1415887357 011 mit kmda 20141113

13 листопада 2014 року Київрада підтримала пропозицію Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки України щодо звернення депутатів до Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України про недопущення законодавчого звуження соціальних гарантій освітян. За таке рішення проголосувало 85 депутатів.

Під час засідання Київради виступив Голова Київської міської організації Профспілки працівників освіти і науки Олександр Яцунь, який наголосив, що не можна державні питання вирішувати за рахунок працівників освітньої галузі. «Якщо запропонований Кабінетом Міністрів України законопроект «Про удосконалення норм законів з метою забезпечення фінансово-економічної стабілізації в Україні» ввійде в дію, то вчитель вищої категорії, який має 25 років стажу, залишиться з окладом 1800 грн. Адже законопроектом передбачено зняття освітянам надбавки за престижність та напруженість у роботі, за перевірку зошитів, за класне керівництво, за завідування кабінетами», - сказав Олександр Яцунь. Він звернувся до депутатів не допустити звуження конституційних гарантій вчителям, вихователям, позашкільним працівникам, тобто всім освітянам столиці. Також Голова Профспілки освітян Києва зауважив, що 4 листопада 2014 року Львівська обласна рада вже прийняла рішення звернутися до Президента, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо недопущення законодавчого звуження соціальних гарантій освітян.

У свою чергу заступник Київського міського голови Г.В Старостенко зазначила: «Цей законопроект викликав значний суспільний резонанс. І ми, як представники територіальної громади Києва, в тому числі й освітянська громада, зобов’язані донести до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України нашу позицію та ставлення до цього документу». Вона наголосила, що цей законопроект, зокрема, передбачає: збільшення норми навчального навантаження вчителів з 18 до 20 - 22 годин на ставку, вихователів дошкільних навчальних закладів з 30 до 36 годин на ставку, керівників гуртків до 22 годин на ставку;

- внесення змін до щойно прийнятого Верховною Радою України Закону України "Про вищу освіту", які спрямовані на погіршення умов праці науково-педагогічних працівників, матеріального та стипендіального забезпечення студентів;

- регулювання Кабінетом Міністрів України виплати надбавок за вислугу років, допомоги на оздоровлення, щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання посадових обов’язків, доплат за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетами;

- погіршення пенсійного забезпечення педагогічних працівників шляхом підвищення страхового стажу, зниження розміру пенсій, збільшення стажу для призначення пенсій за вислугу років;

- скасування норми про відрахування коштів на оздоровлення та на охорону праці.

Вона підкреслила, що прийняття такого законопроекту призведе до зубожіння працівників освіти, падіння авторитету вчителя та престижності працівників сфери освіти.

Під стіни ЦВК, де проходило засідання Київради, прийшли висловити своє занепокоєння працівники освітньої галузі столиці, які вимагали припинити вирішувати державні справи за рахунок освітян.

Прес-служба КМОППОіНУ