rada 11014

 

20 жовтня у Будинку профспілок відбулося десяте засідання ради Тернопільського профоб’єднання, головним питанням якого було обговорення стану соціально-трудових відносин на підприємствах, установах, організаціях області та дії профспілок щодо захисту прав працівників.

Доповідач, голова обласної ради профспілок Андрій Присяжний, порушив ряд соціально-економічних проблем області та України вцілому.

Зокрема, сьогодні політика Уряду спрямована на замороження розмірів державних соціальних стандартів і гарантій, скорочення фінансування соціальних програм, обмеження заробітної плати працівників бюджетної сфери і державних службовців.

Одночасне підвищення тарифів на газ електроенергію, опалення та гаряче водопостачання, водопостачання і водовідведення призводить до значного погіршення рівня життя населення.

«Замість проведення справжніх реформ, спрямованих на викорінення корупції, зменшення обсягів тіньової економіки, Уряд стає на шлях «затягування пасків» для простих людей» - наголосив Андрій Присяжний.

 

rada 007

 

Ситуація на Тернопільщині є прямим відображенням соціально-економічного стану держави в цілому. Знижується рівень зайнятості в економіці області. Середньооблікова чисельність штатних працівників за 9 місяців 2014 року скоротилась на 11,8 тис. чол., внаслідок чого рівень безробіття зріс до з 9,8 10,5%, а чисельність безробітних досягла 50 тис. осіб.

Середньомісячний розмір заробітної плати в області залишається найнижчим в Україні і складає 72,6 відсотка до середньо державного значення. Заборгованість із заробітної плати зростає і за офіційними даними становить 9,8 млн. грн. проти 6, 8 млн. на початок року.

Профспілки неодноразово звертались до центральних і місцевих органів влади, однак це не покращило соціально-економічного стану області.

Тому з нагоди Міжнародного дня прав людини у першій декаді грудня профспілки області планують провести масові заходи.

В обговоренні питання виступили члени ради:

Людмила Мокей – заступник голови обласної організації профспілки працівників освіти і науки України:

«На сьогодні профспілковий актив освітян Тернопільщини турбує незабезпеченість видатками на заробітну плату працівникам освіти ряду районів області до кінця бюджетного року. Зокрема, Лановецького, Підволочиського, Козівського, Бережанського, Зборівського та Тернопільського районів.

 

rada 11022

 

Уже є заборгованість по заробітній платі за жовтень у Тернопільському районі, не отримали аванс за листопад освітяни Козівщини, Підволочищини.

         Органи місцевої виконавчої влади у Лановецькому, Підволочиському, Козівському та Бережанському районах задля економії коштів взагалі з вересня цього року припинили виплату надбавки педагогічним працівникам за престижність праці, яка повинна встановлюватися відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.03.2011 року №373.

         Неодноразові звернення та листи до влади, переговори, акції протесту, мітинги позитивного результату не дали.

Хоча Міністр Кабінету Міністрів України у листі, адресованому управлінням (департаментам) освіти і науки обласних державних адміністрацій та керівникам загальноосвітніх навчальних закладів від №13675/0/2-14, зазначає, що «Кабінет Міністрів вважає неприпустимим забезпечення економії бюджетних коштів за рахунок зменшення розмірів надбавок і доплат, які встановлені працівникам закладів та установ освіти», органи влади на місцях на свій розсуд трактують вищеназвану постанову.

 

rada 11010

 

В трудових колективах зберігається вкрай напружена ситуація, освітяни приймають рішення про виникнення колективного трудового спору, який може призвести до організації масових акцій протесту і, навіть, страйків. Що є небажаним у такий складний час.

Вважаю, що цього можна було би уникнути, якби влада йшла назустріч освітянам та прагнула знайти розумний компроміс у ситуації, що склалася.»

Володимир Липницький – голова об’єднаної профорганізації працівників шляхового господарства:

«Соціальна напруга в колективах Дочірнього підприємства «Тернопільський облавтодор» зростає. У шести трудових колективах дорожніх господарств Тернопільщини національною службою посередництва і примирення зареєстровано колективні трудові спори. Зареєстровано колективний трудовий спір на національному рівні з Кабінетом Міністрів України щодо незадовільного фінансування та заборгованості із виплати заробітної плати. Організації шляхового господарства опинилися у критичному стані. Більше року для працівників встановлено режим неповної зайнятості – 2-3 дні в тиждень. Залишається не виплаченою заробітна плата за липень-жовтень поточного року і станом на 01.11.2014 року становить 4 млн. гривень.

         Несправедливо контролюючі органи покладають вину за невчасну виплату заробітної плати та прострочені податкові і страхові платежі на керівників дорожніх підприємств, відкриваючи кримінальні та адміністративні провадження, застосовуючи штрафні санкції.

         Поряд з тим, Прем’єр-міністр України на керівні посади призначає тих, хто блокує роботу галузі, скорочує чисельність працівників. Такі дії ще більше погіршать стан експлуатаційного утримання доріг та призведуть до розпорошення трудових, фінансових і технічних ресурсів.»

 

rada 11047

 

Роман Ящищак – голова обласної організації профспілки працівників соціальної сфери:

       «Нині у соціальній сфері склалась критична ситуація, пов’язана із штучним заниженням фінансових потреб на оплату праці.

       Протягом останніх років питання фінансування установ і організацій соціальної сфери є дуже актуальним, оскільки відбувається за залишковим принципом і в порівнянні з іншими бюджетними організаціями – занижене.

         Заробітна плата працівників управлінь соціального захисту населення становить 1218-1700 гривень, що є дуже низькою. Після утримання всіх відрахувань із заробітної плати працівники отримують на руки від 1000 до 1500 гривень при повному завантаженні.

       На жаль, часом реформування проводиться необгрунтовано, без жодного обговорення з громадськістю.

         В нашій області багато років діє Тернопільське казенне експериментальне протезно-ортопедичне підприємство, на якому працює більше 80 працівників. Підприємство виготовляє протези для інвалідів, впровадило передові технології їх виготовлення.

       Сьогодні, коли в наслідок бойових дій на Сході, збільшується кількість інвалідів, Кабінет Міністрів України і Міністерство соціальної політики прийняли рішення припинити діяльність цього підприємства шляхом реорганізації через приєднання до Львівського протезного підприємства.

       Внаслідок цього найбільше постраждають інваліди, люди з особливими потребами, які не зможуть швидко і якісно отримати допомогу.

         Також вважаю за необхідне зменшити рівень відрахувань і зборів із зарплати працівників, яка становить меньше 2000 гривень.»

Володимир Кузів – голова обласної організації профспілки працівників охорони здоров’я:

За умови неухильного дотримання урядом вимог Конституції і Законів України не виникало б більшості проблем із заробітною платою у бюджетній сфері.

Порушення законодавства, незаконне попередження керівників комунальних закладів охорони здоров’я про зміну істотних умов праці та переведення на контрактну форму трудового договору з ініціативи Тернопільської обласної ради призвело до дестабілізації роботи медичних закладів.

         У Роз’ясненні Конституційного Суду № 22-14-17/1749 від 01.08.2013 року чітко зазначено, що «укладання трудових договорів у формі контракту є обов’язковим лише для осіб, які призначаються на посади керівників закладів охорони здоров’я після 1 січня 2012 року, і не поширюються на керівників цих закладів, призначених до цієї дати».

         Типова форма контракту розробляється і затверджується КМ України, а не обласною радою.

За підсумками обговорення прийнято постанову Ради.

 

Тернопільське профоб’єднання