У Кіровограді за ініціативою профспілкової сторони відбулося засідання обласної тристоронньої соціально-економічної ради. Профспілки зініціювали і його тему: робота підприємств і організацій Кіровоградщини в умовах скорочення споживання енергоносіїв в опалювальний сезон 2014-2015 років.

 

P1020056 99ee0

 

Голова ОДА Сергій Кузьменко відзначив: у цій непростій для країни ситуації треба знайти ті інструменти співпраці, які б давали рух вперед, у напрямку створення і збереження існуючих робочих місць. «Можна говорити про культуру, фізкультуру, але якщо людина не буде мати роботи, все буде зводитись нанівець під впливом бідності, неспроможності прогодувати себе і свою родину». Велика відповідальність лежить у цій ситуації на соціальних партнерах: і щодо зайнятості (в тому числі треба звернути увагу на людей з особливими потребами та переселенців), і щодо оплати праці, яка дуже знецінилася. Керівник області закликав керівників не ховатися від цієї проблеми, а там, де економіка дозволяє, наздоганяти інфляцію. Тепло і зарплата допоможуть жителям області пережити зиму.

Заступник директора ВАТ «Кіровоградгаз» охарактерував нинішню ситуацію так: прийнято ряд нормативних актів щодо істотного обмеження обсягів споживання природного газу, тож підприємство працює в рамках суворої економії. За 10 місяців об'єми транспортування і поставок газу зменшилися відповідно. Ці процеси постійно контролюються – претензій до області немає: відповідні розпорядження виконуються, доведені ліміти до підприємств і організацій. Переглянуто норми споживання газу – істотно вони зменшені для пільгових категорій і для тих, хто отримує субсидії. «Кіровоградгаз» підготував повідомлення для кожного споживача – пільговика (їх близько 28 тисяч), проведена роз'яснювальна робота. Це теж дає економію. З яким труднощами зіткнулися газовики? Із забезпеченням споживачів приладами обліку. (Закон передбачає завершити цю роботу до 2018 року). Без лічильників споживають газ 34 тисячі чоловік, можливості товариства – 4 тисячі на рік, тобто, потрібно здійснювати цю роботу за рахунок інших видатків. На головне запитання: чи матиме Кіровоградщина газ взимку, учасники засідання почули ствердну відповідь.

 

P1020058 c7d23

 

Технічний директор ПАТ «Обленерго» зазначив, колектив підприємства чітко розуміє свою значимість у забезпеченні роботоздатності економіки області і всієї інфраструктури. Компанія практично завершила роботи з підготовки до проходження зими: сформовано необхідний аварійний запас обладнання і матеріалів. У нинішній ситуації проведено роботу щодо необхідності зниження рівнів споживання електроенергії. Є розпорядження на випадок аварійних ситуацій застосовувати графіки аварійних відключень, які підготовлені і погоджені, щодо всіх категорій споживачів без винятку. В цьому році їх на території Дніпровської енергосистеми не застосовували. Які рекомендації споживачам? Найперше, платіжна дисципліна і дотримання лімітів споживання. Починаючи з 2001 року, компанія стовідсотково розраховується з енергоринком, хоча споживачі заборгували 17 млн.грн. «Обленерго» вишукує можливості, щоб ліміти області виділялися у повному обсязі, а вони залежать від платіжної дисципліни.

Продовжуючи тему тепла і обмеження ліміті, голова обласного об'єднання роботодавців Павло Штутман підкреслив: область, як і вся Україна, опинилася під ризиком відключень і обмежень. У цій ситуації на порядку денному мають бути питання енергозбереження, зокрема, застосування більш економних трансформаторів, утеплення приміщень. Сьогодні не можна викидати тепло в атмосферу. Утеплення, приміром, виробничих приміщень – це колосальна економія енергії, аж до повної відмови від опалення. Павло Штутман запропонував ввести термінові скликання ради в екстрених умовах, з тим, щоб можна було оперативно виробити план спільних дій для запобігання колапсу в економіці області, житлово-комунальній сфері, а також провести у рамках тристоронньої ради семінар з обміну досвідом щодо енергозберігаючих технологій, хоча б на прикладі ПАТ «Гідросила» або ПАТ «Червона зірка», які в цьому напрямку працюють давно і мають результати.

Голова ФПО Сергій Петров відзначив активні спільні дії соціальних партнерів, які часто відіграють доленосну роль. Наприклад, коли у серпні ц.р. надійшла факсограма «Укренерго» про дефіцит електроенергії і подальші дії «Обленерго» по введенню обмеження її споживання, окремим підприємствам до 50 відсотків, саме спільні зусилля влади, профспілок і роботодавців відвели біду, яка могла привести до зупинки підприємств. Сергій Петров зазначив: у період обмежень до врегулювання проблеми підключаються і районні (міські) координаційні ради профспілок шляхом участі у роботі штабів щодо контролю за станом проходження опалювального сезону, які формуються за рішенням колегії ОДА.

Особливо турбує, підкреслив голова ФПО, сільська місцевість де відсутній газ, а із забезпеченням вугіллям, враховуючи його вартість до 3 тис. грн, сьогодні великі проблеми, тому органи місцевого самоврядування повинні проконтролювати не лише стабільну роботу централізованого опалення, а й посприяти забезпеченню населення паливом. «Не може не викликати занепокоєння й наявність боргів із зарплати і особливо саме в цій галузі. Профспілки мають намір жорстко контролювати своєчасність виплати зарплати, не допускати, щоб людина, яка виробляє тепло, постачає його в оселі, не отримувала вчасно зарплату. Не можна цього допускати і щодо інших працівників, споживачів послуг, які зобов'язані своєчасно сплачувати «комуналку». Враховуючи, яка очікується складна зима, профспілкові організації в поточній колдоговірній кампанії ставитимуть питання про підвищення зарплати, введення додаткової допомоги на оплату житлово-комунальних послуг, доставку твердого палива».

 

Марія Іванова,

керівник прес-центру ФПО