економічна і правова підготовка профспілкових кадрів та активу відповідальних фахівців окремих підприємств не дають у повній мірі кваліфіковано і оперативно використовувати правову базу на користь виробництву і колективу. Тому, зміщуються акценти використання коштів бюджету – більше коштів використано на навчання профактиву, передплату профспілкової преси. Значну частину коштів відкладено на організацію солідарних дій. Профспілка не може бути сильною без належної фінансової допомоги та компетентних кадрів», – акцентувала доповідач.

За звітний період працівниками обласної ради профспілки було проведено 95 перевірок підприємств і організацій на предмет дотримання законодавства про працю України, 10 перевірок спільно з Державною інспекцією праці. Виявлено 329 порушень, з яких було усунуто 224, оформлено 14 позовних заяв до суду та стягнуто на користь позивачів 153,5 тис.грн. Притягнуто до відповідальності трьох керівників підприємств.

Обласна рада профспілки разом з трудовими колективами були послідовні у відстоюванні інтересів людей найманої праці. І навіть більше – інтересів області. Так, під тиском організованих профспілкою протестних акції щодо недопущення поглинання «Укрспиртом» обласного спиртоб’єднання, профспілкам і колективу наразі вдалося   відвойовувати у рейдерів його право залишитися юридичною особою.

А от Городенківський цукровий завод так і не вдалося запустити, попри системні намагання профспілок, громадськості району спільно  з владою області спонукати до цього власників,; на нині хіба що лише стримано процес повного його розкурочення на металобрухт.  Надія Бурлака, а пізніше у своєму виступі  голова профспілки працівників цукрозаводу Іван Яшан зазначили, що в цьому випадку маємо зневажливе ставлення керівництва агрохолдингу «Мрія» як до влади області, так і до простих людей, які максимально сприяють ефективному використанню орендованих земель. «Це відбувається тому, що бізнес відчуває безкарність за свої вчинки».

Окремої розмови були удостоєні також трудові колективи Івано-Франківської харчосмакової фабрика, ВТКФ «Ласощі» тощо. Тут ще триває діалог профспілок і роботодавців, щоб знайти прийнятний компроміс щодо умов та оплати праці на користь людей.  

У доповіді відзначено, що бажало б кращого вирішення профспілкою питання санаторно-курортного лікування працівників та оздоровлення дітей. Цьогоріч вдалося оздоровити лише 100 дітей, хоча цей показник завжди був значно вищим. Щодо охорони праці, то щорічно трапляється від 1 до 3 нещасних випадків на виробництві, за п’ять років було 10, на щастя, без летальних наслідків. В основному подолані проблеми зі спецодягом і засобами індивідуального захисту та медичним оглядом працівників харчопрому.

Конференція пройшла по-діловому активно. Виступили голови профкомів, зазначивши про свої позитивні  напрацювання та проблемні питання. Роботу Ради профспілки оцінено «на задовільно», затверджено звіт ревізійної комісії.

 Відкритою формою голосування на безальтернативній основі спілчани знову довірили Надії Бурлаці очолювати обласну раду профспілки.

На закінчення конференції вшановано ветеранів профспілкової галузі, нагороджено найактивніших профспілкових діячів. З підсумковим словом до спілчан звернувся голова обласної Ради профспілок області Ігор Басюк.

Серед найголовніших акцентів, на яких завершувалася конференція, були ті, що профспілкам зараз найважливіше налагодити так необхідний соціальний діалог з владою на найвищому рівні, якого тривалий час вона уникала. Належить відходити від практики, що профспілки - це орган для того, щоб розподіляти кошти на матеріальні допомоги, подарунки тощо. Нинішнє покликання профспілок – відвойовувати кращі умови праці та вищу зарплату, піднімати соціальні стандарти життя працюючих людей.

 Наразі Федерація Профспілок України відбиває спроби включити кошти Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності в Державний бюджет. Але вже цього року за прийнятими Кабміном антикризовими законами значно скоротилися витрати Фонду, тому не матимемо новорічних дитячих подарунків за кошти соцстраху; на черзі може бути скорочення фінансування ДЮСШ, на оздоровлення дітей та санаторно-курортного лікування працівників галузі. Позиція та активність профспілок за цих умов важать дуже багато. Мовчатимемо – заберуть усе…

 

 

Інформаційно-аналітичний відділ

Ради профспілок Івано-Франківської області