1920194 772401442829810 2969228250956337954 n

 

 

Голові Федерації профспілок України Осовому Г. В. 

 

Звертаємось до Вас за допомогою у зв’язку з нищенням системи охорони здоров’я, прямої загрози майбутньому української нації та черговому звільненню з роботи тисяч кваліфікованих медичних працівників.

Не дивлячись на вимогу статті 3 Конституції України «Людина, її життя і здоров'я…. визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю.»; статті 8 «В Україні визнається і діє принцип верховенства права.  Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.» ; статті 49 «Кожен має право на охорону здоров'я … Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням; існуюча мережа державних і комунальних закладів не може бути скорочена …Держава забезпечує санітарно-епідемічне благополуччя.»; стаття 43 «Кожен має право на працю.»; Кабінетом Міністром України прийнято постанову №442 від 10.09.2014 року «Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади» яка:

- ліквідує в кожному районі і області України держані заклади охорони здоров’я – лабораторні центри;

- фактично знищує Державну санітарно-епідеміологічну службу, не передаючи її функції іншій структурі, залишаються без роботи 29 тисяч медичних працівників.

Відміняється контроль за дотриманням вимог, що забезпечують здоров’я дітей та юнацтва. Не передбачено державний контроль  питної води, факторів довкілля. 

Ліквідовано втручання служби при проведенні проектних робіт та контролю дотримання санітарних норм в ході будівництва.

Санітарні норми виникли в результаті перемоги над інфекційними хворобами, в тому числі тифом, холерою, дизентерією. Це добре що наші люди забули про воші і коросту.  Сьогодні нехтуються вимоги санітарних норм і правил, кожне слово яких написано кров’ю або життям  попередніх поколінь українців.

Знищено орган, що буде вести моніторинг епідемічної ситуації, який попередить та організує ліквідацію спалахів інфекційних захворювань.

Свої заперечення щодо проекту постанови та її окремих положень до Кабінету Міністрів України письмово надавали вчені, фахівці  і громадські організації.

Направлений лист за №253 від 15.10.2014 року  від профспілки працівників охорони здоров’я України до Кабінету Міністрів України з 10 тис. підписів медичних працівників по інстанціям переданий в громадську організацію МОЗ і по суті не розглянуто. Уряд не хоче чути людей, тисячі своїх громадян. Порушуються цивілізаційні  закони. Два роки повністю не проводяться щеплення дітей віком 6 років, імунопрофілактика дітей віком 1-2 роки проведена на 35-40 відсотків. Подальше зволікання може призвести до масових епідемій інфекційних захворювань.

Біологічну безпеку країни намагаються приблизити до нуля. Затрати на попередження, профілактику в тисячу разів менше затрат на ліквідацію епідемічних вогнищ. Держава, як мінімум, байдужа до стану здоров’я та демографічних показників свого народу. Фактична захворюваність дітей та дорослих не відома і нікого не цікавить скорочення тривалості життя дорослого населення стало нормою для всіх.

В 2011 році в Німеччині зареєстровано харчове отруєння 4 тис. населення. з яких 40 померли. В 2012 році також в Німеччині від неякісного продукту однієї компанії захворіло 5 тис. осіб.

Епідеміологічна загроза була і залишається. І це при тому що в Україні  існують природні резервуари особливо небезпечних інфекцій в Одеській та Донецькій областях.

Число потерпілих від хвороби Ебола сягнула 13 700. Смертність сягає 50 відсотків. Хвороба стрімко прогресує.

Мова йде про національну безпеку.

Приймаючи на словах Грузинський варіант реформ в Україні в Урядових кабінетах не хочуть чути слова Міністра праці, охорони здоров’я та соціального захисту Грузії Давида Сергієнко, який 28.08.2014 року на нараді в МОЗ України сказав про негативні наслідки ліквідації санепідслужби. «В результаті зменшився відсоток покриття населення вакцинацією, погіршився контроль епідемічної ситуації, адміністративний ресурс не зменшився, а,навпаки, збільшився. Не повторюйте наших помилок».

Лозунг «Хочете зробити реформу – довірте її непрофесіоналам» не потребує коментарів людей зі здоровим глуздом.

Прошу Вашої допомоги і втручання у вирішенні вказаних проблем.

На профспілкових зборах кількох колективів санепідемслужби внесена пропозиція про проведення всеукраїнської акції в підтримку дій за здоров’я української нації.

        

Голова первинної профспілкової організації

Державної установи "Київський міський

лабораторний центр Держсанепідслужби України"                І.В.Яценко