Як діяти профспілкам у сучасних умовах, реалізовуючи на практиці соціальний діалог з органами влади та роботодавцями? Про це йдеться у Стратегії модернізації Федерації профспілок України, її членських організацій. Її проект та чергові завдання профспілкових організацій нашої області розглянуто   на третьому засіданні Закарпатської обласної ради профспілок.

У засіданні взяв участь та виступив заступник Голови ФПУ Євген Драп'ятий.

Як зазначив голова Закарпатської облпрофради Іван Король, з цією метою в області напрацьовано систему соціального діалогу шляхом активізації роботи тристоронньої соціально - економічної ради, галузевих угод та колективних договорів. Йшлося і про існуючі проблеми – позицію профспілок щодо наміру Уряду про об’єднання Фондів соціального страхування, зазіхання державних структур на профспілкове майно, посилення соціально – економічного захисту прав та інтересів спілчан. Наступ на права найманих працівників, зниження їх життєвого рівня, зростання безробіття, порушення роботодавцями прав працюючих, утиск прав самих профспілок вимагають від них солідарності і єдності, результативності захисних функцій, вдосконалення організаційної структури і фінансового зміцнення. В ході обговорення було внесено цілий ряд пропозицій до проекту Стратегії модернізації Федерації профспілок України, її членських організацій.

Гострими були виступи голів обласних організацій галузевих профспілок працівників освіти і науки – Тетяни Повханич та охорони здоров’я – Володимира Турка, які, озвучивши думку спілчан, висловили їх негативне ставлення до скорочення фінансування бюджетних галузей. Головний лікар ДП «Санаторій «Поляна» ПрАТ «Укрпрофоздоровниця» Любов Бурак загострила увагу на проблемах санаторно – курортного комплексу профспілок, ефективному використанні профспілкового майна, а голова первинної профспілкової організації ПАТ «Закарпаттяобленерго» Володимир Бокотей – на підвищенні ролі первинок, як це передбачено Стратегією. Чи піде на користь людини праці об’єднання Фондів соціального страхування з тимчасової втрати працездатності і від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань? - про це йшлося у виступах керівників обласних виконавчих дирекцій цих фондів Ігоря Сегляника та Івана Зареви.

Заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий окреслив позицію профспілок відносно рішень Уряду, які не поліпшують, а погіршують життєвий рівень населення, створюють соціальну напругу в суспільстві. У зв’язку з цим 23 грудня, у день розгляду представленого Урядом Державного бюджету України на 2015 рік, буде проводитись Всеукраїнська акція протесту профспілок   біля Верховної Ради України.

Перший заступник голови Закарпатської обласної ради Михайло Попович, виступаючи перед профспілковими працівниками і активістами нашого краю, зупинився на діяльності ради щодо залучення зовнішніх інвестицій в розвиток соціальної сфери Закарпаття, інших джерелах наповнення місцевих бюджетів.

У прийнятій постанові Закарпатська обласна рада профспілок звернулася до Федерації профспілок України розглянути питання про реформування управління санаторно – курортним комплексом профспілок шляхом скорочення апарату ПрАТ «Укрпрофоздоровниця», передачу частини функцій управління та контролю за роботою профспілкових санаторіїв, вирішення кадрових питань обласним територіальним профоб’єднанням. Інше звернення – до народних депутатів України від нашої області (керівник депутатської групи «Закарпаття» у парламенті Валерій Пацкан) – не голосувати за прийняття у Верховній Раді законопроекту «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці», який може призвести до погіршення соціальних виплат.

Закарпатська обласна рада профспілок також прийняла звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр – Міністра України, народних депутатів України від Закарпаття, в якому висловлено серйозну стурбованість намірами уряду щодо економії бюджетних коштів виключно за рахунок ліквідації соціальних гарантій населенню.

 

На фото:

- виступає голова облпрофради Іван Король.

 

P1090288

 

- у конференц – залі - учасники засідання обласної ради профспілок.  

 

P1090292

 

- у президії зібрання.

 

P1090325

 

- проблеми профспілкового руху обговорюють (зліва направо) заступник голови Закарпатської облпрофради Василь Захарець, голова обласної ради профспілок Іван Король, заступник голови Федерації профспілок України Євген Драп’ятий, директор департаменту соціального захисту населення ОДА Віктор Мацола.

 

P1090341

 

 

Фото автора

Сергій Баранчиков

завідувач відділу

організаційно – гуманітарної роботи

Закарпатської обласної ради профспілок