DSC 0009

18 листопада в Будинку спілок у Полтаві відбулася нарада-семінар профспілкового активу. Ініціатором проведення була координаційна рада голів профкомів міста (голова Первак М.М.).

Відкрив нараду-семінар голова Полтавської  обласної ради профспілок  Леонід Вернигора.

На  нараду-семінар були запрошені соціальні партнери з департаменту праці та соціального захисту населення облдержадміністрації, центру зайнятості, Пенсійного фонду України в Полтавській області, виконавчої дирекції Полтавського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності. На багаточисельні звернення працюючих,членів профспілок щодо підвищення послуг на теплопостачання були запрошені фахівці з обласного підприємства «Полтаватеплоенерго».

В своєму виступі  Тетяна Нерук, заступник   начальника департаменту праці та соціального захисту населення зупинилась на питаннях надання субсидій  господарям квартир, будинків, які необхідно подати довідки на призначення субсидій та зміни в нормативах на визначення допомоги.

Начальник  відділу організації  надання послуг роботодавцям Галина Поліцкова в своєму виступі дала  роз’яснення, які підприємства за позовом адміністрації та профкому при частковому простою мають право на відшкодування працівникам заробітної плати. Як приклад, у 2013 році ПАТ «Кременчуцький завод дорожних машин» отримав 4 млн. грн. з Центру зайнятості  на відшкодування по заробітній платі. Центр зайнятості також надає свої послуги на розміщення заказів на продукцію з підприємств інших регіонів, на підприємства, які простоюють.

Начальник інспекції по контролю за додержанням законодавства про зайнятість Юрій Пишненко проінформував, що на сьогодні людина може зареєструватись в центрі зайнятості в любому регіоні, тому що реєстр працює на всю країну. Дав роз’яснення, як випускники вищих, середніх та ПТУ, учбових закладів можуть стати на облік в центр зайнятості та отримати довідку про самостійне працевлаштування або перекваліфікацію по спеціальності на запит роботодавців.

Начальник управління  пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду в Полтавській області Ірина Товстоножко надала  роз’яснення виходу на дострокову пенсію, яка діє по законодавству до 31 грудня 2014 року  та розрахунки по перерахунку пенсій працюючим, державним службовцям, науковим працівникам. Про систему кооперації коштів  фонду та дотацію до мінімальної пенсії працівникам, заробітна плата яких мінімальна, нарахування  пільгової пенсії по спискам №1,2.

Заступник директора виконавчої дирекції фонду соціального страхування з ТВП Олександр Носаненко, завідувачка відділу соціальних виплат Тамара Дідоренко в своїх виступах дали роз’яснення на які цілі використовуються кошти фонду, як  оплачуються  листки непрацездатності, їх оформлення , які недоліки  мають місце на підприємствах  та в організаціях ,починаючи з делегування  в склад комісії по соціальному страхуванню представників від адміністрації та профкому.

Були надані відповіді на запитання присутніх, чому  в цьому  році діти застрахованих осіб не отримають подарунків на Новий рік. Відповідь однозначна – немає коштів.

В Полтавському регіоні практично в три рази підвищились послуги на тепло. У зв’язку  з цим були запрошені на семінар начальник служби реалізації теплової енергії юридичним особам Тетяна  Завірюха  та начальник абонентської служби Віра Абадей. В своїх виступах роз’яснили, що у зв’язку з підвищенням ціни на газ відбулося і підвищення тарифів на тепло. На запит  присутніх, яка ж була проведена робота комунальними   підприємствами по покращенню якості послуг та модернізації теплових мереж, відповіді не отримали.

Всі витрати перенесли на населення не враховуючи, що заробітна плата та пенсії не підвищувались. Але питання щодо підвищення послуг на теплоенергію та водопостачання  було винесено на засідання Громадської ради при Полтавській облдержадміністрації. Створена комісія  в  Громадській раді буде проводити перевірку на обгрунтовність тарифів та збереження енергоресурсів.

У нараді-семінарі взяли участь заступник Голови облпрофради Ганна Таргаєва, відповідальні працівники облпрофради, працівники галузевих профорганізацій, голови первинних профспілкових організацій, підприємств, учбових закладів м.Полтави, Полтавського, Решетилівського, Диканського районів  - 205 осіб.

Ганна Таргаєва,

Заступник Голови  Полтавської обласної ради профспілок