DSC 7181

 

У лавах Федерації профспілок області Рівненщини налічується 64,5 тис. молодих людей, серед них 25 тис. студентів. Тому не випадково, з ініціативи голови ФПО Миколи Шершуна та членів Молодіжної ради, за підтримки Рівненського обласного центру зайнятості в області вперше проведено Молодіжний форум «Перспективи профспілкового руху очима студентської молоді», який відбувся 19 листопада 2014 року.

Форум зібрав найактивніших учасників профспілкового руху з числа студентів вишів і учнів коледжів та профтехучилищ. Вони сміливо і впевнено висловлювали свої думки та ідеї, яким же вони вбачають профспілковий рух сьогодні та завтра.

Своїм баченням перспектив розвитку профспілки ділилися запрошені гості, організатори заходу та представники від влади, яким не байдуже, чим живе, і про що думає молодь сьогодні.

Саме на бажанні почути прагнення та сподівання молодих профактивістів, щодо Стратегії модернізації профспілок ,подальшої участі  у розбудові держави через впровадження реформ та бачення ними їх ролі у майбутньому профспілок наголосив,відкриваючи форум, голова ФПО Микола Шершун.

-  Після Революції гідності Україна вже ніколи не стане такою, якою вона була раніше, - зазначив він. Але нам не потрібні просто зміни заради змін. Нам потрібні зміни на краще. Нам потрібна сильна високорозвинена країна, з високими показниками в обороноздатності, технологіях, якості життя, науці, спорті та культурі. А для таких змін потрібні професіонали. Люди, які мають не лише патріотизм і щирі наміри, а ті, які володіють сучасними знаннями, іноземними мовами. Люди, які працюють над власним самовдосконаленням. Люди, які здатні ставити перед собою складні завдання і виконувати їх. Це справжній виклик для вашого покоління. Тому саме для молоді випав шанс випробувати себе у якості лідерів самоврядних громад і профспілкових організацій та об’єднань. Адже вони – рушійна сила перемін.

В унісон, підтверджуючи своє прагнення до самовдосконалення і бачення себе і своїх колег в дієвій прогресивній профспілці, звучали виступи молодих.

Так, зокрема, Інеса Білець, голова учнівського профкому ДПТНЗ «Рівненський центр професійно-технічної освіти сервісу та дизайну» вважає, що як спонсор добрих справ профспілка застаріла, її функції на сьогодні значно глибші. Полягають вони у вихованні молодих, активних профлідерів, які є широко поінформованими, генерують ідеї, сповна відчувають віяння часу.

- Учнівська, студентська профспілка це – сходинки у майбутнє, можливість проявити себе у суспільному та громадському житті, - наголосила вона.

Уляна Кушнірук, заступник голови студентського профкому НУВГП, у  своєму виступі наголосила на необхідності більш предметного проведення навчання профактиву, ведення роз’яснювальної роботи щодо ролі профспілки, як основного гаранта захисту від свавілля роботодавців. Зінаїда Дзюбак, голова студентського профкому Сарненського педколеджу, зазначила, що надзвичайно важливо в цей військовий час, займатись патріотичним вихованням учнів та студентів. І саме студентська профспілка має  брати на себе і це завдання. Зокрема, нині в практиці роботи студкому – залучення  студентів до участі у волонтерському русі для допомоги бійцям АТО.

Для організаторів щорічних оглядів студентських гуртожитків вона внесла слушну пропозицію: дещо змінити умови конкурсу та проводити його раз на 2-3 роки, з тим аби вічним аутсайдерам дати час та можливість підтягнутися та стати на рівні з кращими. Ця студентська ініціатива з розумінням була сприйнята Григорієм Таргонським, начальником управління освіти і науки ОДА, якого особливо турбує майбутнє випускників педколеджів. Адже їм доведеться переживати жорсткий конкурсний відбір і конкуренцію при намаганні отримати перше робоче місце за спеціальністю, бо ж вакантні посади в освітянській галузі області нині відсутні. І вже зараз студентська профспілка повинна націлювати студентів на оволодіння додатковою спеціальністю.

Юрій Кравець, голова обласної організації Профспілки працівників освіти і науки, наголосив: «Профспілкові ідеї знаходять підтримку у молоді і про це свідчать цифри і факти. Якщо ще два роки тому 82% студентського загалу були членами профспілки то нині ця цифра виросла до 96%. Молодь розуміє, що через профспілку вона здатна впливати на більш широкі процеси, що відбуваються в студентському загалі ніж, скажімо, через систему студентського самоврядування».

Людмила Дворжак, голова студентського профкому Дубенського коледжу культури і мистецтв торкнулася теми оздоровлення студентів. На її думку, зараз цим активно ніхто не переймається. Система соціального страхування і надання санаторно-курортних путівок для студентів не поширюється. Вона вважає, що варто розробити спеціальні оздоровчі програми, які будуть доступні і по кишені студентам…

   Великий пласт невирішених питань, які постають перед молоддю при виборі професії,і при отриманні першого робочого місця для вчорашніх випускників шкіл, середніх учбових закладів і вишів назвав Іван Ткачук, директор обласного центру зайнятості.

- Ринок праці і освіти в країні поки існують паралельно і не пересікаються, зазначив він. – Якщо в області на одне вакантне місце бухгалтера – 70 претендентів з дипломами престижних факультетів вишів, а на юридичні спеціальності – аж 150, то на інженера-технолога чи маркшейдера – жодного. Держава, витративши великі кошти,на підготовку спеціаліста – не турбується, чи влаштований він,чи є від нього віддача. А реальність така 70% випускників вузів не працюють за отриманою там спеціальністю. Тобто програма підготовки спеціалістів є в державі, а механізм її реалізації, в тому числі і по залученню спеціалістів для роботи на селі, відсутній. Профспілки, а молодіжні тим паче, повинні допомогти та вчасно зорієнтувати молоду людину на обрання одної із затребуваних на ринку праці професій...

         Конструктивну дискусію підтримали, заступник голови обласної ради Степан Павлюк, начальник відділу по роботі з молоддю ОДА Наталія Чигир, голова обласної організації профспілки працівників культури Петро Давидюк, голова Молодіжної ради профспілки працівників держустанов Олександр Дроздюк, голова профспілки землевпорядників Ігор Самков.

         Після ділової частини форуму, з нагоди Дня студента, відбулося нагородження кращих молодих профспілкових лідерів. Почесною грамотою, пам’ятним вимпелом та грошовою премією відзначили цього річ Уляну Кушнірук, заступника голови студентського профкому НУВГП (на фото), Юлію Павлюк, голову студентського профкому Костопільської філії Рівненського державного базового медичного коледжу, Лілію Пилипчук, голову профкому учнів та студентів Рівненського кооперативного економіко-правового коледжу.

         Учасники Молодіжного профспілкового форуму прийняли Звернення до Президента, Уряду, Всеукраїнського об’єднання організації роботодавців, Федерації профспілок України, Центральних комітетів галузевих профспілок (додається). Вирішено також окремо підготувати Рекомендації форуму на основі пропозицій, що прозвучали на ньому.

На завершення всіх присутніх своїм мистецтвом порадували учні Рівненського музичного училища РДГУ.

 

Федерація профспілок Рівненської області

 

DSC 7172

 

ІнесаБілець

 

DSC 7233