Рисунок1

 

Звітно - виборна конференція ФПО – це серйозний екзамен, на якому треба проаналізувати пройдений шлях за п'ятиріччя. Що зроблено задля захисту прав спілчан, зокрема на гідну працю, її оплату, продуктивну зайнятість? 

Голова Федерації профспілок Кіровоградської області Сергій Петров зазначив: є різні методи впливу на розв’язання зазначених питань. Однією з основних форм вирішення проблеми зайнятості була колдоговірна робота. Федерація стоїть на тому, щоб у кожному  трудовому колективі був колдоговір з вагомим переліком пільг і гарантій для працюючих. В першу чергу у цьому документі ми встановлюємо бар’єр масовим звільненням. Проведений фахівцями ФПО аналіз колективних договорів  засвідчив, що більшість їх містить зобов'язання про узгодження з профкомами рішень роботодавців щодо скорочення чисельності працівників з повідомленням про це не пізніше, ніж за 3 місяці до намічених дій та обов'язковим економічним обґрунтуванням  скорочення.

Наприкінці 2012 року сторонами соціального діалогу була підписана обласна тристороння угода про зайнятість та робочі місця. Обласний центр зайнятості, з яким ми співпрацюємо, надавав ФПО щомісячну інформацію про заплановані вивільнення працівників на підприємствах, установах та організаціях області. Фахівці ФПО спільно з членськими організаціями вивчали економічні підстави цих вивільнень, дотримання норм законодавства та впливали на припинення або обмеження обсягів вивільнення. У свій час завдяки втручанню ФПО при ліквідації ДП ДАК «Хліб України» Новоукраїнський комбінат хлібопродуктів було працевлаштовано більшість працівників на новоствореному підприємстві - філії ДП «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Новоукраїнський КХП». Спільні дії ФПО та обкому профспілки працівників автомобільного і сільгоспмашинобудування попередили масове вивільнення працівників на ПАТ «Кіровоград-Авто». Завдяки протидій обкому профспілки працівників лісового господарства не відбулося масового вивільнення працівників в процесі реорганізації ДП «Світловодське лісове господарство». Завдяки активній позиції обкому профспілки працівників освіти і науки вдалося мінімізувати вивільнення працівників навчальних закладів у зв'язку з реорганізаційними процесами. Спільна робота департаменту охорони здоров'я та обкому профспілки працівників охорони здоров'я дозволила зберегти кадровий потенціал під час реформування медичної галузі.

На жаль, ситуація в Україні суттєво вплинула на стан ринку праці в області. Зріс рівень безробіття населення працездатного віку. Станом на 1 серпня ц.р. у базі даних обласної служби зайнятості налічувалося 900 вакансій. Навантаження на одне вільне робоче місце складало 16 осіб. У 13 районах воно перевищувало середньообласний показник і коливалося від 18 до 124 осіб.

Не менш важливе питання, яке перебувало в центрі постійної уваги – оплата праці, підвищення її розмірів, своєчасності  виплати. Конкретні зобов'язання сторін соціального діалогу щодо підвищення зарплати включено до територіальної угоди на 2014-2017 роки. Під час переговорів по укладанню угоди ФПО мала за мету закласти основу для забезпечення у 2015 році збільшення реальної заробітної плати порівняно з рівнем 2012 року на 45,9 відсотка. Щорічне її зростання відбувалося, однак, це підвищення нижче наміченого показника. До того ж, на сьогодні мінімальна зарплата взагалі заморожена – залишилася на рівні 2013 року. Питання забезпечення оплати праці працівників бюджетної сфери області, законодавчого врегулювання підвищення рівня оплати працівників бюджетної сфери за ЄТС, можна сказати, були полем постійної боротьби. Завдяки активній позиції координаційної ради обласних організацій профспілок бюджетних галузей, підтримки її дій та вимог ФПО у звітному періоді вдалося уникнути заборгованості з виплати зарплати працівникам бюджетної сфери.

На неухильному контролі ФПО перебувало питання погашення заборгованості з виплати заробітної плати: здійснювався її щомісячний моніторинг у розрізі підприємств. Спільно з обласними організаціями профспілок працівників автотранспорту та шляхового господарства, ЖКГ, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення неодноразово направлялися звернення у різні інстанції стосовно погашення боргів за перевезення пільгових категорій працівників. За ініціативою профкомів ПАТ «Автобусний парк 13527», ТОВ «Єлисаветградська транспортна компанія» та КП «Трест зеленого господарства» обласним відділенням НСПП було зареєстровано колективні трудові спори, основні вимоги яких стосувалися виконання колдоговорів в частині погашення заборгованості із зарплати та її своєчасної виплати. Як результат, працівникам більшості підприємств повністю погашена заборгованість із зарплати. Зважаючи на критичну ситуацію з виплатою заробітної плати працівникам дорожніх підприємств, обласна організація галузевої профспілки активно підтримала дії ЦК профспілки про вступ у колективний трудовий спір з Урядом.

Під постійним контролем перебували питання охорони і безпеки праці, культмасова, спортивна робота, оздоровлення працівників та їх дітей…

Зроблено профспілковими організаціями багато, а ще більше треба зробити. Неврегульованим на сьогодні залишається питання оплати праці працівників бюджетної сфери. Оскільки у Держбюджеті на 2014 рік видатки на оплату праці бюджетникам сформовані без врахування підвищення мінімальної зарплати з 1 грудня 2013 року, зріс грошовий розрив між розмірами посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною зарплатою. Не запрацював з 1 січня 2013 року і Закон  «Про державну службу», який мав би забезпечити належний рівень оплати праці держслужбовців. Це суттєво знижує рівень престижності державної служби та призводить до зростання соціальної напруги серед працівників. Видатки на утримання галузі культури в районних та міських бюджетах, які сформовані на основі формульних розрахунків, не покривають навіть 60-70 відсотків мінімальних потреб. В багатьох районах, переважно в сільській місцевості, працівники закладів культури переведені в режим неповної зайнятості.

Недостатній рівень фінансування навчальних закладів зумовив труднощі у виплаті педагогічним працівникам грошової винагороди за сумлінну працю та виплат всім категоріям працівників матеріальної допомоги на оздоровлення, премій. Виплата преміальних обслуговуючому персоналу в місцевих бюджетах практично не передбачалася. У більшості лікувально-профілактичних закладів не виплачувалися надбавки за складність і напруженість в роботі, за розширену зону обслуговування, чергування вдома, за хірургічну активність. На межі бідності опинилися молоді лікарі, молодший і середній медичний персонал.

Невирішеною залишається  проблема затримки зарплати, яка для більшості працівників є єдиним джерелом доходів. На 1.10.2014 року  заборгованість складала 34,6 млн.грн., в т.ч. на підприємствах, де діють профспілкові організації – близько 5 млн.грн. Отже, завдання ФПО залишаються незмінними: захист прав людини праці.

 

Марія Іванова,

прес-центр Федерації профспілок Кіровоградської області

 

Рисунок2