P1090102

 

Українсько – австрійське підприємство ТОВ «Фішер - Мукачево», що у Закарпатті - один із світових лідерів з виробництва гірських і бігових лиж та хокейних ключок, яке стабільно працює й у період нинішньої фінансово – економічної кризи. За підсумками цьогорічної роботи за 10 місяців середньомісячна зарплата на підприємстві перевищила 5 тис. грн. Аби підтримувати високу марку мукачівських виробів, генеральний директор підприємства Василь Рябич завжди спирається на людський фактор. На підприємстві реалізовується широка соціальна програма, яка передбачає цілий ряд пільг і гарантій працюючим. Адміністрацією спільно з профкомом здійснюється постійний контроль за виконанням зобов’язань колективного договору, який регулює соціально – трудові відносини в колективі.

З метою підтримки працівників підприємства під час інфляції, девальвації гривні, зростання цін на продукти харчування, товари першої необхідності, тарифів на комунальні послуги, з ініціативи керманича підприємства Василя Рябича було вирішено виплатити працівникам з прибутку підприємства додаткову премію за сумлінну роботу у розмірі одномісячної заробітної плати. Цю винагороду було виплачено у червні та листопаді.

Як завжди, адміністрація та профспілковий комітет (голова Петро Швардак) турбуються і про пенсіонерів – ветеранів, які мають стаж роботи на підприємстві понад 10 років. Ось уже вісім років поспіль їм виплачується матеріальна допомога. Гордістю підприємства є Степан Химинець, Марта Феделеш, Іван Дуфинець, подружжя Василь і Віра Білей, Юлій Дорчі й інші, які пропрацювали тут протягом 30-40 років. Усі вони, як й інші пенсіонери, отримали цього року по 700 грн. матеріальної винагороди.

Не від добра на УАП ТОВ «Фішер - Мукачево» цього року з’явився ще один напрямок допомоги – тим працівникам, яких було мобілізовано до Збройних Сил України. У складі підрозділів різних силових структур в антитерористичній операції приймало участь 37 працівників підприємства віком від 20 до 40 років. На жаль, цю цифру доводиться наводити у минулому часі, оскільки під час бойових дій на Сході України загинув робітник ключкового цеху Роберт Кіс. Його фотографія із чорною стрічкою вивішена в адміністративному корпусі. Герої не вмирають! Під час АТО ще трьох працівників підприємства було поранено - Сергія Криванича з цеху виробництва бігових лиж, Павла Туряницю та Руслана Волошина з цеху виробництва гірських лиж.

Про допомогу, надану працівникам підприємства – учасникам АТО, мені розповіли менеджер з адміністративної роботи УАП ТОВ «Фішер - Мукачево» Василь Швенда та голова профкому Петро Швардак . За кожним працівником, якого мобілізовано до Збройних Сил України, зберігається його робоче місце, посада та середній заробіток. Усім було надано разову матеріальну допомогу. Крім того, за рахунок підприємства, з урахуванням побажань учасників АТО, кожному з них було передано рюкзак необхідних речей, куди входять комплект термобілизни, берці (взуття), каріматні килимки, балаклави, налокотники, наколінники, ліхтарики, аптечки з усім необхідним тощо. Середня вартість цього набору - 2,5-3,0 тис. грн. Скомплектували ці набори наприкінці серпня і роздали мобілізованим хлопцям. Тим, хто у той час вже воював у зоні АТО, також передали набори.

Нині у начальників цехів, майстрів встановлено постійний зв'язок з військовослужбовцями на Сході України. В міру можливості задовольняються їх потреби, що раніше були враховані при комплектації наборів рюкзаків. До того ж, по індивідуальних дзвінках додатково були придбані каліматорні приціли, ліки, завчасно закуплено зимове взяття, інші необхідні речі для участі у бойових діях. Підприємство допомагає військовослужбовцям, чим може.

Окремо варто зупинитися ще на одному аспекті надання допомоги учасникам АТО - її оподаткуванні. Згідно спільно листа Державної фіскальної служби та Пенсійного Фонду України від 22 липня 2014 року роботодавцям було надано право не нараховувати та не утримувати єдиний соціальний внесок із середнього заробітку (який виплачується підприємством), нарахованого мобілізованим працівникам.

Але 29 вересня цього року Державна фіскальна служба відкликає цей лист і зобов’язує підприємства зробити перерахунок єдиного соціального внеску (тобто нарахувати його на середній заробіток та утримувати) за минулі періоди. Тож, у жовтні 2014 року єдиний соціальний внесок підприємство зобов’язане утримувати за весь період, з якого працюючого було мобілізовано.

Якщо, наприклад, людина була мобілізована в квітні, а таких багато на УАП ТОВ «Фішер - Мукачево», то з неї утримується єдиний соціальний внесок у розмірі 37 відсотків на заробітну плату, який сплачує підприємство, а 3,6 відсотка сплачується безпосередньо працівником. Тобто з нього потрібно утримувати цей внесок за 6 місяців, починаючи з часу мобілізації.

Таким чином, після сплати податків за весь період мобілізації, сьогоднішні військовослужбовці, які із зброєю в руках захищають незалежність України, не з своєї вини залишилися в «мінусах», і їх зарплатні картки стали порожніми. Хіба це справедливо?

 

На фото:

- менеджер з адміністративної роботи УАП ТОВ «Фішер - Мукачево» Василь Швенда (ліворуч) та голова профкому Петро Швардак обговорюють питання допомоги учасникам АТО.

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу організаційно-гуманітарної

роботи Закарпатської облпрофради